29 Ekim 1923 günü toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği Büyük Millet Meclisi’nde, milletvekillerinin oylarıyla Halk egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti kurulur. Milletvekillerinin yaşasın Cumhuriyet nidalarıyla Cumhuriyetin kuruluşu ilan edilir.

“Atatürk, aynı gün İsmet İnönü’yü hükümeti kurmakla görevlendirir.

İnönü, ertesi gün erkenden bakanlar kurulunu oluşturur ve Atatürk’ün onayına sunar.

Atatürk aynı gün bakanlar kurulu listesini onaylar.

İlk bakanlar kurulu listesi öğleden sonra Meclis’te okunur.

Bakanlar Kurulu akşamüzeri valilikte toplanır.

Bakanlar kurulunun ilk toplantısına Atatürk de katılır.

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Atatürk: “Efendiler! Yıkmaya çalıştığımız Orta Çağın arkasında bin yıllık deney var. Bin türlü kirli oyun bilir. Cumhuriyetimiz ise daha yeni doğmuş bir çocuk. Cumhuriyeti kolayca boğuverirler. Bu nedenle çok dikkatli uyanık olun. İş arkadaşlarınızı özenle seçin. Anadolu’da kim varsa hepimiz bir milletiz. Yurt ve kader arkadaşıyız. Milli mücadeleyi böyle yürüttük. Cumhuriyeti de böyle yöneteceğiz. Bu anlayışın bozulmasına izin vermeyeceğiz. Bozulduğu zaman ne olduğunu iyi biliyoruz…… Devlet halk için, halkın ihtiyaçlarını karşılamak için var

Bütçesi denk, borcuna sadık, parası sağlam bir devlet olmalıyız.

Devletimiz artık kesin olarak padişahın, bir ailenin devleti değil, halkın devleti. Hepimiz halkın hizmetindeyiz. Efendimizin, sahibimizin halk olduğunu hiç unutmayacağız. İdealimiz milli egemenliğe dayalı, uygar bir toplum ve devlet yaratmaktır. Hiçbir aşamada bu ideali gözden kaçırmayacağız. Sorun çok. Hepsini çözmeye ömrümüz yetmez. Bizim yetişemediklerimizi yurtsever çocuklarımız tamamlar. Halkı saymak, aydınlatmak, eğitmek, sağlığını korumak, güven içinde yaşamasını sağlamak başlıca ilkemiz olacak. Başarılar diliyorum, der.” (Turgut Özakman, Cumhuriyet, Türk Mucizesi, İkinci Kitap, s.14, 15, 16).

Başbakan İnönü’ye ve bakanlara, yapmaları gerekenleri ve izleyecekleri yolu anlatır.

Birde bugünkü siyasi parti genel başkanlarının sabah akşam söylediklerine ve yaptıklarına bakın.

Gelinen nokta da Türkiye’de iç barış ve huzur yok.

Parti genel başkanları, toplumu benden olanlar benden olamayanlar diye ayrıştırdılar, bölüp ve parçaladılar.

Sayın Türk halkı, Türkiye’nin geldiği noktayı görün.

Türkiye’yi bu noktaya biz getirdik.

Düzeltecek olanlar da bizleriz.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde oy kullanırken, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, ilk bakanlar kurulu toplantısında Başbakan İnönü’ye ve bakanlar kurulu üyelerine söylediklerini ve hedeflediği Türkiye’yi göz önüne alarak oy kullanmamız gerekiyor.

Aksi halde hepimiz kaybederiz, Türkiye kaybeder.