İstanbul Vefa Gençlik Merkezi ile Adeksam (Makedonya) derneğinin yapmış olduğu Türkülerle Kardeş Coğrafyamız adlı projenin bir ortağı da Adıyaman Gençlik Merkezi oldu.

Proje kapsamında 23 -26 Temmuz tarihleri arasında 30 Makedonyalı genç Adıyaman ziyaret ederek Adıyaman’ın tarihi ve turistik yerlerini ziyaret etti. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ve Adıyaman Gençlik Merkezinin ortağı olduğu “Türkülerle Kardeş Coğrafyamız-2” adlı gençlik değişiminin ilk etabı 18-26 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul ve Adıyaman’da, ikinci etabı ise 22-30 Ağustos 2019 tarihinde Kuzey Makedonya’da gerçekleştirilecektir.

Farklı kültürlerin kaynaşması anlamında önemli bir proje olduğunu belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Fikret Keleş;"ilimize gelen 30 Makedonyalı gencin Atatürk Barajını ziyareti ile başlayan program kapsamında misafirlerimiz ilk önce Gençlik Merkezini ziyaret etti. Daha sonra ilimizin tarihi turistik yerlerinden Perre Antik Kenti, Nemrut Dağı, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Nemrut Dağını gezen gençler Makedonya ve Adıyaman arasında dostluk maçı yaptı. Misafirlerimiz Şanlıurfa Balıklıgöl ziyareti ile birlikte Adıyaman Su Sporları Merkezi  (Gazihandede) tesisinizi gezerek Adıyaman türküleriyle dolu bir harfane programında keyifli bir gece yaşadı. İlimiz gençleri için de yeni dostlukların kurulduğu bu projeye emek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Adıyaman gençlik merkezinden 15 gönüllü ve İstanbul Vefa Gençlik Merkezinden 15 gencimiz 22-30 Ağustos tarihleri arasında kuzey Makedonya’ya gideceğini belirten İl Müdürü Fikret Keleş, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Makedonya, Balkan Türklerine yurt olmuş önemli yerlerden biridir. Yüzyıllar önce Balkanlara ve özellikle Makedonya’ya göç edip yerleşen Türkler, ana vatanlarından ayrılmış olsalar dahi kültürlerini yaşatmayı başarmışlardır. Bu kültür öğelerinden bir tanesi de; sözlü halk bilgisi ürünleri arasında da en çok sevilen, en yaygın olarak yaratılan ve kuşaktan kuşağa aktarılan türkülerdir. Türküler, içinde yaratıldıkları topluluğun kültürel özelliklerini, ahlaki değerlerini, duygularını ve hayata bakış açılarını yansıtırlar, vatan için yapılan fedakârlıkları hatırlatma, öğüt verme ve kimi zaman da üretildikleri toplum içerisinde istenmeyen ve uygun görülmeyen davranışları yerme işlevleriyle karşımıza çıkarak; sevinç, özlem, ayrılık, gurbet, göç, askerlik, ölüm gibi konuları işlemektedirler. Türkiye coğrafyasında olduğu gibi Makedonya’daki Türkler arasında da türkü yaratma ve yeni kuşaklara aktarma halen devam eden bir gelenektir. Bu nedenle 'Türkülerle Kardeş Coğrafyamız' adlı değişim programı iki ülkenin katılımcıları arasında sözlü halk bilimi ürünü olan türkülerimizin yaygın eğitim teknikleri aracılığı ile ortak ve milli bir kültür inşası ve her iki ülkenin gençlik çalışmalarında daha etkin olmasını hedeflemektedir. Aynı temada geçen yıl gerçekleştirilen gençlik değişiminde bu hedeflere ulaşıldığı tespit edilmiş olup söz konusu gençlik değişim projesinin Adıyaman Gençlik Merkezi’nin katılımıyla bu yıl ikincisi gerçekleştirilmiştir."dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha