Adıyaman Haber: "AK Parti zora ve şiddete başvurdu, tütüncüleri tutuklayarak cezaevine gönderdi" 

AK Parti iktidarının 2017 yılında çıkarmış olduğu kanunla sarmalık tütün ticaretine hapis cezası getirdiğini vurgulayan Milletvekili Tutdere, “AK Parti iktidarının 2017 tarihinde çıkarmış olduğu kanunla sarmalık tütün ticaretine getirdiği hapis cezasının 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle birlikte, tütüncüler seslerini duyurmak adına demokratik haklarını kullanmak adına alanlara çıktılar, meydanlara çıktılar. Bu hapis cezasına tepki gösterdiler; tabi bu tepkilerden sonra AK Parti her zamanki gibi zora ve şiddete başvurdu. Tütüncüleri tutuklayarak cezaevine gönderdi.” dedi.

Elinde tuttuğu yaprak tütün ve ekmekle tütün üreticilerine verilen cezaya tepki gösteren Tutdere, “Adıyaman ve sarmalık tütününün yetiştirildiği bütün illere baktığımızda sarmalık tütün insanların emeği, insanların ekmeği. Dolayısıyla sizin bu ekmeğe getirmiş olduğunuz hapis insanlarda ciddi bir infiale sebebiyet verdi. İnsanlar kendi ekmeğine sahip çıkmak adına, onurlarıyla meydanlara çıktılar. Bu insanların ekmeğine hapis getirmek vicdansızlıktır, hukuksuzluktur.” ifadelerini kullandı.

"Tütüne hapis cezasını bir hukukçu olarak, bir Adıyamanlı olarak kabul etmiyorum"

Bütün siyasetini millîlik ve yerlilik üzerine inşa eden AK Parti iktidarının 2017 yılında getirdiği kanunla Türkiye topraklarında yetişen, Türkiye’nin bir parçası olan sarmalık tütün ticaretine üç yıl hapis getirdiğinin altını çizen Tutdere, “Tütün ticaretine üç ila altı yıl hapis cezası getiren yasayı bir hukukçu olarak, bir Adıyamanlı olarak kabul etmiyorum. Bu hapis cezasının yerli tütün için Türkiye'deki bir mevzuatta yer almasını anlamak mümkün değil. Bir an evvel Türkiye'deki bu millî ve yerli tütüne getirmiş olduğunuz hapis cezasını tamamen ortadan kaldıracak çalışmaları yapmak zorundasınız. Bu ayıbı tütüne ve tütüncüye siz yaşattınız. Bu ayıptan bu ülkeyi kurtarın.” dedi.

"AK Parti milletvekilleri, tütüncüye hapis cezasını savundu"

Komisyon görüşmelerinde AK Parti’li milletvekillerinin tütüncü ticaretine hapis cezasını savunduklarını ifade eden Milletvekili Tutdere, “Komisyon görüşmelerinde AK Parti’li milletvekilleri: "2017'de biz sarmalık tütün için kooperatifler yolunu açtık, vergide indirim yaptık, dolayısıyla artık bu saatten sonra tütün ticaretinde hapis olması normaldir." diyerek “tütüncüye hapis cezasını savundular.” şeklinde konuştu.

"Uluslararası şirketler piyasayı ele geçirdi"

Uluslararası sigara şirketlerinin sarmalık tütün piyasasını da ele geçirdiklerini vurgulayan Tutdere, “Siz bu vergi indirimini, tesisleşmedeki düzenlemeleri sadece yerli tütün üreticileri için yapmadınız. Şu anda tamı tamına 18 tane uluslararası şirket yetki almış, çalışmalarına başlamış. Philip Morris, JTI, British Amerikan’da bu şirketler arasında. Piyasanın bu iç büyük devi başta olmak üzere uluslararası şirketle vergi indiriminden faydalanmak için hemen harekete geçtiler ve piyasayı ele geçirdiler. Zaten Türkiye'deki sarmalık piyasa da sigara piyasası da tütün piyasası kimin elinde? Bu uluslararası kartelin elinde. Sizin getirmiş olduğunuz, üreticiye dayattığınız çözüm, çözüm değildir. Sarmalık tütüne ilişkin çıkarmış olduğunuz kooperatif yönetmeliği ölü doğdu.” ifadelerini kullandı.

"Bir tarafta uluslararası tekeller, bir tarafta Adıyamanlı gariban tütün üreticisi"

Kürsüye getirdiği dev fotoğrafla “İşte AK Parti’nin sarmalık tütün üreticileri için getirdiği çözüm önerisinin fotoğrafı.” diyen Tutdere, “Bir tarafta -150 kiloluk bir boksör- uluslararası tekeller, karteller; bir tarafta -50 kiloluk bir boksör- Adıyaman tütüncüsünün kurmuş olduğu kooperatifler. Şimdi siz bunları siz aynı ringe çıkarmışsınız " Kooperatifleri getirdik. Üretici kooperatifini kursun, yoluna devam etsin." diyorsunuz. Nasıl devam edecek arkadaşlar, bu maçın sonucu zaten belli. Kuralı kim koymuş? Karteller koymuş, uluslararası şirketler koymuş. Siz bu maçtan yerli tütün üreticisinin galip çıkacağına inanıyor musunuz? Bu nasıl bir akıl, bu nasıl bir mantık? Eğer iktidar olarak gerçekten bu sorunu çözmek istiyorsanız sarmalık tütün üreticilerini koruyacak hukuk mekanizmalarını geliştireceksiniz ve özel bir vergi sistemi getireceksiniz.” dedi.

"Devletin TEKEL’ini yutan kartellerle Adıyamanlı üretici nasıl yarışacak"

AK Parti’nin tütün sorununa çözüm için getirdiği modelin büyük yanlışlıklar içerdiğinin altını çizen Milletvekili Tutdere, “Tam yirmi yıldır iktidarsınız, hep konuştunuz, masal anlattınız, "Yapacağız, edeceğiz" dediniz, gün geldi çattı, tütüncü cezaevinde, tütün yasak. Siz ne yapıyorsunuz? "Altı ay uzatalım" tamam altı ay uzatalım da, bu altı ay sonra ne olacak? Yerli tütün üreticisinin kuracağı kooperatif dev sigara kartelleriyle yarışamaz. Bunlar Türkiye'nin TEKEL’ini yuttular. Devletin tekelini yutan sigara şirketleriyle Adıyamanlı tütün üreticisinin kuracağı kooperatifler nasıl yarışacak? Hepimizin bu işe samimiyetle yaklaşması lazım.” ifadelerini kullandı.

"Tütüncülere hapis cezası getiren kanununuzu yırtıp, tarihin çöplüğüne atacağız"

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında tütün ticaretine hapis cezası getiren yasayı yırtıp atacaklarını ifade eden Tutdere, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu sorunun çözümü için her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Biz her zaman tütüncünün yanında olduk, bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz, onların sesi olmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında biz, sizin getirmiş olduğunuz bu üç yıldan altı yıla kadar olan hapis cezası kanununuzu yırtıp tarihin çöplüğüne atacağız. Tütün özgürleşecek, üretici özgürleşecek.” şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha