Küçükken kışın kar yağdığında sokakta yaşayan kedi ve köpekler için çok üzülür, onları eve alalım diye tutturur ağlardım. Rahmetli annem de ‘’Onların kürkü var üşümezler ‘’ derdi. Çocuk aklımla ben de inanırdım. Benim çocukluğumda evlerimiz soba ile ısınırdı. Doğal olarak her evin, apartmanın bir kömürlüğü vardı. Kışın özellikle soğuk gecelerde kediler bu kömürlüklere sığınır, donmaktan kurtulurdu. Evimizdeki yemek artıklarını bir kap içinde kömürlüğün bir köşesine bırakır pisiciklerin aç kalmalarının önüne geçerdik.

Büyüdükten sonra annemin söylediğinin doğru olmadığını, kedilerin kürklerinin onları soğuktan korumaya yetmediğini öğrendim. Kediler ve köpekler soğuktan donabiliyor. Ama donmalarına neden olan şey soğuktan çok, aç kalmaları. Vücut ısılarını muhafaza edebilmeleri için daha fazla besine ihtiyaçları var. Açlığa köpekler onyedi, kedilerse altı saat dayanabiliyorlar.

Günümüzde artık sokak hayvanlarının sığınabileceği kömürlükler yok. Site veya apartmanlarda yaşıyoruz. Pekçok apartmanın ana girişinden önce bir kapı ve arada sahanlık var. Bizim apartmanımızın da sahanlığı var. Bazen sokak kedileri gece bu sahanlığa giriyor, apartmanın içine değil. Bazı komşularımızsa bundan rahatsız olup, şikayet ediyorlar. Lütfen şikayet etmeyin bırakın bu canlar gece soğuktan korunsunlar. Size bir zararları yok. Bu garipler sadece hayatta kalmaya çalışıyorlar. Hem unutmayın o sokakta yaşam savaşı veren canları da bizi yaratan Allah yarattı. Bizler kadar onların da yaşam hakkı var.

Eminim aranızda hayvanları bu kadar düşüneceğine insanları düşün diyenler olacaktır. Ama arada çok önemli bir fark var. İnsanlar aç olduklarında, üşüdüklerinde bunu dile getirip, yardım isteyebiliyorlar. Sokak hayvanlarının ne yazık ki böyle bir şansları yok. Hayatta kalmak için insanların desteğine muhtaçlar. Bırakın gece hayvanlar apartman girişine sığınsın. Yemek artıklarını bir kap içinde en azından çöp kutularının yanına bırakarak, Siz de birkaç canın hayatta kalmasına katkıda bulunabilirsiniz.