Düzenlenen programa Vali Yardımcısı Ümit Şeref KAYACAN, Belediye Başkan Vekili Emin YAĞIMLI, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Abuzer YÜCEL, Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin TAŞ, ebeler ve öğrenciler katıldı. Program öncesinde öğrenciler konuklara karanfil dağıttı. Öğrencilerin programda yaptığı “ Toplumsal Cinayet” konulu skeç gösterisi de büyük beğeni topladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan Adıyaman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Firdevs ERDEMİR,  Sağlık ekibinin üyesi olan ebeler, kadın sağlığının ve üreme sağlığının korunması, geliştirilmesine yönelik rol ve işlevleri olan profesyonel insan gücünün en önemli unsurlarıdır. Özellikle birinci basamak sağlık hizmetleri içerisinde, yurdumuzun dört bir köşesinde özveri ile çalışan ebeler, sık ve plansız gebelikler, doğumlar nedeniyle, kadına yönelik şiddet nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan kadınlarımıza en yakın konumda olan meslek üyeleridir. Ebeler bu önemli toplumsal sorunların önlenmesinde ve çözümünde önemli roller üstlenebilmektedir ”dedi.

Bugün ülkemizde 60 bine yakın ebe bulunduğunu söyleyen ERDEMİR, ebelerin ana çocuk sağlığı hizmetlerinde istihdam edilmemesi, doğumların daha çok hastanede ve sezaryenle yapılması, ebelerin hastanelerde hemşire gibi çalıştırılması toplumun bu profesyonel işgücünden etkili şekilde yararlanmasını engellediğini ifade etti.

Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Abuzer YÜCEL, “ İnsanoğlu dünyaya gelirken ilk kez  ‘Günaydın’ diyen mesleğin sahibi ebelerimizdir. Bu bize ebelik mesleğinin ne kadar saygın bir meslek olduğunu gösteriyor. Artık günümüzde gelişmişlik kişi başına düşen kağıt veya benzeri bir ölçütle değerlendirilmiyor. Artık günümüzde gelişmişlik özellikle doğum sırasında meydana gelen ölümler ve annelerle ilgili ölümlerle ölçülüyor. Dolayısıyla doğum sırasında çocuk ölümlerinin azaltılması ve anne sağlığının ciddiye alınması noktasında şüphesiz ebelerimizin çok büyük gayretleri ve emekleri vardır. Bu nedenle ebelik mesleği bizim için önemli bir unsurdur ”şeklinde konuştu.

                Biz yeni bir üniversiteyiz ,  gelişmekte olan bir üniversiteyiz diyen Prof. Dr. Abuzer  YÜCEL,  “Stratejik amaçlarımızda ve hedeflerimizde  özellikle ebelik, sağlık memurluğu ve  hemşirelik gibi bölümlerde kısa sürede öğrencilerimizin daha iyi bir eğitim alabileceği, meslek sahibi olacağı ortamı oluşturmak için gayret sarf ediyoruz ”dedi.

Adıyaman Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin TAŞ; “Bir çok mesleğe kutsiyetler atfedilir. Kutsiyet atfedilecek ender mesleklerden biri de ebeliktir. Ebelerimizin özellikle güvenli annelik noktasında doğum öncesi ve doğum sonrası dünyaya sağlıklı nesillerin gelmesi için vermiş oldukları emekler hiçbir şeyle ölçülemez.”diye konuştu.

TAŞ ayrıca , Sağlık Bakanlığı olarak taşra teşkilatı il müdürlükleri olarak vatandaşlarımızın, anne adaylarımızın özellikle normal doğumu tercih etmelerini ve bu yönde de sağlık çalışanlarının ciddi bir bilgilendirme faaliyetinde bulunmaları gerektiğini belirterek ilimizde yaklaşık 5 yıldır uygulanmakta olan aile hekimliği uygulamasında ebelerimize  beraberinde hemşirelerimize, sağlık memurlarımıza ciddi görevler düştüğünü de söyledi.

Editör: Adıyaman Haber