Doğan, PHA ajansına yaptığı açıklamada, tarlayı ikinci ürüne hazırlamak için kolaylık sağlanması amacıyla anız yakıldığını ancak toprak yapısının bozulduğuna dikkat çekti.

Anız yakmanın topraktaki canlı yapıya büyük zarar verdiğini vurgulayan Doğan, "Anız sadece tarlayı ikinci bir ürüne hazırlamak için kolaylık sağlanmasından dolayı yakılıyor. Anız yakmak topraktaki minareleri canlıya büyük zarar veriyor yok olmasına neden oluyor. Bu durum toprağın havalandırması görevi olan canlıların görevlerini yapmasına engel oluyor. Haliyle anız yakmak insanlığa hizmet eden toprağın yapısının bozulmasına sebep oluyor."dedi.

Doğan, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde biçerdöverler artık ekini daha derinden biçtiğini belirterek, "Buda toprağın daha derin ve daha kolay sürülme imkanı sağlıyor, sürülme bahanesi de ortadan kalkıyor. Aslında bu durumda toprağın genel yapısıyla oynanmış olması ve zarar görmemesinden verimliliği artmış oluyor."ifadesini kullandı.

"Sonuç olarak çölleşiyoruz"

 Anız yakılan toprakta oluşan zararın telafisin çok uzun yıllar aldığına işaret eden Doğan,çölleşme tehlikesine yol açtığına dikkat çekerek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Çünkü bu durum doğal dengenin toprağın genel yapısının, kimyasının ve toprağın oksijen ihtiyacını sağlamak için havalandırma sistemi oluşturan canlıların yok olmasına sebep oluyor. Sonuç olarak çölleşiyoruz. Atalarımızdan miras olarak bırakılmış olan bu bereketli toprakları bizden sonraki nesillere aynı şekilde bırakmak için anız yakmak hem atalarımıza hem toprağa ihanettir." 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha