-“KUŞAKKAYA GÖLETİ’NİN SÖZÜ 2016’DA VERİLDİ, PLANLAMASI 2018’DE TAMAMLANDI, 2019’DA HAREKETE GEÇİN”

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulunda, merkeze bağlı Göztepe ve Şerefli köyü dahilinde yapılması planlanan Kuşakkaya Göleti ve Sulama Projesi’ni gündeme taşıdı.

Çevresel Etki Değerlendirme Raporu 2016’da hazırlanan projenin yapım sözleşmesi ise 2017 yılında imzalanmıştı.  Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri’ne sözleşmenin 2 yıl önce imzalandığını hatırlatan Milletvekili Tutdere, “Bakanlık ve Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından bu göletin inşaatına bugüne kadar başlanamamıştır. Ben buradan Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne açıkça çağrıda bulunuyorum. Bu göletin yapım işine ne zaman başlayacaksınız? Adıyaman topraklarını suyla ne zaman buluşturacaksınız?
2016 yılında projesi hazırlandı, 2017’de sözleşmesi imzalandı, 2018’de planlama raporları tamamlandı, 2019’da artık eyleme geçilmesini bekliyoruz. Yapımı bu bürokratik süreçlerle birlikte en az 5 yılı alacak bir projenin “yapılacakmış” gibi açıklanması, köylerde yaşayan insanlarımızı derinden sarsmakta, bizlere, sisteme olan güvenlerini en aza indirmektedir.”dedi. 

-“1215 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAĞI İDDİA EDİLİYOR”

İddiaya göre yapıldığı zaman Kuşakkaya Göleti ve Sulama Projesi’nin gövde yüksekliği 36,5 metre olacak ve bittiğinde 6040 dekar araziyi basınçlı, borulu şebeke vasıtasıyla sulayacak. Yine iddialara göre projenin tarımsal faaliyetinden dolayı yıllık yaklaşık 3 milyon 688 bin lira gelir artışı olacağı ve yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlayacağı belirtiliyor. 

-“ADIYAMAN’A TARIMSAL SULAMA DESTEĞİ VERİLMEDİ”

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illeri bazı illerde tarımsal sulamada
kullanılan elektrik tüketim bedelinin desteklenmesine ilişkin tebliğin yürürlüğe girmesiyle destek alırken, Adıyaman bu illerin içine dahil edilmediğini kaydeden Tutdere, “Elektrik kayıp kaçak oranı en az olan illerin başında gelen Adıyaman'ın kapsam dışı bırakılmasının nedeni ise belirsiz.”dedi. 

-“2016 SONUNDA AÇIKLANAN PROJENİN “RAPORU” 2018 YILINDA TAMAMLANDI”

Devlet Su İşleri 2018 yılı faaliyet raporuna göre Adıyaman Merkez Kuşakkaya Göletleri Sulama Projesinin henüz planlama raporları tamamlandı.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha