Uzun zamandır beklediği kitabı okumanın mutluluğunu yaşayan Ulubey, kitabı "Zine, Sessiz ve dilsiz bir öykünün anlatımıdır. Hem de öyle bir anlatılıştır ki, dilsiz dünyanın da dillenmesidir, Zine." şeklinde tanımladı.

"Söz konusu Yaşar Seymansa  kalem de dile gelir, Şal da"

Okuduğu ve önemli bulduğu kitapları yazarın emeğine saygı nedeniyle kaleme aldığını aktaran Ulubey, şu ifadelere yer verdi:

"Denilir ya, "Her insan ayrı bir dünyadır"  bana göre  her kitap da ayrı bir dünyadır. Dünyamızı zenginleştiren, bakış açımızı değiştirendir.Okuduğum ve önemli bulduğum kitapları yazarın emeğine saygı olsun diye kaleme alıyorum.

Uzun zamandır beklediğim o kitap  nihayet elime geçti. Bir çırpıda okuyuverdim. Adı "Zine". Zine kitabını çok değerli Yaşar Seyman kaleme almış. Sevgili Yaşar Seyman siyasetçi, yazar, sendikacı. İyi bir kadın hakları savunucusu. Artvin'in İlk Kadın Baro Başkanı. Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi. Çok sayıda esere imza atan güçlü bir kalem, güçlü bir yürek. "Zine" kitabınının ilk satırlarını okurken bir kalem bu kadar mı dile gelir dedim. Söz konusu Yaşar Seymansa  kalem de dile gelir Şal da!...

"Kadının yazgısı farklı değildir aslında"

"Bizim coğrafyada ve başka coğrafyalarda kadının yazgısı farklı değildir aslında" diye ifade eden Ulubey, açıklamasına kitaptan alıntılar yaparak şöyle devam etti:

"Kimi ürkek, kimi sindirilmiş, kimi cesaretle direnmiş başarılı kadın öykülerine tanık oluyoruz. Kadının her bir yaşam öyküsünde aslında kendimizi buluyoruz. Kimi zaman bir kız çocuğunun sessiz çığlığıyla uyanıyorum öyküde, adeta yardım istercesine!...Düşleri bile kirletilen bu çocuklar tüm insanların sevgisi ve yardımıyla yaşama tutunuyorlar. Susmayın kızlar Susmayın!...(40.Sf)."Zine" Sessiz ve dilsiz bir öykünün anlatımıdır. Hem de öyle bir anlatılıştır ki, dilsiz dünyanın da dillenmesidir Zine!...Kitabın 142. sayfasında, bugün ülkemizde kadın cinayetlerinin ayyuka çıktığı bir dönemin aslında önemli bir vurgusudur, " Kadın mücadelesi ,yaşam mücadelesidir." Der ki çok yerinde bir söz. Sen gidince....Şairler dokunur yüreklere misali Ahmet Telli sesim oldu. Gidersen yıkılır bu kent, kuşlar da gider .Mevsimsiz gidişinle hangi kuşlar da gitti henüz bilmiyorum. Sen gidince yıkıldı bu kent."

"Jan Dark'tan tutun da suskunluğa köle olan çocuk gelin Gülbahar'a kadar ne ibretlik yaşam öyküleri var"

Yazarın kitapta kadınların dışında çocuklardan anlattığını belirten Ulubey, "Bu kitap. Suriyeli çocuklar, istismara uğrayan ,çocuk yaşta çalıştırılan ,erken yaşta evlendirilen çocuk gelinler!...Ve benim de yazılarımda vurgu yaptığım; dünyada  yaşanan göçlerde ve savaşlarda en mağdur olanlar kadınlar ve çocuklar !...Fransa'nın direnişçi kadını Jan Dark'tan tutun da suskunluğa köle olan çocuk gelin Gülbahar'a kadar ne ibretlik yaşam öyküleri var."dedi.

Bizim coğrafyanın kadınlarının sadece bedeni yaralı değildir"

Fatma Ulubey, "Evet, bizim coğrafyanın kadınlarının sadece bedeni yaralı değildir, sadece sokak ortasında çocuğunun gözleri önünde öldürülmüyor, ruhları da yaralanıyor, gururu da incitiliyor!. ..Güçlü kadınları tanımak, sevmek onun başarılarını görmek, kutlamak, moral değerlerle dayanışma göstermek yerine hep kusurlar arar dururlar . Bu konuda öyle acımasızdırlar ki ta çocukluğundaki yara izlerini sorup soruştururlar. Yaralara dokunmak marifet gibi; oysa kişi kendi yarasına kendisi bile dokunamaz (Sf 198)."şeklinde kaydetti.

"Yıl 2021 ve Adıyaman ilimizde hala kadın milletvekili  seçilmemiş"

"Kitabın son sayfalarını heyecanla okuduğunu aktaran Ulubey, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Benim de bir dönem çalıştığım,  kültürel dokusunu çok iyi bildiğim Urfa'nın Balıklıgöl'ü, Göbeklitepe'si , dünyada kurulan ilk üniversite buradadır. 1962 yılında kurulan Türkiye İşçi Partisi'nden 1965 yılında Şanlıurfa'dan ilk kadın Milletvekili seçilen Behice Boran'la ne kadar gurur duydum bir bilseniz. Tam geçmiş yıllara gitmişken kadınlar adına aniden uyandım.

Yıl 2021 ve Adıyaman ilimizde hala kadın milletvekili  seçilmemiş!....Kadınları mücadelelerinde yalnız bırakmayalım. Kadınların mücadelesi hepimizin diyen çok değerli Sn.Yaşar Seyman'a bu güzel yapıtı için yürekten teşekkür ederim."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha