Dünyayı savaş alanlarından oyun alanlarına çeviriyoruz!

Başkanım, 1.Uluslararası Yoga Olimpiyat Oyunları bu sene ilk defa yapılıyor. Uluslararası Yoga Federasyonu Başkanı olarak bu etkinlik hakkındaki yorumlarınızı merak ediyoruz.

Hem Uluslararası Yoga Olimpik Komitesi’ni (IYOC) hem de 1.Uluslararası Yoga Olimpiyat Oyunları’nı yakından takip ediyoruz ve bu müthiş vizyonu destekliyoruz. Oyunlara bizim sporcularımız da katılacaklar. Çok heyecanlı ve çığır açan bir proje, her yoga severin böyle bir projede yer almak isteyeceğinden eminim.

1 Ağustos 2020’de yapılacak bu etkinlik tarih yazacak!

Başkanım Yoga Olimpik Oyunları hakkında bizi aydınlatabilir misiniz?

Sekiz kategoride yapılıyor, en çok bilinen ve uygulanan yoga kategorileri bunlar. Tüm dünyadan katılımcılar var: Hindistan, Nepal, Nijerya, Malawi, Arjantin, Belçika, İngiltere, Yeni Zelanda… ve daha pek çok ülkeden başvurular var.

Sınırlar ortadan kalktı ve herkes bu müthiş etkinlikte yer almak istiyor.Bunu görmek, bizi geleceğe dair umutlandırıyor.

Doğrusu şunu da merak ediyoruz Başkanım, daha tam Yoga Olimpik fikrine alışamamışken ve kuralları dahi tam oluşmamışken, 1.Uluslararası Yoga Olimpik Oyunları neden online yapılıyor?

Çünkü bekleyecek zaman yok…

Dünyanın hâlini görüyoruz, savaşlar, salgınlar, doğal felaketler ve daha kim bilir neler gelecek ardından. Belki küresel açlık, susuzluk bizleri bekliyor, bilmiyoruz. O yüzden neden bekleyelim ki diye düşündük.

Ayrıca şu da var, bu etkinlik dünya tarihinde ilk defa yapılıyor, evet bu kategoriler zaten var ama bunların kurallarının oluşması ve disipline bağlanması gerekiyor. Ve biz şunu biliyoruz, tabandan yükselen her şey tam da yerin bulur ve sağlam olur. O yüzden bir sene oturup kuralları yazıp sonra onları sporculara empoze etmek yerine, oyunlara başlayalım ve kurallar sahada ortaya çıksın, herkes katkıda bulunsun istedik. Gerçekten de öyle oldu ve oluyor, bu oyunlara gönül verenler tüm çerçeveyi oluşturup içini dolduruyor.

Yoga Olimpik Oyunları’nda yer alması için Dünya’da en çok uygulanan yoga kategorilerini seçtik. Bunlar; ritmik, artistik, dans, flow, asana, koreografi, atletik ve akrobatik.

Bunları biz bulmadık ya da oluşturmadık. Bunlar zaten dünyanın pek çok yerinde yogaseverler tarafından yıllardır uygulanan ve biraz da geliştirilmiş kategoriler. Biz sadece bunları yarışma disiplini hâline getiriyoruz.

Başkanım, online oyunlar nasıl olacak peki, bu konuda bilgi alabilir miyiz sizden?

Oyunlara katılmak isteyen katılımcılar performanslarını video olarak çekip gönderiyorlar. Hakemler değerlendirme yapıyor. Tüm katılımcılara katılım sertifikası veriliyor. Dereceye girenlere ise Yoga Olimpik madalyası verilecek.

Peki, yogayı belirli kurallara bağlamak ve disipline sokmak yogaseverlere itici gelebilir diye bir kaygınız yok mu?

Doğrusu böyle bir kaygımız hiç olmadı, çünkü amacımız sıkıcı kurallar yükleyerek yogayı rekabet unsuru hâline getirmek değil.Amacımız, yoga oyununu hep birlikte oynamak. Bu yüzden “Yoga Olimpik Oyunları” olarak isim konuldu.

Bu yaşam sahnesi zaten insan oyunları için, ama artık yaşam oyunları maalesef küresel felaketlere dönüştü. Biz bunu değiştirmek istiyoruz, bir çocuk gibi kaygısız ve telâşsız bir şekilde oyun oynayalım diyoruz.

