"Şiddet deyince akla yalnızca kaba kuvvet gelmemeli" diyen Karakuş, yazılı açıklamasında,"Kadına yönelik şiddet, bekaret kontrolü, cinsel saldırı ve taciz, fuhuşa zorlamak, çocuk düşürtmek, hakaret etmek, kötü davranışta bulunmak,çalışma özgürlüğünü engellemek, töre veya namus cinayetleri, tehdit etmek ve yaralamak gibi geniş anlamda düşünülmelidir."dedi.

"Her 2 kadından 1'i bir şekilde şiddete uğramaktadır"

Karakuş, şöyle devam etti:

"Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve cinayet yüzde bin 400 oranında artmış, son 10 yılda 5 bin 813 kadın cinayeti işlenmiştir. Kadınların yüzde 66'sı kocaları, eski kocaları, sevgilileri ve aile fertleri gibi en yakınlarından şiddet görmektedir. Her 2 kadından 1'i bir şekilde şiddete uğramaktadır.

Ne oldu da şiddet ve taciz son yıllarda arttı? Daha önceleri yok muydu, varsa da niye gündemde değildi? Vardı elbet ama kadının sosyal hayatta şimdiki gibi aktif olmaması ve aile içindeki şiddetin ise 'Kol kırılır yen içinde kalır' mantığıyla gizlenmesi, olmadığı izlenimi veriyordu.Günümüzde medyada fazlaca haber olması, kadınlarımızın yükselen eğitim seviyesi ile birlikte haklarını öğrenmeleri ve farkındalık yüzdelerinin artması ile birlikte erkek egemen toplumun çizdiği geleneksel kadın figürünün yok olmaya başlaması dolayısı ile diyebiliriz. Şiddetin genç bir kadını yıllar içinde ne hale getirdiğini, gözlerindeki yaşama sevincini ve ferini nasıl yok ettiğini rahatlıkla görebiliriz."

"Şiddete ve tacize maruz kaldığınızda, risk altındayken veya maruz kalanları duyduğunuzda susmayın"

Gelişmelere ve yeniliklere açık olmayan kapalı, geleneksel toplumlarda kadının eğitimli olmasının 'zaptının zor olması dolayısıyla' pek kabul edilebilir bir olgu olmadığını belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Eğitim bilinçlenmeyi getirir, bilinçlenme farkındalığı, farkındalık hak aramayı ki bu, kadını yönetmeyi seven bizimki gibi ataerkil toplumlarda hiyerarşik düzenin bozulması anlamına gelir.Sağduyudan, erdemden, insanlıktan ve demokrasiden yoksun bu örfi ataerkil düzeni sağlayan ve koruyan da erkekler olunca 'Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir' sözüne istinaden yükselen şiddet oranına şaşırmamak gerek.

Şiddet ve tacize karşı durabilmek için kadınlara tavsiyelerim, eğitim seviyenizi yükseltin, farkındalık oranınızı arttırın. Ezilmeyin, ezdirmeyin! Babanızdan bile olsa şiddet veya tacize uğradığınızda kabullenmeyin. Araştırın, öğrenin ve haklarınızın bilincinde olun. Korkmadan ve çekinmeden mücadele edin. Çocuklarınıza önce insan olmayı öğretin. Şiddete ve tacize maruz kaldığınızda, risk altındayken veya maruz kalanları duyduğunuzda susmayın."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha