Tutdere, yazılı açıklamada, 4733 sayılı yasada da yapılan ve tütün üreticilerini yakından ilgilendiren değişiklikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Yerli tütün kullanımına ilişkin madde olumlu, ancak oran beklenenin altında" 

Türkiye'de üretim yapan sigara fabrikalarının tütün mamullerinde yerli tütün kullanma oranını yüzde 30'a çıkaran teklifin olumlu olduğunu ve bu teklifi desteklediklerini söyleyen Tutdere, tütün kullanım oranını ve kademeli bir şekilde artacak olmasını eleştirerek, "Üreticilerimiz merak ediyor, neden yüzde 30, neden yüzde 50 değil? Yani eğer bu topraklarda yetişen ürün, bu topraklarda işleyen fabrikalarda üretilen mamullerde neden yüzde 50 olarak kullanılmıyor? Gerçekten bu düşündürücü. Burada en az yerli tütün kullanma oranının yüzde 50 civarında olması gerekiyordu." ifadelerini kullandı. 

Madem üreticiyi korumak için getirdiniz, neden uzun yıllara yayıyorsunuz?

Teklifin yürürlük maddesinde sorun olduğunu söyleyen Tutdere, şunları ifade etti:

"14'üncü maddenin yürürlük maddesine baktığımızda kademeli olarak 2022 yılında yüzde 17, 2023 yılında yüzde 21, 2024 yılında yüzde 25'e çıkarılıyor. İktidardaki arkadaşlara sesleniyorum, madem yerli üreticiyi korumak adına bu kanun teklifini getirdiniz, neden 2021'de bu, 2021 ürünü için uygulanmayacak, neden yıllara yayıyorsunuz? Türkiye'de üretim yapan fabrikalardaki yerli tütün oranı 2003 yılında yüzde 43 iken iktidarınız döneminde, 2017 yılında bu oran yüzde 12'lere düştü, sizin yanlış politikalarınız yüzünden. Sizin tütünle ilgili, tarımla ilgili yanlış politikalarınız yüzünden zaten tütün üreticisi mağdur, zaten sıkıntılı. Madem öyle, bu kanun teklifi maddesi hemen yürürlüğe girsin, 2021 yılından sonra Türkiye'de üretim yapan fabrikalarda yerli tütün oranı yüzde 30, yüzde 40 olarak kullanılsın."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha