••• F.Bahçe 60 yıllık lig tarihinde ilk defa ligin ilk yarısını sondan ikinci olarak “Düşme pota”sının içinde tamamladı.

•••”3 Büyükler” olarak  bilinen FB,GS,ve BJK 60 yıllık lig tarihinde ilk defa ligin ilk yarısında puan sıralamasının ilk 3 sırasında yoklar..

25 Temmuz 2018 tarihi itibariyle(Yeni sezonun transfer ücretleri hariç) 4 büyük kulübün Bankalara olan borçları şöyle ;

F.Bahçe ; 3,5 Milyar TL.
G.Saray : 2,8 Milyar TL.
Beşiktaş: 2,1 Milyar TL.
Trabzon: 1,1 Milyar TL.

Bu dört kulübün yaklaşık borcu 10 Milyar TL. Yani eski parayla 10 KATRİLYON lira. Banka faizleri daha yüksek ama, faiz %25 olsa bile yıllık 2,5 Milyar(KATRİLYON) bankalara faiz parası ödeyecekler. Böyle devam ederse bu gözde takımlarımızın iflas ederek, batarak günün moda tabiriyle KONKORDATO ilan etmeleri an meselesi..

Peki bu asırlık klüplerimiz neden bu hale geldiler?

Bir defa bize göre en büyük neden hesapsız kitapsız, Türk Futboluna ve kluplerimize ne verdiklerine bakılmadan yapılan yabancı transferler ve ödenen milyonlarca DOLAR ve AVRO'lar. Liglerimizde yabancı oyuncu ve hocalardan geçilmiyor. Öyle ki bazen ilk 11’de bir tek “yerli” oyuncunun olmadığı maçlar bile oluyor. Bu oyuncu ve hocalara dünyanın paraları ödeniyor.Ödeniyor ardından da başarısız olunca Milyonlarca AVRO tazminat ödenip görevlerien son veriliyor. Bir araştırmaya göre 2000 yılından bu yana yani 18 yılda normal ödemeler hariç , sadece tazminat olarak yabancı hocalara 32 MİLYON AVRO para ödenmiş. Yazık değilmi bu paralara...

Birde bu oyuncu ve hocalarla öyle sözleşmeler yapılıyor ki tam evlere şenlik. Adamlar adeta “kovulmak” için ellerinden geleni yapıyorlar. Neden ? Çünkü kovulsalar daha çok TAZMİNAT parası alacaklar. Mesela bizim TRABZONSPOR geçen sene işine son verilen Ersun YANAL’a 10 TRİLYON; Adı sanı bilinmeyen İŞİD sakallı bir oyuncuya da sanıyorum 7-8 TRİLYON tazminat parası ödedi.

Peki bu kadar yabancı oyuncuya rağmen kulüplerimizin bir başarısı var mı ? Yok...Bu konudaki tek başarı 2000 yılında G.Sarayın kazandığı UEFA kupası. O kadronun da iskeleti ve çoğunluğu yerli oyunculardan(Bülent,Ergün,Ümit DAVALA,Okan, Suat, Hakan Şükür,Arif) kuruluydu. O gün bu gündür hiçbir ciddi başarı yok ve Takımlarımız Şampiyonlar liginde de UEFA Avrupa liginde de çoğu zaman ilk turlarda elenip evlerine dönüyorlar.

Peki klüplerimizin durumu bu da .. Ya Milli takım ??

Milli takımın durumu daha da vahim. Milli takım hocaları oynatacak oyuncu bulamıyorlar. Çünkü Milli takımda oynayacak oyuncuların %90’ı takımlarında yedek.. Bu durumu görmeyen veya görmek istemeyen kimileri de çıkıp ; “Takımlarında yedek olan oyuncuları oynatıyor” diye Milli takım hocalarına çatıyorlar. Kardeşim  kendi takımında oynayan oyuncu olmazsa hoca ne yapsın? Nerden getirsin? Her kulübün kadrosunda 10-15 tane yabancı oyuncu var.

Amacımız asla F.Bahçe'lileri üzmek değil ; Türk futbolunun lokomotifi F.BAHÇE’nin düştüğü şu duruma bakın. Kendi “Öz evlatları” olan Aykut(KOCAMAN) hocayı beğenmediler gidip dünyanın parasını ödeyerek COCO diye bir hoca getirdiler. Söylemeye gerek yok, durum ortada. Allah aşkına bırakın sıradan bir hocayı; Hocasız PAF takımı ile çıksalardı yine bu puanı toplamazlar mıydı? Nedir bu yabancı hayranlığı ? Kendi değerlerimize neden sahip çıkmıyoruz?

Peki çare nedir mi diyorsunuz ? İnanı çare çok basit ;

** Bir defa hem oyuncu hem hoca konusunda kendi öz değerlerimize sahip çıkılmalı. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmenin çarelerini bulmalıyız.
** Şahsen yabancı oyunculara karşı olmama rağmen, yabancı oyuncu olmasın demiyorum ama ; İlk 11’de kaç yabancı oyuncu varsa onun iki katı da kendi alt yapısından oyuncu oynatma zorunluluğu getirilsin. Böylece hem kendi oyuncularımıza sahip çıkmış oluruz, hem de ülkemizi yabancı oyuncu cennetinden kurtarmış oluruz.
**Yabancı hoca ve oyuncularla daha dikkatli sözleşmeler yapılmalıdır. Mesela maç başına 1,5 puan ortalaması tutturmayan hocanın; mesela 3 maç üst üste kaybeden hocanın, mesela üst üste 4 maçta en az bir galibiyet alamayan hocanın sözleşmesi tazminatsız feshedilmelidir. Açık açık bu şartlar söylensin, kendine güveniyorsa, özgüveni varsa buyursun imzalasın. Yok imzalamıyorsa da demek ki kendine güveni yok o zaman kendisi bilir. Onların yarı parasına çalışacak yığınla yerli hocalarımız var..

Böyle bir yol tavizsiz uygulansın, inanın 3-5 yılda Futbolumuz daha da gelişir, belki dünya çapında oyuncularımız da yetişir. Oyuncu oynayacak ki futbolu gelişsin, mevcut sistemde yabancılar oynuyor bizimkiler de kenarda seyrederek körelip gidiyorlar.

Haydi bakalım sayın başkan Yıldırım DEMİRÖREN . böyle bir "Devrim"i başlatmak size nasip olsun.