Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağımıza uygun ve bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline değiştirmektir.

Mustafa Kemal Atatürk

Yemin törenin ardından yeni bir devir resmen başladı. Bu sistemin asıl mimarlarından olan Sayın Cumhurbaşkanı modelin ilk uygulayıcısı olarak hayata başlayacaktır. Yemin tarihi ardından büyük bir değişimin zamanı olarak Türk siyasi tarihimizde yerini aldı. Yeni sistemin kurucu Cumhurbaşkanı birçok alanda deneyimleri olduğu için özellikle de siyasi alanda gösterdiği başarı tüm kesimlerce takdir edilmiştir. Siyasi tarihimiz çoğu zaman darbelerle engellenmeye çalışılmış ve çoğu zaman başka güçlerin vesayeti olması hükümetlerin ağır aksak yürümesine sebep olmuştur. 16 yıllık AKP hükümeti de birçok baskılara maruz kaldı ve en son da örgüt 15 Temmuz darbesi mevcut hükümeti yıkmaya kalkmıştır. Bu kalkışma demokrasiye vurulmuş kanlı darbe olarak tarihimizde yerini almıştır. Bu kalkışmanın bertaraf edilmesinin en büyük mimarisi olan Sayın Cumhurbaşkanın gösterdiği dik duruşu, boyun eğmeyişi ve halkın desteğiyle birleşince kanlı darbenin üstesinden gelmeyi başardılar.

Bu süre zarfında içte ve dışta uygulanan siyasi baskılar da cabası oldu. İşte hem bu vesayetlere son vermek hem de 16 yıllık parlamento tecrübesiyle birleşince işin üstesinde gelmek kolay olacaktır. Birlikte çalıştığı bakanların yeni sistemde de yer alması karar alma sürecini de olumlu olacaktır. Aktif, etkin ve sorumluluk alan bir yönetim anlayışı yerleşmiş olması her anlamda yararlı olacaktır. Sayın cumhurbaşkanı seçim beyannamesinde belirttiği gibi insan odaklı, refaha dönük, demokrasi yönelik ve özgürlüklerin harmanlandığı bir sistemde buluşturmak için ihtiyaç olduğunu ve her kesimin kendini bulduğu yeni sistemin adımı atılmış oldu. İhmal ve aksatmaya gelmeyen sorunların başında terörle mücadele geliyor. Bu anlamda hem İçişleri hem de Milli Savunma bakanın konunun uzmanı olan isimlerle devam etmesi büyük avantaj sağlayacaktır.

Her sistemin asıl unsuru insanoğlunun huzurlu bir şekilde yaşam sürmesidir. Atılacak adımlar buna göre dizayn edilir ve inşa sürecine başlar. Her anlamda insani ilgilendiren konuların asıl amacın dışına çıktığı zaman, ülkenin kalkınması adına da sorunlar yaşanır. Önemli olan bu tür düşüncelerin de başta olduğu zaman bile olumsuz düşünceye tevessül edenlerin de önünü kesecek yasalar olması önemlidir. En kötü kullanımlı durumlarda bile sistemin elini kaldırıp dur diyebilecek mekanizma olması kaçınılmazdır. Önemli olan iyiliği ve kötülüğü tabii ki başında bulunan kişilerdir. Öyle bir sistem gelmesi gerekir ki uzun vadede hesap sorulabilir anlayış olması gerekir. Çünkü bir sonraki dönemde kimin geleceği belli değildir; onun için en kötü şartlarda bile yasanın varlığı önem atfetmelidir. Bu vatan hepimizin; ne gerekiyorsa hep beraber mücadele etmemiz icap eder. Eksiğini-fazlasını hesaplayıp ülke için uygun olanı oluşturmayız.

Vesselam!