Bahçeli mi? Trump mı?
     Birçok  önemli kararlarını  twitter  üzerinden duyuran Trump'ın, bazı atamaları ve görevden almaları  da twitter üzerinden duyurması  hayretle karşılandı.Bunlardan en dikkat çekicileri ,eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve eski Özel Kalem Müdürü Reince Priebus'ı görevden aldığını duyurduğu paylaşımları oldu.
    Trump, Tillerson'ın görevden alındığını twitter hesabında "CIA Başkanı Mike Pompeo, yeni dışişleri bakanımız olacak. Şahane bir iş yapacak! Hizmetleri için Rex Tillerson'a teşekkürler. Gina Haspel, CIA'nin yeni direktörü, bu göreve seçilen ilk kadın olacak. Hepsine tebrikler!" ifadeleriyle duyurdu.
    ABD Başkanı, özel kalem müdürlüğüne Pierbus'un yerine John Kelly'nin atandığını da, twitter hesabından kamuoyuyla paylaştı.Yani bir Tweet ile  görevden almayı ve yerine atamayı iki saniye içinde bitirdi .
     Rusya'nın, ABD seçimlerine müdahalesi konusunda da çok sayıda tweet atan Trump'ın, en dikkat çekici paylaşımlarından biri, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller ile ilgili olandı.
    Mueller'in kendisine karşı ön yargılı olabileceğini savunan Trump, "Mueller'in ekibinde neden 13 katı Demokrat, bazı büyük, sahtekar Hillary destekçileri var da, hiç Cumhuriyetçi yok? Geçenlerde bir diğer Demokrat da katıldı. Bunun adil olduğunu düşünen var mı?" ifadesini kullandı.Görüldüğü gibi özel yetkili savcıya da bir tweetle meramını anlattı.
    Trump, bir twitinde "Rusya, Suriye'de herhangi bir füzeyi vurup indirme sözü veriyor. Hazır ol Rusya çünkü yeni, nazik ve akıllı füzeler gelecek. Halkını gazla öldüren ve bundan da zevk alan bir hayvanla ortak olmamalısın." ifadesini kullandı.
    Trump, Twitter'da en fazla yüklendiği ülkelerden Almanya'yı göçmen politikası ve NATO bütçesi konusunda sert bir dille eleştirdi ve yakın gelecekte AB ülkelerine uygulayacağı ek gümrük vergilerinin işaretini verdi.
    "Almanya'da göçmenler kabul edildikten sonra suç yüzde 10 arttı (yetkililer bu suçları bildirmek istemiyor). Diğer ülkeler daha da beter. Akıllı ol Amerika!" paylaşımını yapan Trump, "ABD, NATO için herhangi bir ülkeden çok daha fazla ödeme yapıyor. Bu ne adil ne de kabul edilebilir. Almanya, NATO için gayri safi yurt için hasılasının yüzde 1'ini öderken ,biz gayri safi yurt içi hasılamızdan çok daha fazla olarak yüzde 4 ödeme yapıyoruz. Bunun mantıklı olduğuna inanan var mı? Büyük finansal kayıpla Avrupa'yı koruyoruz, sonra da ticarette adaletsizce pataklanıyoruz. Değişim geliyor!" dedi.
    Konuyla ilgili başka bir twitinde de "Geçen yılki ziyaretimden bu yana talebim üzerine NATO ülkeleri tarafından fazladan milyarlarca dolar harcanıyor ancak bu yeterli değil. ABD çok harcıyor. Avrupa'nın sınırları perişan. Boru hattı için Rusya'ya milyarlarca dolar verilmesi kabul edilemez." paylaşımını yaptı.
     Ülkesinin İran ile varılan nükleer anlaşmadan çekilmesini sağlayan Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi hedef alan bir twitinde de büyük harflerle, "Bir daha asla ama asla ABD'yi tehdit etme. Yoksa sonuçları, tarihte acı çeken bazıları gibi olur. Biz artık sizin kaçıkça şiddet ve ölüm içeren sözlerinize katlanacak bir ülke değiliz. Dikkatli olun!" ifadesini kullandı.
    Aldığı ani kararlarla toplumu hayrete düşüren,ve hemen bütün açıklamalarını twitter üzerinde yapan bir başka lider de Bahçeli.  
   18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra Fazilet Partisi ve DYP’nin dinlenmesi gerektiğini belirterek, DSP ve ANAP’la koalisyon kurdu.
   3 Kasım seçimleri ,Bahçeli’nin  erken seçim çağrısı üzerine yapıldı. 

   3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra ,yüksek oranda oy kaybına uğrayan  parti liderlerinin, istifa etmeleri gerektiğini söyledi. Bunların arasında kendisi de vardı ,Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz istifa ettikten sonra bir daha partilerinin başına dönemediler. Bahçeli ise önce istifa etti ,sonra geri döndü.
   22 Temmuz 2007 seçimlerinde, MHP barajı aşarak, 5 yıl aradan sonra tekrar Meclis’e döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girerek, 367 krizinin aşılmasını sağladı.
   7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra ,AKP 258 millet vekili ile tek başına hükümeti kuramadı.Devlet Bahçeli ,muhalefetin koalisyon tekliflerini,  hatta başbakan olması tekliflerini geri çevirdi.Erken seçim çağrısı yaptı. 1 Kasım’da seçimlere gidildi, AK Parti tek başına iktidar oldu.
   11 Ekim 2016 tarihinde, başkanlık sistemine geçilmesi çağrısını yaptı. 16 Nisan referandumunda, AK Parti ile birlikte hareket etti. Türkiye’nin parlamenter sistemden, başkanlık sistemine geçmesine öncülük etti 
   3 Kasımda olduğu gibi, Türkiye 24 haziran seçimlerine, Bahçeli’nin erken seçim çağrısı üzerine gitti. MHP lideri, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde, AK Parti ile Cumhur İttifakını kurdu. 24 Haziranda cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Erdoğan’ı destekledi.
    Aldığı çok önemli kararları birkaç cümlelik twitle tüm Dünya’ya duyuran iki lider.Biri attığı twitlerle tüm Dünya’ya yön veren ,bütün devletlerin ekonomilerini olumlu olumsuz etkileyen Trump,diğeri Türkiye’nin son 20 yılına damgasını vuran Devlet Bahçelidir.Bunlardan sizce hangisi daha etkili olmuştur?                                         
     Trump, aldığı birçok kararlarla ABD ve Dünya'da ,etkili olsa da, Bahçeli aldığı önemli kararlarla Türkiye’nin son 20 yılına damgasını vuran liderdir.Gerek hükümet kurma çalışmalarında , gerek  meclis başkanlığı seçimlerinde, bir çok etkili kararlar almıştır. Aldığı en önemli kararlardan biri de, başkanlık sistemine  geçiş kararıdır.
     Bence Bahçeli’dir.
                                                                                   Recep ESMER