-“ADIYAMAN’DAKİ ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN HALK SAĞLIĞI’NA ETKİLERİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?”

Milletvekili Tutdere, Sağlık Bakanı’nı Koca'nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 Adıyaman’daki çevre kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini ölçen bir araştırmaları olup olmadığını soran Tutdere, “Bütün bu kirliliğin halkımız ve çevre üzerinde sebep olduğu tahribatı öğrenmek ve yeni dönemde bu sorunları bilerek hareket etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı. 

Tutdere, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek, kentteki çevre kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini ölçen bir araştırmaları olup olmadığını sordu.

-“DÜNYANIN 6. BÜYÜK BARAJI’NDA CİDDİ BİR KİRLİLİK VAR”

Milletvekili Tutdere yaptığı açıklamada çevre kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerin araştırılması gerektiğinin vurgulayarak, “Bütün bu kirliliğin halkımız ve çevre üzerinde sebep olduğu tahribatı öğrenmek ve yeni dönemde bu sorunları bilerek hareket etmek zorundayız.”ifadelerini kullandı.

Adıyaman’da Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayii atıklarının Eğri Çayı’na verilmesiyle, ciddi bir çevre kirliliği ve kötü bir koku oluştuğunu ifade eden Tutdere, şunları kaydetti:

“Bu eskiden beri yaşadığımız ciddi bir sorundur. Tesislerin çoğu sanayi atıklarını derelere bırakıyor. Bu dereler bizim tarım topraklarımıza ulaşıyor ve bu durum halk sağlığını tehdit ediyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve ‘dünyanın en büyük 6. barajı’ olarak anılan  Atatürk Barajı’nda ise ciddi bir kirlilik yaşanmaktadır. Merkez ve ilçe belediyelerine ait düzenli katı atık depo alanı olmadığı için vahşi çöp depolama yöntemi kullanılıyor. Katı atık tesisi eksikliğini mecliste gerek Plan ve Bütçe komisyonunda gerekse yaptığımız konuşmalarda gündeme taşımıştık. Bu konuda adım atıldığını geçtiğimiz günlerde yeni Belediye Başkanı Süleyman Kılınç’tan sevinerek öğrendik. Öte yandan Adıyaman’da ve geniş kapsamda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde boyutunu bilmediğimiz çevre kirliliğinin araştırılması için bir meclis araştırma önergesi verdik. Bizim ilk elden yaptığımız araştırmanın detaylarını yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Şimdi de Sayın Sağlık Bakanı’nın direkt yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdik. Umuyoruz ki Bakanlığımız da bu konuya duyarsız kalmayacaktır.” 

-“ATIKLAR ARITILMADAN TOPRAĞA VERİLİYOR”

Tutdere, Adıyaman Valiliği tarafından yayınlanan 2017 İl Çevre Durum Raporu’na göre, il genelinde yer altı suyu kirlenmesinin en büyük sebebi, evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan alıcı ortamlara verilmesi olarak belirtildiğini vurgulayarak, “Bu atıklar ise, toprağın yapısına göre yeraltı sularına ve toprağa karışıyor. Atatürk Barajı’ndaki kirliliğin seviyesi ise bilinmiyor.”dedi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha