"Maske mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uyulmalı"

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması noktasında uyarılarda bulunan Tutdere “Koronavirüs salgınının kısa sürede pandemiye dönüşerek tüm dünyayı tesiri altına alması gerek ulusal gerekse de bölgesel anlamda tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini gerekli kıldı. Kontrollü sosyal hayata geçişin ardından ise özellikle son dönemde vaka sayılarında ciddi artışlar var. Vatandaşlarımızdan maske-mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını özellikle rica ediyorum. Her birimiz, karşımızdakinin sağlığını düşünerek hareket etmek durumundayız. Bu konuda lütfen her zamankinden daha duyarlı olalım.” dedi.  

İmmün plazma bağışı hayat kurtarır

Koronavirüs salgınına karşı birlik ve beraberlik içerisinde mücadelenin önemine dikkat çeken Tutdere, “Virüsten korunma konusundaki kurallara topyekûn uymak, tedbirlere riayet etmek dışında da birlik beraberlik içerisinde hareket etmek gerekiyor. Daha önce salgına yakalanan ve tedavi görerek iyileşen vatandaşlarımızın tedavi süreci devam eden vatandaşlarımız için immün plazma bağışında bulunmaları toplum sağlığı açısından önemli bir görevdir. İmmün plazma bağışının hayat kurtaracağı bilinciyle hareket etmek gerekiyor. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Her konuda olduğu gibi bu konuda da dayanışma, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz. Bu nedenle Kovid-19’u yenen bütün vatandaşlarımıza immun plazma bağışında bulunmak için ilgili sağlık kuruluşlarına başvurmaları için çağrıda bulunuyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Kimler Kovıd-19 immün plazma bağışında bulunabilir?

Gereken şartları taşıyan bağışçıların; yasal mevzuata uygun olarak kan bağışçısı olabilmeleri için gerekli sorgulamanın yapılması gerekiyor. Diğer yandan daha önce kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar, Kovid-19  enfeksiyonuna yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş bireyler de immün plazma tedavisinde bağışçı olarak yer alabiliyor.Öte yandan kişinin bağış yapabilmesi için klinik olarak iyileşmenin üzerinden en az 14 gün geçmesi, sürüntü örneklerinden çalışılmış en az 2 adet PCR test sonucu negatifliğinin olması gerekiyor. Bunun yanında klinik iyileşmenin üzerinden 28 gün geçti ise test negatifliği şartı aranmıyor.  Son olarak bağışçı adaylarının ulusal mevzuata uygun olarak mikrobiyolojik tarama testlerinin negatif bir bulgulara sahip olması gerekiyor.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha