Ulubey, yaptığı yazılı açıklamada, dünya olarak zor bir dönemin yaşadığını belirterek, "Küreselleşen bir dünyada yanı başımızda gelişen olay ya da olaylar bizi etkilemez, bize dokunmaz diyemeyiz, koronavirüsünde olduğu gibi."dedi.

Bu ölümcül virüsün hayatı adeta sarmaladığını ve dünya insanlarının tehlikede olduğunu ifade eden Ulubey, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Her gün yüzlerce insan hayatını kaybediyor. Dünyayı adeta teslim alan bu sinsi virüs varlığını iyiden iyiye hissettirdi. İnsanlık panikte, devletler, ülkeler alarmda. Maalesef böyle bir tehlike ile dünya karşı karşıya ama önemli olan dünya ülkeleri ciddi anlamda tedbir alıyorken, bizler neler yapıyoruz? Sosyal medyada dönen komik videolar insanlarımızın olayı hala biraz da gırgıra aldığını görüyoruz. Mizah yeteneğimizi tartışacak değilim. Sağlık bakanının, vaka sayısının her gün ikiye katlandığını gösteren açıklamaları konunun ciddiyetini ve daha etkili tedbirlerin alınmasını zorunlu kılıyor. İnsanlarla temastan uzak, kişisel temizlikler bize riske koyacak durumlardan kaçınmalıyız."

-"HER  ŞEY ÇIKMAZA HAPSOLDU"

Ulubey, Çin'den yayılan koronavirüsünün dehşet verici etkisi dünyanın en büyük, hata süper devletlerini esir ettiğini vurgulayarak, "Sadece toplum yaşamı değil, insan hareketlerinden ekonominin bütün alanlarına kadar her şey çıkmaza hapsoldu.Ülkemizde koronavirüs vaka sayısı Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, 19 Mart'ta yaptığı açıklamada, ''Son 24 saatte yapılan 1 milyon 981 testten 168'İ pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359'a ulaştı. Şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybetti. Yazıyı kaleme alırken durum böyleydi fakat bakan gece yarısı son durumu paylaştı 9 can kaybı ve 670 vaka. Bu sayı dilerim sabit kalsın."dedi.

Dünyada koronavirüsten can kaybının 10 bini aştığını kaydeden Ulubey, "Biliyorsunuz virüsün merkez üssü Çin'in Wuhan kentinden dünyaya yayıldı. Çin virüsü kontrol altına almayı başarmış görünüyor. İtalya Çin'i geçti. ABD'de can kaybı 200'ü geçti. Kaliforniya'da 40 milyon kişi eve kapandı. Sağlık Bakanı Matt Hancock, salgınla mücadele için 65 bin emekli, istifa etmiş doktor ve hemşireyi göreve çağırdı. BM Genel Sekreteri Antonio Gutterres'in dikkat çekici açıklamasında şöyle söylüyor, 'En fakir ve en savunmasız ülkeler en sert darbeyi alacak, virüsün özellikle dünyanın en savunmasız bölgelerinde orman yangını gibi yayılmasına izin verirsek milyonlarca insan ölecek', şeklide ifade etti."dedi.

-"SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZI YÜREKTEN ALKIŞLIYORUZ"

Bizler de sağlık çalışanlarımızı yürekten alkışlıyoruz diyen Fatma Ulubey, "Bizler eve kapanırken onlar fedakarlıkla mesleğinin gereğini yaparak canlarını tehlikeye atıklarını dile getirdi.

Ulubey, "Evet, sadece onları alkışlamak yetmez. Yaşam koşulları iyileştirilmeli. Şiddetin son olması. Çalışma saatleri sağlık çalışanlarımızı da koruyan bir ekipman var mı bilmiyorum ama mutlaka olmalıdır. Batılı ülkeler özel hastaneleri kamulaştırmaya başladı. Yani, halkın sağlığı özel sağlık sistemiyle değil, kamucu sağlık sistemiyle korunur. İster salgınlarla, ister diğer sağlık sorunlarına karşı mücadelede 'önce kar' diyen özel piyasalar değil, 'önce insan sağlığı' diyen kamucu anlayış ve tutum önemlidir. Öncelikle sağlıkta 'kar' anlayışı sona ermelidir. Bunun en bariz ve kanımca doğru olan örneği İspanya oldu. Başbakan Pedro Sanchez, salgınla mücadelede özel kurumlar dahil tüm hastaneleri ve sağlık hizmeti veren kuruluşları devlet kontrolüne geçirme kararı aldı. Bu olumlu örneği bizde izlemeliyiz. Hükümetin koronavirüsle mücadele konusunda ekonomik İstikrar kalkanı paketi önemli fakat yeterli değildir, bu paket genişletilmelidir. Şeffaf bir anlayışla mağdur insanlarla el uzatılmalıdır. Değerli okurlar, zaruri olmadıkça dışarı çıkmayın. Sosyal mesafede uzak durmanız, durmamız gereken ciddi bir durum var."dedi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha