Toplantının ana temasının Kent Konseylerinin, görevleri, amaçları, kent hayatındaki yeri ve önemi oldu.  Toplantı sonunda özelikle kent konseyleri hakkında kamuoyuna bir açıklama yapılması ile ilgili ortak kanaat oluştu.

"Kent Konseyleri 'ortak akıl' güç ve zenginliğidir"

Kent konseyleri, temel ilkeler çerçevesinde kentlerin yönetimine katılmayı öngören ortaklık model olduğunu belirten Adıyaman Kent Konseyi Başkanı H.Sinan Temel, "Yerel yönetimler ile birlikte toplumun demokratikleşmesini sağlayan en önemli katılım araçlarından biri olan kent konseyleri, kentte bulunan tüm hemşehrilerin ve diğer ilgili kesimlerin katıldıkları bir yapılanmadır.  Kent Konseyleri, kente dair paydaşlık, aktif vatandaşlık, kentine sahip çıkma, hemşehrilik bilinci ve çözümde ortaklık biçimindeki temel ilkeler çerçevesinde kentlerin yönetimine katılmayı öngören ortaklık modelidir. Kent konseyleri, katılımcı demokrasinin yerel düzeyde en önemli uygulama aracıdır ve bu kurum yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yerel demokrasinin istenen düzeylerde işlemesi bağlamında büyük bir adımdır. Kentteki paydaşları bir araya getirerek, tüm kenti kucaklayan bir “ortak akıl” güç ve zenginliği ile ortak aklın süzgecinden geçen kararları, uygulamaya geçirilmesi isteği ile tavsiye nitelikli olarak başta belediye olmak üzere ilgili kurumlara sunmak gibi bir görevi olan Kent Konseyinin aynı zamanda kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi ile çalışmalar yapar. 5393 sayılı Belediyeler kanunun 76. Maddesine göre kurulan ve ilgili yasaya göre yönetmeliği oluşturulan Kent Konseyleri faaliyetlerini bu bağlamda yürütürler."dedi.

"Kent Konseylerinde 'Gönüllülük' esastır"

Kent Konseylerinin gönüllü olduğunu aktaran Temel,"Kentin hak ve hukukun korunmasından, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşehrilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak, kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak gibi görevleri bulunan Kent Konseyleri tamamen gönüllü ve ücret almadan çalışmalarını yürütürler. Kent Konseyinin bütçesi, tüzel kişiliği, makam ve mevkisi bulunmayan, icra yetkisi olmayan, tamamen gönüllülük temelinde çalışmalarını yürüten, gücünü katılımcılığa dayalı etkisinden alan bir yapıdır. Kent Konseylerinin bileşenleri Merkezi İdare Temsilcileri, Belediye Temsilcileri, Muhtarlar, Üniversiteler, Dernekler, Vakıflar, Sendikalar, Meslek Kuruluşları, Esnaf Kuruluşları, Siyasi Partilerdir."şeklinde konuştu.

"Kent Konseyleri kentin vicdanı ve aklıselimidir"

Kent Konseyleri kentin vicdanı ve aklıselimi olduğunu belirten Temel, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Kent konseyleri, yerel yönetimleri, halkı ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek, iletişim eksenli ortak bir yönetim modeli oluşturmaktadır. Adıyaman Kent Konseyi olarak geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz ve siyasi partilerin il başkanları düzeyinde, şehrimizde ilk kez yapılan “Adıyaman Kent İstişareleri” toplantısı bu konuya güzel bir örnektir. Kent Konseyleri kentin vicdanı ve aklıselimidir. Toplumsal denge çizgisi anlayışıyla herkese ve her kesime hitap etmektedir, etmelidir.
Adıyaman Kent Konseyi olarak da bu ilkeler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bunları yaparken de Adıyaman şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiği gerçeğinin farkındayız. 
Son olarak diyoruz ki, ortak paydamız, ortak derdimiz, ortak hedef ve tavrımız Adıyaman’dır. Adıyaman’ın hak ve hukukunu öncelikleyerek, daha güzel bir Adıyaman için çalışıyoruz.
Tüm bileşenlerimizin ve kamuoyunun dikkatine sunarız."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha