CHP Adıyaman Milletvekili Avukat Abdurrahman Tutdere, yaptığı açıklamada, katı atık tesisi yapımına yönelik bugüne dek adım atmayan Adıyaman Belediye Başkanı Kılınç’a seslendi.

Milletvekili Tutdere, Adıyamanlıların temiz ve sağlıklı bir çevreyi hak ettiğini vurgulayarak, “Bugüne kadar katı atık tesisi yapılmaması ve belediyenin bu konuda herhangi bir girişimde dahi bulunmaması bizler için üzücü. Çöplerin düzensizliği hem çevre kirliliği hem de halk sağlığı açısından sorun yaratıyor.”dedi.

Meclise Adıyaman’daki katı atık tesisi eksikliğinin yarattığı çevre kirliliği ve halk sağlığı sorunlarının araştırılması için önerge verdiklerini belirten Tutdere, “Gönül belediyeciliğini yapacağını söyleyen Kılınç’a da üzerine düşen görevi yaparak, bu temel eksikliğe hızla eğilmesi, çözüm için harekete geçmesi için çağrıda bulunuyorum. Katı atık tesisi, bilimin uygun gördüğü yere yapılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

“Meclise bu kirliliği araştırma önergesi verdik

Adıyaman’da yapımına 2011 yılında başlanan ancak inşaatı İdare Mahkemesince durdurulan katı atık depolama tesisi eksikliğini gündeme getiren Tutdere, şunları kaydetti:

“Adıyaman’ın yeni Belediye Başkanı Süleyman Kılınç’a, “Adıyaman’ın bu temel eksikliğine hızla eğilmesi için çağrıda bulunuyorum. 2019 TBMM Bütçe görüşmelerinde Çevre Şehircilik Bakanı’na katı atık tesisinin akıbetini sormuş, Bakan Murat Kurum’dan yerel yönetimlerin herhangi bir başvuru girişiminin olmadığını maalesef üzülerek öğrendik.”

-"ÇÖPLÜĞÜN YANINDA HASTANE VAR”

Milletvekili Tutdere, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yaklaşık 400 metre uzaklıkta bulunan vahşi atık depolama alanına ilin tüm ilçeleri ve köylerinden çöpler yığıldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu alanın hem hastanenin hem de Türkiye’nin 6. Büyük barajı olan Atatürk Barajı’na çok yakın olması halk sağlığını tehlikeye atıyor. Adıyaman 2017 Çevre Durum Raporu’na göre il genelinde evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan alıcı ortamlara verilmesi yüzünden yer altı suları da kirleniyor. 2011 yılında Adıyaman Belediyeler Birliği tarafından kentin bir kilometre yakınına kurulması planlanan Katı Atık Depolama Tesisi, henüz inşaat aşamasındayken bölgede oluşturduğu toz bulutları ile halkın şikâyet etmesine neden olmuş, projeye karşı dava açan mahallelerin talepleri tesisin, suyu ve havayı kirleteceği, yanında bulunan ormana zarar vereceği gerekçesiyle, yapılaşmadan uzak bir yere alınmasıydı.”

Tutdere, katı atık tesisi eksikliğinin halk sağlığı ve çevrede yarattığı kirliliğin araştırılması için TBMM’ye bir meclis araştırma önergesi açılması için girişimde bulunduğunu, katı atık tesisinin bilimin ve hukukun uygun bir yere yapılması gerektiğini bildirdi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha