Sağ ve sol düşüncenin temsili, sağ ve sol düşüncenin iktidar yarış ve rekabeti, sağ ve sol düşüncenin iktidar olması, halkın sağ ve sol düşüncenin toplumsal, ekonomik, siyasi ve kültürel çözüm projeleri ile buluşması ve yararlanması, sorunlarının çözülmesi üzerine işleyen çok partili siyasal sistem, 1789 Fransız devrimi ile gündeme geldi. Süreç içinde gelişti. Çalışma ilkeleri ve kuralları oluşturdu.

Batı Avrupa’nın önde gelenleri çok partili siyasal sistemi benimsediler. Çok partili siyasal sistemle yönetilmeye başladılar.

İlke ve kurallarına göre işleyen çok partili siyasal sistemle yönetilen Batı Avrupa ülkeleri, bütçeden eğime ve bilime yeterli kaynak ayırdılar. Eğitim, bilim ve teknoloji gelişti. İleri teknolojiye dayalı zenginlik yaratan üretim yaptılar.

Sağlığa yeterli kaynak ayrıldı. Sağlık sistemi gelişti. İnsanlar nitelikli sağlık hizmeti aldılar.

Hukuk, demokrasi, kak ve özgürlükler gelişti ve güvence altına alındı. Toplumsal yapılanma ve işleyiş, eşitlik, adalet ve dayanışma üzerine inşa edildi.

Çalışma ilkelerine ve kurallarına göre işleyen çok partili siyasal sistemle yönetilen Batı Avrupa ülkeleri, geliştiler, kalkındılar, zenginleştiler. Halkın aş ve iş sorunu çözüldü. Barış ve huzura kavuştular.

Türkiye Cumhuriyeti’nde, 1 Kasım 1945 tarihinde TBMM’sinde alınan kararla çok partili siyasal sisteme geçildi. Ancak sol düşüncenin temsiline izin verilmedi. Çok partili siyasal sistem, sol temsil edilmeden, çalışma ilkele ve kurallarına uygun olmadan işlemeye başladı.

14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan seçimlerde, sağ parti olan demokrat parti, tek başına iktidara geldi. Sağ partiler bu tarihten başlayarak 70 yıldır iktidar oldular. Sol partiler hiç tek başlarına iktidara gelemediler.

Çok partili siyasal sistemle yönetilen Türkiye Cumhuriyeti sağ partiler tarafından yönetildi. Yönetilmeye devam ediyor.

Sürekli sağ partiler tarafından yönetilen Türkiye Cumhuriyeti, iyi yönetilemedi, başarılı olamadı.

Çalışma ilkelerine ve kurallarına uygun işleme olanağı bulamayan çok partili siyasal sistem, Türkiye Cumhuriyeti’nin, gelişmesine, kalkınmasına, zenginleşmesine, ülkenin ve halkın sorunlarının çözülmesine beklenen katkıyı sağlayamadı.

ÇÖZÜM

Solun, ülkenin ve halkın sorunlarına çözüm projeleri ve araçlarını üreterek, iktidara ve sorun çözmeye talip olması, halkın oyunu alıp iktidar olmasıdır.

Çok partili siyasal sistemin çalışma ilkelerine ve kurallarına göre işleme olanağına kavuşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin iyi yönetilmesi ve başarılı olması,

Bütçeden eğitim, bilim ve sağlığa yeterli kaynağın ayrılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin bilgi toplumu olması, ileri teknolojiye dayalı, zenginlik yaratan üretim yapılması,

Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınması, gelişmesi ve zenginleşmesi,

Toplumsal ekonomik, siyasal ve kültürel sorunların, halkın aş ve iş sorunlarının çözülmesi, Demokrasinin, hukukun, hak ve özgürlüklerin gelişmesi ve güvenceye kavuşması,

İç ve dış sorunların çözülmesi, ülkenin ve toplumun barış ve huzura kavuşmasıdır.