AKP iktidarının başarılı bir dış politika yürütmediğini , Suriye Politikasının bizi bir çıkmaza ,bir bilinmeyene sürükleyeceğini ve hiçbir şekilde bu bataklığa sürüklenmemiz gerektiğini geçmiş makalelerimde çokça vurgulamıştım. Bunu haklı olmak anlamında söylemiyorum. Bugün yaşadıklarımızın geçmişte yapılan hatalardan kaynaklandığını vurgulamak anlamında söylüyorum.
Çok uzağa gitmeye gerek yok. 2003 Irak Savaşını hatırlayın bakalım, ABD Irak' a demokrasi götürecekti , sözde demokrasileri Irak' ı parçaladı, gözyaşı ve kan. Yakılan ,yıkılan şehirler,yok olan medeniyetler. Kadınlar, çocukların durumu içler acısı bir tablo yansıdı dünya kamuoyuna. Bu savaş yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne neden olmuştu.
Eski ABD Dışişleri Bakanı Rice, sonunda itiraf ederek ABD'nin Irak işgaliyle ilgili olarak ''Biz Irak'a demokrasiyi getirmek için değil, Saddam Hüseyin'i devirmek için gittik'' dedi.
Emperyalizmin en büyük oyunu Böl, Parçala
Ve Yönet.
ABD kendisine ileri karakol yaratma çabasında ve Orta Doğu'nun birçok ülkesini çıkarları doğrultusunda yayılmacı bir politika izliyor.
Yine hatırlayın Trump'ın Twitter üzerinden meydan okuması, "petrol için oradayız" demesi, Türkiye'ye gözdağı vermesi vs.( Suriye'de petrol için orda olduklarını itiraf etmiştir) ABD'nin savaşı Enerji kaynakları, petrol!...
Irak ve Libya'yı iç savaşa sürükleyen emperyalistler oraları kan gölüne çevirerek üçe, dörde böldüler, silahlarını satarak petrol ve doğal gazları alarak böylelikle demokrasiyi götürdüler (!)
Suriye İran ve Rusya'nın desteğini alıyor.
Peki ya Türkiye ne olacak ?...
Suriye politikasının ülkeyi getirdiği nokta ortadadır.
Türkiye sınır kapılarını açtı,mültecilerin umuda yolculuğu başladı.
Edirne'ye gidiş,botlarla Avrupa'ya gidiş ,Yunanistan da, Bulgaristan da mültecileri Kabul etmediğini söylüyor.
Avrupa tetikte...
Mülteci sorunu önümüzde ciddi bir sorun olarak duruyor.
Göçmenler Avrupa ülkelerine gitmek için Edirne'ye akın ederken, Yunanistan sınıra asker yığdı...
NATO acil toplanırken, tüm bunlar Suriye'deki gerginliğin büyüyerek devam edeceğini gösteriyor.
Suriye giderek daha büyük bir bataklığa dönüşüyor,
Üzülerek söylüyorum Suriye'nin bu durumundan Türkiye kaybediyor, emperyalizim besleniyor.
İdlib'te askerlerimizin şehit olması yüreğimizi parçaladı. Şehitlerimize Allah 'tan rahmet, ailelerine sabırlar, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum.
Elbette sınırlarımızı korumalıyız. Olası tehditlere karşı önlem almalıyız.
O halde uluslararası siyaset,dış politika, Suriye politikası mantıklı ve akılcı bir planla bir politikayla yürütülsün, ve ülkemiz daha fazla kaybetmesin...
Bu ülke hepimizin, bu ülkenin acısı acımız.
29. 02.2020
Fatma Ulubey