CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, vergi sisteminde değişiklikler öngören kanun teklifiyle ilgili olarak meclis genel kurulunda söz alarak, AK Parti iktidarında Türkiye’nin vergileriyle inşa edilen GAP’ın hayalet projeye dönüştüğünü belirtti.

Adıyaman’ın Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden olan GAP’tan hakettiği payı alamadığını belirterek, hükümete seslendi, “Afrika ülkesi Sudan’da toprak kiralayacağınıza, gelin GAP topraklarını suyla buluşturun.” dedi.

Milletvekili Tutdere, konuşmasının başında vergi ödemenin vatandaşların yerine getirmesi gereken bir ödev olduğunu devletin görevinin de verginin adaletli ve mali güçle orantılı dengeyi tutturması olduğunu hatırlattı.

Görüşülen teklifin, iktidarın belirlediği yanlış ekonomik politikaların sonucu ülkenin içinde olduğu ekonomik krizi bertaraf etmek, bütçe açıklarını kapatmak adına yeni vergiler getirdiğinin altını çizen Tutdere, “İsrafın faturası vatandaşa kesiliyor.” dedi.

Milletvekili Tutdere, şöyle devam etti:

 “Şu anda görüşmekte olduğumuz teklifte, iktidar tarafından yanlış ekonomik politikalar sonucu ülkenin içine girmiş olduğu ekonomik krizi bertaraf etmek, bütçe açıklarını kapatmak adına yeni vergiler getiriliyor. Bu israfın faturası vatandaşa çıkarılıyor. Vatandaş hayat pahalılığıyla, zamlarla boğuşurken bir taraftan da yeni vergi yükleriyle karşı karşıya kalacaktır. Kanaatimizce, bu vergiler ve bu şekildeki vergilendirme doğru değildir. “

-“DEVLET SÖZÜ YERİNE GETİRİLMEDİ”

Tutdere, alınan vergilerin nasıl kullanıldığının en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtirken, Türkiye’nin vergilerinin GAP için harcanmadığına işaret ederek, Cumhurbaşkanı’nın GAP’la ilgili sözlerini hatırlattı.

Tutdere, “GAP'la ilgili, iktidarınız döneminde Diyarbakır'da o zamanın Başbakanı Sayın Cumhurbaşkanı GAP Eylem Planı'nı açıklarken aynen şunu diyor: ‘Bugün burada açıkladığımız bir rapor değil, takvimi belirlenmiş, kaynağı temin edilmiş bir eylem planıdır.’ Aynı tarihte, 26 Mayıs 2008 tarihinde dönemin Tarım ve Orman Bakanı Mehdi Eker aynen şunu diyor: ‘Devlet sözü, GAP bu kez bitecek. Peki, tabloya baktığımızda dönemin Bakanı ve Başbakanı tarafından verilen bu sözler, gerçekten sahada GAP'a ilişkin tüm projeler tamamlanmış mı? Ona bir bakalım. GAP, hepinizin bildiği gibi, 1985 yılında başlanılan, 2005 yılında da tamamlanması öngörülen büyük bir proje ancak bu proje bugüne kadar maalesef tamamlanamamıştır. 17 yıllık AK PARTİ iktidarı dönemine de bakıldığında GAP'la ilgili çalışmaların yeterli hızda yürümediği, GAP'ın ihmal edildiğini görmekteyiz.”dedi.

-"SUDAN’DA İŞİNİZ YOK, BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ SİZİ BEKLİYOR"

Sayıştay raporundan da veriler açıklayan Tutdere, şunları dile getirdi:

“İktidar tarafından 2018 yılı projelerin bitirilmesi için hedef olarak seçilmiş ise de 2019 Sayıştay raporlarında eylem planındaki projelerin, yüzde 20'sine hiç başlanmadığı, yine, eylem planındaki projelerin yüzde 40'ının tamamlanamadığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla iktidarınız tarafından da GAP ihmal edilmiştir. 2019 yılında projenin tamamına bakıldığında, enerji projelerinin yüzde 74'ü tamamlanmış, sulama projelerinin ancak yüzde 30'u tamamlanmıştır, bölgedeki tarım arazilerinin sadece yüzde 15'i sulanabilmiştir. Şimdi, Hükûmete bakıyoruz; GAP'taki arazileri sulayacağına Tarım Bakanı ve Hükûmet Sudan'a göz dikmiş, Sudan'dan arazi kiralıyorlar. Ben buradan, milletin kürsüsünden çağrıda bulunuyorum: Sudan'da işiniz yok. Sudan'da arazi kiralayacağınıza, gelin, Samsat Ovası'nı sulayın; gelin, Diyarbakır Ovası'nı sulayın; gelin, Şanlıurfa'yı, Kilis'i, Gaziantep'i sulayın. Burada binlerce dönüm, binlerce hektarlık arazi sizi bekliyor. Buradaki arazileri vatandaşımıza kazandıralım, tarıma kazandıralım, ürün çeşitliğini artıralım; ülkemize ekonomik anlamda büyük katkılar sağlasın.

-“GAP KAPSAMINDAKİ DİĞER İLLER İHMAL EDİLMİŞSE, ADIYAMAN YOK SAYILMIŞTIR “

Adıyaman’ın GAP kapsamındaki iller arasında tamamen yok sayıldığını dile getiren Tutdere “Adıyaman, tabir yerindeyse, GAP'ın ‘A’sıdır. GAP kapsamındaki diğer iller ihmal edilmiş; Adıyaman, GAP kapsamında olmasına rağmen, tamamen yok sayılmış. On yedi yıllık Ak Parti iktidarı döneminde GAP kapsamındaki sulama projeleri tamamlanamamıştır, pompaj sistemleri yapılamamıştır. Adıyaman'daki tarım arazilerinin yüzde 89'unda hâlen kuru tarım yapılmaktadır, arazilerin sadece yüzde 19'u sulanabilmektedir; barajlar, kanallar, hiçbirisine başlanamamıştır ve Ak Parti iktidarı Adıyaman'ı unutmuştur."

-“İSRAF PROJELERİNE DEĞİL, HALK PROJELERİNE KAYNAK AYIRIN”

Adıyaman halkının artık GAP’la ilgili sözü verilen projelerin hayata geçmesini beklediğini belirten Tutdere, çifçinin suyun yanında kuru tarıma mecbur bırakıldığını belirterek,  “Adıyaman yarımada değerli milletvekilleri; gideniniz vardır, göreniniz vardır; üç tarafı sularla çevrili. Bugün Adıyaman'da, suyun kenarında benim çiftçim kuru tarım yapmaktadır. Harran Ovası'ndaki çiftçi 2 ürün kaldırıyor, Adıyaman çiftçisi hâlâ klasik sistemde arpa ve buğday üretiyor; bu, gerçekten, 2019 yılında Adıyaman'a ve Türkiye'ye yakışmayan bir tablodur. Biz Adıyaman'da da, GAP kapsamındaki bütün illerde de artık bu projelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz; halkın talebi de budur. Artık israf projelerine, rant projelerine kaynak aktaracağınıza gelin, halkı ve ülkeyi kalkındıracak GAP gibi projelere kaynak ayırın diyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha