Başkanlık sisteminin ilk kabinesi kuruldu.Başkanlık sisteminin en güzel taraflarından biri bakanların milletvekilleri dışından seçilmesi.Yeni kabine de bakanlar da aynen öyle seçildi. Eski kabineden terörle mücadelede başarılı olan Süleyman Soylu  İçişleri Bakanlığına ,Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanlığına getirilmiştir.Bu iki ismin ,terörle mücadele bakanlıklarına  getirilmeleri çok isabetli olmuştur. Bunların yerine getirilecek herhangi bir ismin, aynı başarıyı göstermesi mümkün değildir .Dışişleri Bakanı değiştirilmemiş.   Mevlüt Çavuşoğlu devam ettirilmiştir.Mevlüt Çavuşoğlu, hükümetin en başarılı bakanlarında biriydi.Bunun için daha önceden kurduğu dostluklar çok büyük önem arzetmektedir. 
      Sağlık Bakanlığına getirilen Fahrettin Koca başkan yardımcılığını yaptığı DEİK toplantılarında Erdoğana sağlık sektörü ile ilgili şikayetlerde bulunmuş bunun üzerine TESA vakfının , vakıfa bağlı Medipol hastaneleri ve Üniversitelerinin kurucu olan Koca’ya ‘’dışarıdan konuşması kolay elini taşın altına koy ‘’ dediği ve özel sektör mantığını getireceğine inandığı yine sektörün önde gelen ismi KOCA ‘ya görev verdi.Özel sektör mantığı umarım vatandaş açısından ve sağlık çalışanları açısından da faydalı  olur..
       Hali hazırda tarım ve hayvancılığın içinde bulunan zeytin, incir yetiştiren BİM ,TURKCELL,ALBARAKA gibi firmaların yönetim kurulunda olan Sermaye piyasası yatırımcı derneği gibi otizm vakfı ,ruh sağlığı vakfı gibi vakıflarda üyelik ve yöneticilik yapan Bekir Pakdemir Tarım  ve  Orman bakanlığına getirildi
       ETS turun kurucusu Mehmet Ersoy Turizm Bakanlığına , sayın Erdoğanın ‘’atom karınca’’ dediği ODTÜ mezunu Mustafa Varank Sanayi ve Teknoloji bakanlığına getirldi. 
      İlk defa toplumun bütün kesiminin hatta muhalefet partilerinin bile memnun olduğu Milli Eğitim Bakanı uzun zaman sonra sektörün içinden bir isim olan TED gibi birçok eğitim kurumunun vakfın  kurucusu Ziya SELÇUK olmuştur.
     Daha önce Enerji Bakanı olan Berat Albayrak Hazine ve Maliye bakanlığına getirilmiştir.
     İlk Başkan Erdoğan dürüstlüklerine ve çalışkanlarına vurgu yaptığı sektörlerinde önde gelen isimleri bakanlığa getirmede özenli davrandığı göze çarpmakta.Herkese hayırlı olması dileğiyle.
                                                                                                        RECEP ESMER