Bakım yönetimi, bakım işlemlerinin planlanması, yürütülmesi, kontrol sağlanması, geliştirilmesi ve denetimini yapan idari, teknik ve finansal yapıdır. Bakım yönetimi varlıkların ekonomik ömürlerini uzatarak, işletmelerin sürekliliğini sağlayan alt yapıyı oluştururlar. Bakım yönetiminde etkin takip, bakım uygulanması, bakım planlanması, arıza onarımı gibi gerekli olan yedek parça, test aleti ve ölçüm aletinin yönetimini sağlar.

Bakım yönetiminin etkinliği şirketlerin iş sonuçlarına göre ölçüt alınır. Bakım faaliyetinin sonuçları ne kadar yüksek oranda olursa bakım ile ilgili olan parametreler olumlu yöne doğru gidecek, şirketler hedeflerinin gerçekleşmesinde yardımcı olacaklardır. Fakat bu hedefin gerçekleşmesi için temel alınan şart, bakım için tercih edilen anahtar performans göstergelerinin temel koşulları ve hedeflerine uygun olmalıdır.

Bakım yönetimi, bakım için gerekli olan insan kaynakları koordinasyonu ve bakım malzemelerini tedarik ederek bunlara ilişkin olan dökümanları hazırlar. Üretim sisteminin yapısal özelliklerine uyum sağlayan bakım programları oluşturulmaktadır. Bakımı uygular ve bakımı uyguladıktan sonra analiz ederek geri bildirim sağlar. Bakım için gerekli olan kaynaklar; personel, alet ve ekipman, zaman ve prosedürlerdir. Aletlerin ve yedek parçaların tedarik edilmesi kadar bulundurmaları gereken yerde oldukça önemlidir. Aletlere uygun bir yer sağlanmazsa bakım personeli, daha elverişli yerde bulunan başka uygun olmayan aletleri kullanma alışkanlığı kazanır.

BAKIM YÖNETİMİ PLANLAMASI VE PROGRAMLANMASI

Bakım yönetiminin planlanma faaliyetlerinin hedefi, arızalarda ve çalışmamasından kaynaklanan üretim kayıplarını en aza indirmek ve verimli olarak kullanımı sağlamaktır. Performansı en üst düzeye çıkartarak sürekliliği sağlamaktır.

Her firma teknolojisine, işletmesine ve çevre şartlarına göre bir bakım politikası tasarlamalıdır. Bakım yönetimi için gerek duyulan malzemeler stoklarda hazır halde beklemelidir. Bakım yönetimi için oluşturulan talepler merkezde toplanmalı ve yöneticinin bilgisi ve onayı alınarak işlem yapılmalıdır. Bakım faaliyetleri bir plan ve program oluşturularak yapılmalıdır. Bakım yöneticisine ve bakım ekibine bilgiler eksiz ve tam verilmelidir.

Editör: Adıyaman Haber