“Türk milleti istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.” Mustafa Kemal Atatürk

Son zamanlarda bomba gibi düşen Barzani’nin çocukluk hayali olan bağımsız IKBY, bölgede tansiyonu yükseltmiş, yükseltmeye de devam edecek gibi görünüyor. Çünkü kendi başına karar almadığı için haliyle de sorunları beraberinde getirecektir. Gizli ajanların direktifleriyle hareket eden Barzani, hem güvenirliğini hem de bölgede yaşayan insanların güvenliği tehlikeye atmış bulunuyor. Hayaller makul ve mantıklı olduğu zaman tasavvur edilebilir, aksisi ise savaş alanı olmaya mahkûmdur. Bölgede yaşayan akil insanların karşı çıktığı gibi Irak yönetimi ve komşu ülkelerde çok ciddi manada böyle bir düşüncenin gündeme gelmesi bile büyük sıkıntının habercisi olacaktır.

Bu bağlamda bakıldığında daha önce yaşananlar bizim için ciddi referanslardır. Irak hükümeti devrildikten sonra oluşan boşluğa başta illegal olmak üzere sahneye küçük-büyük örgütler oluşmaya başladı. Bunun yanı sıra bağımsız hareket etmek isteyenler de olunca, demokrasi yerine savaş ve kan yerini aldı. Şu an tüm dünyanın korkulu rüyası olan DEAŞ, böyle bir ortamda türedi. Bunun asıl nedeni de oluşan boşluğu DEAŞ’ın doldurmuş olmasıdır. Bundan sonraki süreç de sözde kurulan devlet ve insan hakları olduğu iddia edip, merkezi yönetimle bağını koparıp karşı tarafla yakınlaşması büyük krizlerin habercisi olacaktır. Ticari anlaşma derken zamanla üs kurması ve yerleşmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu sefer devreye güçler girecektir, daha çok silahlanma, daha çok enerji elde etme ve daha çok ölümler olması doğal hale gelecektir. Olay devlet kurmaktan çıkıp, çatışmalar; çatışmaların olduğu devlet konumuna yerini bırakır.

Türkiye’nin şiddetle karşı çıkmasının asıl sebebi oluşacak tüm olumsuzlukları ortadan kaldırmak için elini taşın altına koyuyor. Bunun için her türlü sorumluğu almaya da hazır olduğu her yerde açık bir dille ifade ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız öngörüsü ve bölgenin demografik yapısını bildiği için ve gayrı meşru olan referandumun iptali dışında yol kalmamıştır. Bunun için partiler üssü bir yaklaşımla yaklaşmak büyük bir ehemmiyet kazanır. Sayın cumhurbaşkanımızın altını çizerek bahsettiği beka sorunu bu anlamda çok önemlidir. Sınırlarımızın herhangi bir yerin sözde yapıların kurulmasına karşı çıkması sonuna kadar haklı davasının tezahürüdür. Türkiye’nin yanı başında böyle bir durumun söz konusu olması, bizim de hassas, endişeli ve kaygılı olmamız doğal olması gerekiyor.

Vesselam!!!