Refik Aslan ÖZTÜRK, Bilecik, Niğde, Erzincan ve Manisa da valilik yapmış sıra dışı bir insan. Kaymakamlık yaptığı dönemler dâhil gittiği her yerde farklılığını hissettirmiş, böyle insanlar kaldı mı? Dedirten çalışkan, namuslu, dik duruşlu bir Anadolu çocuğu.

Her gittiği yerde tasarrufa önem veren, yaptığı çalışmalarla devlete milyarlar kazandıran Vali Bey, özgün tasarruf önlemleri nedeniyle birçokları tarafından cimri Vali diye de anılmış. Mümkün olduğu kadar makam aracı kullanmayan, fazlalık olduğunu gördüğü elektrik ampullerini söndüren, lavabolardaki muslukların boşa akmaması için bizzat kontrol eden, kurumlar arası yazışmaları A4 kağıdını ikiye bölerek yapan, kapısı daima açık, vatandaşın her sorununa ilgi duyup çözmeye çalışan rahmetli Vali Refik Aslan ÖZTÜRK’ün hayatından birkaç anekdot aktaracağım.

Niğde Valiliğinden, Erzincan Valiliğine atandığında önce Ankara’da bakanlıkta görüşmelerini bitirdikten sonra Erzincan’a otobüs biletini alır. Yanında oturduğu kişi ile yol boyunca sohbet eder, yol arkadaşı ne iş yapıyorsunuz dediğinde valilikte memurum der. Otobüs, Erzincan’da perona girdiğinde karşılamaya gelen biri ‘Sayın Valim hoş geldin’ dediğinde herkes şaşırır. Kaptan, ‘ Sayın Valim neden söylemediniz’ deyince, ‘ben de herkes gibi yolcuyum neden söyleyeyim’ der. Otobüsten inerken herkese hayırlı yolculuklar diler.

Kızılcahamam’da Valiler toplantısı vardır. Erzincan’dan otobüsle Ankara’ya gelen Vali Bey, oradan Kızılcahamam minibüsüne biner. Minibüs şoförü ‘abi sana zahmet arkadan parayı toplar mısın’ der. Vali bey paraları toplar, para üstünü verir. Şoför Vali Beye nerede ineceğini sorar, o da ineceği lüks otelin adını söyleyince şoför, ‘hayırdır abi ne yapacaksın o otelde’ der. Vali Bey de ‘Valiler toplantısı var ona katılacağım’ deyince, şoför ‘sen ne iş yapıyorsun ki Valiler toplantısına katılacaksın’ diye merak edince ‘ben Erzincan valisiyim’ der. Şoför inanmaz Vali Bey otelin kapısından girinceye kadar bekler.

Tatilde olduğu bir dönemde, İzmir yakınlarında dolmuşla giderken polis çevirmesi olur. Kimlik kontrolü sırasında ayakta giden yolcunun Vali olduğu anlaşılınca polisler ve yolcular şaşırır. Polisler, Sayın Valim buyurun sizi gideceğiniz yere biz götürelim dediğinde, Vali Bey, şu an tatildeyim devletin aracını kullanmam doğru olmaz diyerek teşekkür edip reddeder.

Erzincan valiliği döneminde boşta bulunan bir müdürlüğe atama yapılması için bakanlığa bir isim teklif eder. Birkaç gün sonra bakan telefonla arayarak, Vali Bey, sizin teklif ettiğiniz kişiyi değil de falanca kişiyi teklif edin atamayı hemen yapayım der. Vali Bey, ‘sayın bakanım, teklif ettiğim kişi liyakatli, dürüst işinde de başarılı bir kişi. Sizin teklif etmemi istediğiniz kişi konuya vakıf olmayan, hakkında soruşturmalar olan bir isim. O şahsı göreve uygun göremem Sayın Bakanım’ dediğinde Sayın Bakan, ‘ Vali Bey bu atamayı yapmazsanız çok incinirsiniz’ der. Bunun üzerine Vali Bey, ‘ Sayın Bakanım, devletim için incinmeyi göze alırım’ cevabını verir.

Sonuçta siyasetin kirli çarkları hızlı döner ve ilk kararnamede görevden alınır.

Yukarıda yazdıklarım Vali beyin yaşamından sadece birkaç kesit.

Sıra dışı Vali dendiğinde hemen herkesin aklına rahmetli Recep Yazıcıoğlu gelir. Ama başarılı başka valilerimiz de yok değil elbette. Geçmişte Adıyaman Valiliği yapmış iki isimden bahsedeceğim. Birisi, kibar, beyefendi, tam bir devlet adamı kimliği ile kendini kabul ettiren, bir resepsiyonda devletin parası ile alındı diye ikram edilen kolayı kendi çocuğuna içirmeyen, siyasilerin rant oyunlarına direndiği için tayini çıkarılan Sayın Halil Işık.

Diğeri ise, Halil İbrahim DAŞÖZ. Sayın Daşöz ilk geldiğinde ÇUKOBİRLİK yönetimi olarak hayırlı olsuna gitmiştik. Bir süre sonra Vali Bey iadei ziyaret için geldi. Yerimiz TELEKOM karşısındaki barakalardan ibaret olup, başkanlık odamız mütevazı ve eski mobilyalardan oluşuyor idi. Vali Halil İbrahim DAŞÖZ ile uzun bir sohbet ettik. Sohbetin bir anında bize arkadaşlar aslında makam odamdaki şatafatlı koltuklardan, kocaman masadan ben de haz almıyorum. Buradaki gibi mütevazı masa ve sandalyeler devletin işlerinin yürümesi için yeterli ama ne yazık ki şatafatı devletin büyüklüğü ile karıştırıyoruz dedi. Devletin gücü gösterişte değil icraatta olmalıdır diyecek kadar mütevazı bir insandı.

Konusu tarım olan bir toplantı, Sayın Vali DAŞÖZ ün başkanlığında buluştuk. Ben de Besni’yi temsilen katılmıştım. Yaklaşık 6 saat süren toplantıdan hiç ayrılmadı. Bizler kâh sigara içmek için, kâh bir şeyler atıştırmak için, kâh lavabo ihtiyacı diyerek zaman, zaman ayrıldık ancak, Vali Bey sonuna kadar bir an olsun ayrılmadı. Böyle de sabırlı bir insandı. Tayini çıktığında ‘Adıyaman’dan Bir Vali Geçti’ başlıklı yazı yazarak duygularımı dile getirmiştim.

Kısacası ülkemiz insan kaynakları açısından çok zengin ama kullanmasını bilmiyoruz. Dürüst çalışanların önünü kesiyoruz. Vali Refik Aslan ÖZTÜRK’ ÜN ilginç hayatını merek etti iseniz eğer kardeşi gazeteci Sayın Saygı ÖZTÜRK’ ÜN yazdığı VALİ BEY kitabını öneririm.

ASIM ÖCAL

11.08.2022