Herkesde az veya çok bu duygu vardır. Bu durumun temeli nedir? İnsan neden kendini ne bu durumda bulur? Bu konu ile ilgili derin bilgiler edindik. Dünya Değişim Akademisi'ndeki Değişim Uzmanına çok teşekkür ederiz. Eşsiz bilgileri bizlerle paylaştığı için.
'' Başarısızlık duygusu, utanç  ve pişmanlık duygusu suçluluk duygusuyla kombine olduğunda, kişi her geçen gün kendisini daha da kötü hisseder ve ölmek ister. Bu bir işarettir. Hemen harekete geç!
Bir insan sürekli suçluluk duygusuyla bıçak sırtında yaşamamalı ve suçluluk duygusunun kurbanı olmamalıdır. Çünkü bu, bir ölüm kalım meselesidir. Aşırı suçluluk duygusu ve kendini sürekli suçlama alışkanlığı insanı gerçek kendini armaya itebilir.
Suçluluk duygusu beyinde tepkimelere sebebiyet verir.Bir insan kendini suçlarken beynine bir darbe yemiş gibi olur. Beyin yapısındaki ön temporal lob, suçluluk duygusunun neden olduğu düşünceleri mantık çevresinde değerlendiren ve çözüm sağlayan eylemleri devreye sokan bölgedir.
Bir insan ön temporal lob aracılığıyla sosyal  faliyetlerini icra eder ve nesnel dünyada yaşayan kişi, ön temporal lob bölgesiyle sağlıklı bağlantısını kaybeder.
Bu nedenle suçluluk duygusu altında ezilen kişi gerekli şekilde mantık kullanamaz ve gerekli eylemleri devreye sokarak önlemler alamaz. O zaman kişi çevredeki kişilerin yaptıklarından onları değil kendini sorumlu tutar.''