Ama her oyunda kurallar olmak durumunda, yani çocukların oyunlarına bakın, orada da kurallar var. Tek başınıza oynarsanız tabii ki bir kurala ihtiyacınız yok, ama grup olarak birlikte oynayacaksanız belirli kurallar olmalı.

“Kural” kelime olarak biraz can sıkıcı geliyor insana, yogada kural olmasından sizce de bazı yogaseverler hoşlanmayabilir mi?

Kural deyince tabii doğal olarak insanların aklına sıkıcı okul kuralları, işyeri kuralları, toplum kuralları vs. geliyor ve hoş duygular hissetmiyorlar.

Ama çocukların ya da yetişkinlerin eğlenmek için oynadığı oyunlarda da kurallar vardır. Kural düzenin bir ayağıdır aslında. Kozmos belirli kurallar ve yasalar ile çalışır. İnsan sosyal bir varlık ve toplum içinde yaşamak zorundadır. Toplum ise ancak belirli toplumsal kurallar çerçevesinde varlığını sürdürebilir, aksi hâlde dağılır.

Yani kural kendi başına can sıkıcı değil ama insanlık birçok şeyi olduğu gibi bunu da can sıkıcı hâle getirmiş. Oyun kuralları dengeli olursa, yaratıcılığı ve zekâyı baskılamazsa insanı geliştirir. Bizim de Yoga Olimpik Oyunları’nda yapmak istediğimiz bu. O yüzden kuralları biz koymuyoruz, sahada bu oyunu oynayacak kişiler oyunun kurallarını oluşturuyor.

Gerçekten de www.yogaolympic.org sitesi ilk açıldığında hiç kural konulmadı. Daha sonra Yoga Olimpik Oyunları’na katılmak isteyen sporcular kurallar nerede diye sordular. Bunun üzerine kurallar onlara soruldu.

Onlar bize söylediler kuralları, biz de internet sitesine koyduk. Bu kurallar da zaman içinde gelişmeye ve dönüşmeye açıktır. Sonuçta varoluş sürekli yenilenen ve genişleyen bir fenomen, o yüzden Yoga Olimpik Oyunları da varoluşun minyatürü olarak sürekli yenilenen ve genişleyen kategorilere, kurallara, içeriklere sahip olacaktır.

Başkanım, Uluslararası Yoga Olimpik Komitesi’nin yapılanmasından da bahsedebilir misiniz?

IYOC şu anda ana yapılanmasını tamamlıyor ve bu yapılanmanın içinde komisyonlar oluşturuluyor.

Ayrıca Yoga Olimpik Oyunları’nda yer alan sekiz kategoride global temsilciler oluşturuldu. Bu temsilciler bu kategorilerin tüm dünyada geliştirilmesi için çalışmalarına başladılar, bunun için her ülkedeki yerel kategori temsilcileri ile birlikte çalışıyorlar.

Diğer taraftan, her ülkede Ulusal Yoga Olimpik Komitesi kurulması çalışmaları da başladı. Bazı ülkelerde tamamlandı. Bu komiteler kendi ülkelerinde Ulusal Yoga Olimpik Oyunları’nı yapmaya 2021 senesinden itibaren başlayacaklar. 

Bu arada,Uluslararası Yoga Federasyonu hakem kursları açıyor, bunun hakkında bilgi alabilir miyiz sizden?

Evet, bu da dünyada bir ilk. Yoga sporu hakemleri yetiştiriyoruz. Türkiye ulusal hakemlik kursu 26 Temmuz’da online yapılacak. Türkiye’nin her yerinden başvuru alıyoruz. Bir günlük kurs olacak.

Kursta 8 kategoride eğitim verilecek. Böylece yarışmalarda 8 kategori için yetişmiş hakemlerimiz olacak ve puanlama bu hakemler tarafından profesyonel olarak yapılacak. Hakem eğitimleri için hâlâ kayıt alınıyor, başvurmak isteyenler www.internationalyogafederation.com.tr internet sitesinden başvuru yapabilir. 

Uluslararası hakemlik kurslarımız da hemen ardından açılacak. Hakemlik sertifikası alanlar tüm UYF yarışmalarında ve Yoga Olimpik Oyunları’nda görev alabilecek.