EGE BÖLGESİ’NDE NARENCİYE UZAYDAN İZLENECEK!

 

EGE BÖLGESİ NARENCİYE REKOLTESİ UZAYDAN BELİRLENECEK!

 

EGE BÖLGESİ’NİN NARENCİYE HARİTASI ORTAYA ÇIKARILACAK!

 

NARANCİYE`NİN RÖNTGENİ ÇEKİLECEK

EİB VE İL ÖZEL İDARESİ, NARENCİYE İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPTI

 

Ege Bölgesi’ndeki narenciye alanlarının belirlenmesi ve haritalanması için Ege İhracatçı Birlikleri ile İzmir İl Özel İdaresi ortak bir proje başlattı. “Narenciye Bilgi Sistemi Projesi” ile uydu görüntüleri sayesinde narenciye dikili alanların ve toprak özelliklerinin haritası oluşturulacak. Böylece verimin artırılması, gübreleme programlarının oluşturulması, toprak ıslahı için çalışmalar yapılacak. 100 bin liraya mal olacak proje 18 ay sürecek.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper ile İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, Ege İhracatçı Birlikleri’nde proje ile ilgili protokolü imzaladı.

 

Konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Narenciye Bilgi Sistemi Projesi” ile daha doğru rekolte tahminleri ve daha etkin üretim planlaması imkanına kavuşacaklarını söyledi.

 

Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için tarımda yenilikçi projelere ihtiyaç olduğunu dile getiren Türkmenoğlu, “Yeniliği öne çıkarmak ve daha çok katma değer yaratan bir yapıya kavuşmak artık vazgeçilmez oldu. Daha verimli tarımsal üretim ve bunun paralelinde gerçekleşecek ihracat artışı ancak yolla sağlanabilir. “Narenciye Bilgi Sistemi Projesi” Çukurova Bölgesi’nde yürütülen benzer çalışmayla bütünleşip Türkiye’de Narenciye sektöründe entegrasyonu sağlayacak ve Türkiye’nin Narenciye Envanteri’ni ortaya çıkaracak” dedi.

 

TUZLANMA TEHLİKESİ

 

21. yüzyılın parlayan yıldızının tarım olacağını söyleyen İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, daha az topraklarda daha bilimsel metodlarla üretim yapılması gerektiğini vurguladı. İçöz, “Hem üniversite hem kurumlarla projeler üretiyoruz.  Türkiye’de üretilen narenciyenin yüzde 21’i İzmir’de üretiliyor. Narenciye bölgelerimiz denize yakın. Toprak kalitesini, yer altı suyunu kontrol etmezsek tuzlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalırız. Gümüldür’de tuzlanma oranına rastladık. Bu kontrol altına alınmazsa narenciye ağaçları kurur. Vahşi sulama yerine damlama sulamaya geçmek lazım. Bu proje ile narenciye üretimine bilimsel destek vermeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

KUTU

 

UCUZLUK MÜJDESİ

 

Ortadoğu’da yaşanan savaş nedeniyle nakliye sıkıntısının yaşandığını, bu durumun narenciye ihracatını olumsuz etkilediğini kaydeden Türkmenoğlu, buna rağmen Ege’nin narenciye ihracatının Türkiye ortalamasından daha iyi olduğunu söyledi. Bu ay sürekli yağışların ve kırağının meyve dokusunu olumsuz etkilediğini dile getiren Türkmenoğlu, “Kabuktaki lekelenme ürünün lezzetini etkilemeyecek ama ihracatta biraz düşüş olacak gibi görünüyor. Bu gelişme lezzetin iç piyasada daha ucuza tüketileceğinin göstergesi. İhracatımız düşecek belki ama halkımız daha ucuza narenciye tüketecek” diye konuştu.

 

 

Fotoaltı: Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu (sağda), Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper (ortada) ve İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz “Narenciye Bilgi Sistemi Projesi” protokolünü imzaladı.

 

Basın Bülteni’nde kullanılabilecek fotoğraflar aşağıdaki linkte sunulmuştur.

 

http://fotogaleri.egebirlik.org.tr/Imager.asp?Dir=/NARENCIYEBILGIPROJESIHABERIFOTOLARI

 

 

 

 

 

NARENCİYE BİLGİ SİSTEMİ PROJESİ

BİLGİ NOTU

Editör: Adıyaman Haber