Tektonik, topografik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerle sıklıkla karşılaşanülkemizde, başta deprem olmak üzere su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın gibi doğal afetler çok büyük zararlara sebep olabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay ile koordineli çalışan Beşir Derneği deprem haftası kapsamında gönüllülerini ve halkı doğal afetlere karşı bilinçlendiriyor

Ülkemizde, ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ile 6 arasında değişen en az bir deprem meydana geliyor. Depremlerde yaşanan insan kaybı açısından dünyada üçüncü olan ülkemiz, etkilenen insan sayısı olarak da sekizinci sırada yer alıyor. Beşir Derneği olası afet durumlarında afetzedelere yardım etmek ve hızlıca harekete geçebilmek için AFAD ve Kızılay ile beraber koordineli şekilde çalışıyor. Ayrıca afetzedelerin ihtiyaçlarına cevap vermek ve profesyonel ekiplere destek olmak amacıyla AFAD’tan Temel Afet Bilinci Eğitimi, temel ilk yardım dersleri, acil müdahale anında yaşanabilecek durumlar, enkaz kaldırma gibi konularda eğitim alıyor.

Temel ilk yardım eğitimlerini tüm kadrolarına sunmayı amaçlayan Beşir Derneği bugüne kadar aldığı eğitimler ile yurt içinde Muğla, Manisa, Soma, Ermenek, Adıyaman, Van ve yurt dışında Afganistan ve Irak’taki depremler sonrasında afetzedelere yardım ulaştırdı. Derneğin lojistik depoları ve gönüllüleriyle tüm yurt genelinde ve yurt dışında yürüttüğü çalışmalarla her zaman mazlumların yanında olan belirten Beşir Derneği bilinçli hareket etmenin de hayat kurtaracağını ifade ediyor.

Beşir Derneği ülke çapındaki 12 lojistik deposu ve 50.000’i aşan gönüllü sayısıyla olası afet durumlarında ihtiyaçlara kısa sürede cevap verebiliyor. Dernek afet durumlarından sonra oluşabilecek ihtiyaç sıkıntılarını, yağ, şeker, fasulye, sabun ve tuzdan oluşan acil yardım paketleri ile karşılarken olası göç sonrası temel barınma ihtiyaçlarını çadır kentler, mobil tuvaletler, banyolar ve çamaşırhaneler ile çözüyor.

Editör: Adıyaman Haber