Arz, ekonomi biliminin ortaya çıkmasından beri talep ile birlikte en önemli ekonomi argümanlarındandır. Günümüz ekonomileri de arz ve talep üzerine şekillendiği görülmektedir. Klasik ekonomilerden günümüze kadar tüm ekonomistler tarafından ele alındığı, farklı ekoller tarafından değerlendirildiği bir ekonomik terimdir.

Arz, ceterisparibus" varsayımı altında belirli bir zamanda çeşitli fiyatlarda satıcıların piyasada üretmek ve satmak amacıyla getirdikleri mal miktarı malın fiyatıyla doğru yönde ilişki halindedir. Yani, malın fiyatı artarken arz edilen miktarı artar, malın fiyatı azalırken arz edilen miktar azalır.(https://www.ekodialog.com/Acik_ogretim_iktisat/arz_analizi_fonksiyonu.html Erişim Tarihi:20.04.2020)

Arzın tanımından da anlaşılacağı üzere fiyat ile paralel hareket etmektedir. Yanı arz eğrisinin pozitif eğimli olduğu anlaşılmaktadır. Grafik üzerinde gösterilmek istenirse, dikey eksende fiyat, yatay eksende miktar yer alır.

Kaynak: İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesihttps://auzefalmsstorage.blob.core.windows.net/auzefcontent/19_20_Guz/genel_iktisat/2/index.html Erişim Tarihi: 20.04.2020

Yukarıda da bahsedildiği üzere arz eğrisi pozitif eğimli olup, fiyat ile doğru orantılıdır.

O halde arz eğrisi negatif eğimli olabilir mi? Burada tersine dönen emek arz eğrisi devreye girmektedir. Peki,tersine dönen emek arz eğrisi nedir?

Tersine dönen emek arz eğrisi, işçilerin emek arzının belli bir ücret düzeyine kadar ikame etkisi nedeniyle artması, belli bir düzeyden sonra ise gelir etkisi nedeniyle azalmasını ifade eden iktisadi bir emek arzı eğrisidir.(https://dunyasozluk.com/tersine-donen-emek-arz-egrisi.html/1094260 Erişim Tarihi: 20.04.2020)

https://3.bp.blogspot.com/-srACUFuSokw/U1ZWA1Qf2fI/AAAAAAAAAco/and6vIi0E04/s1600/tersine-donen-arz.png

Kaynak: Halit Uzan, Tersine Dönen Arz Eğrisi, https://www.ekonomizm.com/2014/04/tersine-donen-arz-egrisi.html?m=0 Erişim Tarihi: 20.04.2020

Emek arz eğrisinden de görüldüğü üzere, ücret seviyesi belli bir düzeye geldiğinde pozitif eğimli olan emek arz eğrisi negatif hale gelmektedir. Grafik üzerinden açıklamak gerekirse gelir etkisi ve ikame etkileri önem kazanmaktadır. Zira ikame etkisi gelir etkisinden büyükse daha fazla ücret elde etmek için emek arzları artar ancak geliri artan emekçi belirli bir düzeyden sonra boş zaman tercihi artacaktır, dolayısıyla pozitif olan emek arzı bu seviyeden sonra negatif olacaktır. Yani makroekonomik düşünürsek gelir etkisi ikame etkisinden büyük olması durumunda emek arz eğrisi negatif olacaktır. Arz ve talep denildiğinde arzın pozitif, talebin negatif eğimli olduğu anlaşılır. Söz konusu durum ekonominin arz ve talep eğrilerine zıt bir karakter sergilese de emek arz eğrisinin tersine döndüğü gerçeğini değiştirmez.