15.06.2011- Tarımsal Üretimde birim alandan daha fazla ve kaliteli verim almak amacıyla gerek üretim tekniklerinde, gerekse makineli tarımda, tarımsal faaliyetlerin önemli ivme kazandığı bilinmektedir. Azalan sayılarda da olsa, hasat sonrası anızların yakıldığı veya yaktırıldığı tespit edilmektedir.

Verim artışının sürdürülebilirliği ise, ancak doğaya zarar vermeyecek şekilde eldeki kaynakların bilinçli kullanılması ile mümkündür.

Anız Yangınları Sonucu;

1.    Organik madde (humus)`un yok olması ile toprağın doğal verimliliği
azalmaktadır.

2.         Ormana sınır alanlarda, orman yangınlarına sebep olmaktadır.

3.         Toprak yüzeyi çıplak olduğundan, rüzgâr ve su aşındırmaları artmaktadır.

 4. Bağ-bahçe ve diğer ürünlerin yanmasına sebep olmaktadır.

5.   Hava kirliliği oluşmaktadır, karayolları civarında meydana gelen yangınlar
neticesinde oluşan duman, karayollarını kaplayarak ve trafik kazalarına sebep
olmaktadır.

6.  Elektrik ve telefon direklerinin yanmasına sebep olmaktadır, toprak üzerindeki
mikroorganizmalar ve yaban hayvanları yok edilmektedir ve doğal denge
bozulmaktadır.

Valiliğimizin 10/06/2011 tarih ve 04/10296-682 sayılı yazıları gereğince 2011 yılında anız yakılması yasaklanmış olup, yasağa uymayanlar hakkında dekara 28,47 TL idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ise ceza beş kat arttırılacaktır.

İkinci ürün ekilecek alanlara ise anıza direkt ekim yapan makinelerden yararlanılarak ekimin yapılması temel hedef olup çözümün tükendiği durumlarda çiftçilerimizin yasal prosedürü yerine getirmeleri şartıyla İl Tarım Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri halinde izin için gerekli işlemler yapılacaktır.

Çiftçilerimizin hem kendi, hem de ülke menfaatleri açısından bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri önemle rica olunur.

 

www.adiyamanlilar.net

Editör: Adıyaman Haber