2000 li yılların başları. Yerel gazetede iki gün yazı yazıyorum, haber üretiyorum, röportaj yapıyorum. O yoğun temponun içinde ne zaman daralsam Ömer Hayyam okuyorum, ne zaman sıkışsam bir HAYYAM yazısı yazıyorum.

Bir gün tesadüfen o dönem tornacılık yapan Arif Aykanat isimli esnafla karşılaştım. Bana sana teşekkür ederim dedi. Şaşırdım, neden diye sordum anlattı; ‘Halil Tüy ün lastikçi dükkânında otururken 3-5 kişi senin HAYYAM ile ilgili yazını tartışıyordu, çok ilgimi çekti. Ben o güne kadar HAYYAM ismini çok duymuştum ama ne bileyim İstanbul’da Ankara’da oturan biri sanıyordum. Oysa adam öleli neler olmuş. Hemen gidip gazeteciden ( gazete bayii Hasan Arık aynı zamanda kitap ta satıyordu) kitabı sordum. Tesadüfen bir tane varmış aldım. Ben hayatımda ilk kez para vererek bir kitap satın aldım, okudum. Bu nedenle sana teşekkür ederim’ dedi. Çok hoşuma gitti, duygulandım. Yazdığım bir yazı ile hayırlı bir işe vesile olmuşum.

Yıl 2018 in son ayları İstanbul’dayım. Uzun zamandır birbirimizden haberdar olduğumuz, telefonlaşarak görüştüğümüz Ahmet Kemal Ferlengez üstadım ile ikinci kez yüz yüze görüşeceğiz. Kadıköy’de Tuncer Sümer abimin dükkânında buluştuk. Akşama kadar tüm vaktimi üstada ayırdım. Röportaj tadında uzun uzun sohbet ettik, yaşamından kesitler anlattı notlar aldım.

Besni’ye dönüşümde ‘Cumhuriyet Mucizesi Ahmet Kemal Ferlengez ‘ başlıklı bir yazı kaleme aldım. Çok ilgi çekti, çok okundu, tartışıldı. Elbette eleştirende oldu ama genel olarak olumlu tepkiler çoğunlukta idi. Tabi ki Hasan Emre kardeşimin paylaşımları da bunda etkili oldu.

Bu yaşam hikâyesinin unutulmaması gerektiğini düşünenler kitaba dönüştürülmesi talebinde bulundular. Sonunda Tuncer Sümer ve Mehmet Bekmezci ağabeylerimin katkılarıyla ortaya ‘ Tabansız Çorap’ başlıklı kitap çıktı.

Yazdığım bir makale su gibi okunan, ibretlik bir hayat hikâyesini anlatan kitabın basımına vesile oldu.

Hani derler ya hayırlara vesile olsun diye……..işte benim bu iki yazım da güzel şeylere vesile oldu.

Tabansız çorap gerçekten de su gibi okunacak bir kitap. Tabansız çorap mı olurmuş demeyin. Okuyunca göreceksiniz ki hayat şartları insanı çıplak ayakla da gezdiriyor, insana tabansız çorap ta giydiriyor.

Bu kitap aslında tüm olanaksızlıklara rağmen iradenin, hırsın, azmin başarıyı getireceğinin ispatıdır. Okuyunca göreceksiniz ki o günde fitne fesat insanlar olduğu gibi, yardımsever, fedakâr insanlar da var. Ancak ikinci kısımda saydıklarımın oranı bu güne kıyasla daha çoğunlukta.

Kitap sadece Besni’den ibaret değil elbette. 1960,1970 ihtilal dönemlerinin İstanbul gençlik hareketlerini, ülkedeki kıpırdanmaları, sendikal mücadeleleri kendi yaşadıkları pencereden anlatıyor.

Bu kitabı edinin, okuyun. Okuduktan sonra gözlerinizi yumun ve arkanıza yaslanarak düşünün. Sizin domatesiniz ne zaman çıkıyor, yoksa hep şeker alilerin mi domatesi var .

Azmine, iradene, yüreğine sağlık Ahmet Kemal Ferlengez abim. Yaşadığı ve geldiği yeri, şartları unutmayan, kendisi ve toplumla barışık üstadımız kitabın tüm gelirini Besni Atatürkçü Düşünce Derneğine bağışlamış bulunmaktadır. Kitaptan edinmek isteyen okurlar Besni ADD den benimle veya Başkan Akif Bahçeci ile irtibata geçerse kendilerine ulaştırırız. Böylelikle hem su gibi okunan ibretlik bir kitaba sahip olursunuz hem de özellikle köy okullarındaki öğrencilere yaptığımız yardımlarda sizin de bir katkınız olur.

NOT: Ahmet Kemal Ferlengez Besni Lisesi pilav gününde yani 28 Eylül tarihinde kitaplarını imzalamak için Besni’de olacaktır. Desteğinizi bekliyoruz.

ASIM ÖCAL

22.9.2019