Milletvekili Tutdere'nin Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yönelttiği sorulara Bakan Murat Kurum'dan yanıt geldi. 

Milletvekili Av. Tutdere, "Koçali Barajından etkilenenlerin başvurusu 383 olmasına rağmen 154 ile sınırlandırılırken, Çetintepe Barajı'nda da 140 hane etkilenirken ev sahibi olabilecek kişi sayısı 66 ile sınırlandırılmıştır. İnsanların elinden evleri alınırken, üzerine bir de çaresiz bırakılıyorlar. Öte yandan Adıyaman'ın kalkınması için kritik önemde bulunan bu iki barajın yapımı yılan hikâyesine dönmüştür. Bu iskân sorunu, yıllardır çözülememiştir. Bakanlıktan talebimiz hem iskan sorununu çözmesi hem de bütçe ayırmaktan imtina ettikleri bu Adıyaman yatırımlarına ağırlık vermeleridir."

 Gömükan ve Koçali Barajları iskân çalışmaları hakkındaki çalışmaları hakkında detayların paylaşılmasını isteyen Tutdere'ye Bakanlık’tan gelen yanıt sadece iskân duyurusuna başvuruda bulunan yurttaşları kapsıyor. 

-BAKANLIK: ETÜD VE İNCELEME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 

Koçali Barajı'ndan etkilenen 383 yurttaşın iskan duyurusu ile ilgili olarak verilen sürede Bakanlığa başvurmasına rağmen, bu rakamın bakanlığa göre 154 ile sınırlandırıldığını ifade eden Tutdere,  Bakanlıktan gelen yanıtta ise şu açıklamaya yer verildiğini kaydetti:

"Baraj yapımından etkilenerek hak sahibi olan ailelerden 67’si hazır konut ya da tarım arazisi alınması suretiyle iskân edilmiş olup, kalan 87 aileden 80’inin tarımsal 7’si şehirsel iskân talebinde bulunmuştur. Yapımından etkilenen Merkez, Bağlıca, Çatalağaç, Doğanlı ve Gökçay köylerinin, bu köylerde orman sınırları dışına çıkarılan alanlarda nakil ve yerleştirilmelerine karar verilmiş olup, yeni yerleşim yerleri ile ilgili etüt ve proje çalışmaları devam etmektedir.

Bakanlığın önceden verdiği yanıta göre ise, Çetintepe Barajı yapımından Gölbaşı ilçesine bağlı Savran köyünden 129, Çataltepe köyünden 8, ve Meydan köyünden 3 hanenin etkilendiği belirtilirken, iskân duyurusuna müracaat eden 94 aileden 66 aile hak sahibi olarak belirlenmiştir.  Bu ailelerden ise, 40 aile için yeni yerleşim yeri temini çalışmaları devam ediyor."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha