Bu sabah gazeteleri ve siteleri incelerken Odatv.Com sayfasında çarpıcı bir haber dikkatimi çekti.
‘’İkinci yargı paketinde icra iflas kanununun yenilenmesi bekleniyor. İcra ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılma ihtimali, ilan gelirine bağımlı olan yerel basını endişelendiriyor.

Bu düzenlemenin yapılması, Resmi ilan statüsündeki ilanlarının yayınlanması zorunluluğunun kaldırılması durumunda Türkiye çapındaki yaklaşık 1100 yerel gazeteden yüzlercesinin kapanmak zorunda kalacağını ve bunun da binlerce kişinin işini kaybetmesine yol açacağına dikkatinizi çekmek isterim.

Diyeceksiniz ki sadece yerel basın mı zor durumda , İnsanlar derin üzüntü ve yoksulluk içerisinde, borç batağında özelikle son günlerde Siyanürlü intihar vakalarına tanık olduk, aileler toplu intihar ediyor. Yoksulluk had safhada. Türkiye nereye gidiyor sorusunu başka yazıda irdeleyeceğim. Bugün asıl konum yerel basın.

Yaşanan ekonomik sıkıntılarla yerelde basını yaşatmak zor iken, hatta çok az gazete ayakta iken şimdi bu torba yasa düzenlemesi ile bu ilanların kesilmesi yerelde gazetecilerin, gazete basan basın emekçilerimizin işini zorlaştıracaktır…
Bakın, resmi ilanlarının yerel bir gazete için öneminin altını çizmek istiyorum araştırdığım kadarıyla resmi ilanların yaklaşık ortalama yüzde 40’ını bu icra ilanları oluşturuyor. Bu gelirin kesilmesi yerel bir gazete için ciddi bir gelir kaybı demek ve gazetelerin kapanması için kapıyı aralar.

Ülkemizde resmi ilanların dağıtımı, adaletin sağlanması ve hükümetle basının karşı karşıya gelmemesi amacıyla 1961 yılında kurulan Basın İlan Kurumu (BİK) eliyle yapılıyor.

Ekonomik sıkıntı ile reklam verenlerin sayısı zaten azalmış abone sayısının düşmesi ve kağıt/mürekkep gibi hammaddelerin maliyetindeki artışlar, çalışan basın emekçilerinin emeğinin karşılığını tam olarak alamaması, otosansür, yerel basını son dönemde olumsuz etkileyen faktörler arasında.

Yerelde yazan biri olarak söylüyorum; son yıllarda yerel basın organlarının sayısı hızla düştü. Bu gazetelerin en önemli gelir kaynağı resmi ilanlar, eğer verilmezse çok önemli bir gelir kaynağını yitireceği gibi, sınırlı kaynaklarla yayınlanacağı için bu da halkın haber alma hakkına zarar verecek. Yüzlerce meslektaşımız işsiz kalacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2018 işgücü istatistiklerine göre işsizlikte mesleklerdeki ikinci en yüksek oran gazetecilikte. Gazeteci işsizliği bir yılda yüzde 4,7 oranında artarak yüzde 23,8 oldu. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre de basın yayın sektörü son bir yılda yüzde 6,28 oranında küçüldü.Bu istatistiksel veriler üzerinde ciddi düşünmemiz gerekir .

Torba yasalarla ülke yönetilemez, demokrasilerde İnsanların haber alma özgürlüğünün daraltılmaması, basının ekonomik bağımsızlığı sağlanmalı ve üzerindeki baskılar kalkmalıdır. 16.11.2019

Fatma Ulubey