​İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce, 11 Temmuz  perşembe günü Kaymakamlık toplantı salonunda dut yetiştiriciliği eğitimi üzerine toplantı düzenlendi.

Toplantıya, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personellerinden Mühendis Yusuf Karakuş, Mühendis Mehmet Sönmez, Mühendis Mehmet Özelçi, Adıyaman Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Şaban Karaat, İlçe Müdürü Abidin Tanrıverdi, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özen, Dut Üreticiler Birliği Başkanı Cemal Özdoğan, İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve dut üreticileri katıldı.

Dut yetiştiriciliğinde üretimin her aşamasında çıkabilecek sorunlara değinilen toplantıda, aynı zamanda dutun teknik olarak dikilmesi, yetiştiriciliği, aşılanması, budanması, gübrelenmesi, hasadı, işlenmesi ve en önemlisi büyük emek sonucu elde edilen ürünlerin en önemli adımı olan pazarlanması konularında karşılıklı fikir alışverişi yapıldı.

En büyük problemlerden biri olan taze ürünün uzun süre saklanamaması olduğu ve bunun yanı sıra, ürün diyagramı ve pazarlama sorunlarının olduğu kararına ulaşıldı.

Bu sorunlarla ilgili ilerleyen süreçte gıdacı ve pazarlamacılarla benzer toplantıların yapılmasına, sorunların masaya yatırılmasının yanı sıra ''çözümlerin neler olabileceği?'' konusunda istişareler yapılması ve dutla ilgili çalıştay düzenlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Toplantının devamında üreticilere ait dut bahçelerinde teknik kontroller yapılarak dut yetiştiriciliği ve hastalıkları konusunda mahallinde bilgilendirmeler yapıldı.

Yapılan bu bilgilendirme çalışmalarında yaprak ve toprak analizinin önemi vurgulandı.  

Kaynak : PHA
Kaynak: pha