TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNDE BİR İLK

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, oturmak için Çankaya’da mütevazı bir konut (köşk) yaptırdı. Bu konutta oturdu.

Atatürk’ten sonra 11 Kasım 1938-10 Ağustos 2014 arasında 76 yıl boyunca cumhurbaşkanı olanlar. Çankaya Köşkünde oturdular.

3 Kasım 2002 seçimleri öncesi halkın gündeminde “yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar” vardı.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan halkın gündemi üzerine siyaset yaptı. 3Y diye tanımladığı “yolsuzluğu, yoksulluğu, yasakları” kaldırma sözünü vererek halktan oy istedi.

Yolsuzluk, yoksulluk, yasaklardan mağdur olan halk, AKP’ye oy verdi. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde AKP %34.3 oy aldı. Birinci parti oldu. Toplam 550 milletvekilinin 362’sini kazandı. Tek başına iktidara geldi.

AKP Genel Başkanı Erdoğan siyasi yasaklı olduğu için milletvekili adayı olamadı. Seçimlerde 2. Parti olan CHP 178 milletvekili kazandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın isteği, desteği ve önerisi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağını kaldıran Anayasa değişiklik sunuldu. Değişiklik taslağı CHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Erdoğan’ın siyasi yasağı kaldırıldı.

Seçim sonuçları kesinleşmiş olan Siirt seçimleri iptal edildi. 9 Mart 2003 tarihinde yeniden yapılan Siirt seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan Siirt’te Aday oldu. Milletvekili seçildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP milletvekillerinin altın tepsi içinde sundukları başbakanlık koltuğuna oturdu.

Başbakanlık koltuğuna oturan Recep Tayyip Erdoğan, ben halktan birisiyim, halkla birlikte yaşarım dedi. Ankara Keçiören İlçesi Subayevleri Mahallesinde bir apartmanda bir daire kiraladı. Bu dairede ikamet etti.

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, AKP Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı oldu. Cumhurbaşkanı seçildi.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir il yaşandı.

Ben halktan birisiyim, halkla birlikte yaşarım diyen, Başbakanlığı sırasında Mart 2003-Ağustos 2014 arasında Keçiören Subayevleri Mahallesinde kiraladığı daire oturan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra, Atatürk’ün mirası olan Atatürk Orman Çiftliği'nde ruhsatsız, 1400 odalı Cumhurbaşkanlığı sarayı yaptırdı. Saraya taşındı.

Ankara’da 1400 odalı bir konutta yaşamakla yetinmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla:

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Vezirlerin (Bakanların) ikamet ettikleri İstanbul’daki Huber Köşkü, Beşiktaş Yıldızdaki Vahdettin Köşkü, Marmara Denizi Kıyısındaki Dolmabahçe Sarayı, Cumhurbaşkanlığı Çalışma ofisi olarak düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’a gittiğinde bu konutları kullanmaya başladı.

Muğla Marmaris’te 300 odalı Cumhurbaşkanlığı yazlık sarayı yapıldı. Yazın AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan yakınlarıyla birlikte bu konularda tatil yapmaya başladı.

Bitlis Ahlat’ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapıldı. AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu ve Güneydoğu gezilerinde bu sarayda ikamet etmeye başladı.