Kabri İstanbul’da bulunan Ebu Eyyûb El-Ensari’den (Eyüp Sultan) sonra Türkiye’de mezarı kesin olarak bilinen tek sahabe olan Hz. Safvan Bin Muattal’ın Adıyaman’da yapılacak Cami ve Türbesi’nin proje ve yapım çalışmalarının akıbeti hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazılı bir başvuru yapan Tutdere’ye Diyanet Başkanlığı'ndan şaşırtan cevap geldi.

Sahabe camisi ve türbesini yapacak mısınız?

Tutdere, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yaptığı yazılı başvuruyla, "Türkiye’de mezarı kesin olarak bilinen iki sahabeden birisi olan "Hz. Safvan Bin Muattal" Türbesi Adıyaman ilimiz sınırlarında kalmaktadır, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmekte olup inanç turizmi açısından da ilimiz ve ülkemiz için önemli bir yere sahiptir. Hz. Safvan Bin Muattal Türbesi projesi ile ilgili gelişmeler vatandaşlarımız tarafından merak edilmektedir." diyerek, Hz. Safvan Bin Muattal camii ve türbesi için  yapılan herhangi bir proje olup olmadığını, cami ve türbenin Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılıp yapılmayacağını ve 2021 yılında ne kadar ödenek ayıracaklarını sordu. 

Diyanetten şaşırtan cevap: Camiler için özel bir bütçe ayırma imkanımız yok! 

CHP’li Tutdere’nin başvurusuna verdiği cevapta konuyla ilgili herhangi bir projemiz yok diyen Diyanet İşleri Başkanlığı, “Ülkemiz genelinde cami ve mescitler, mahalli imkanlarla şahıslar, dernekler, vakıflar vb. kuruluşlar  tarafından yaptırılmaktadır. Başkanlığımızca, camiler için özel bir bütçe ayrılması şeklinde bir imkan bulunmamakta, sadece cami ve Kur’an kurslarının inşa bakım onarımları için kullanılmak üzere başkanlığımız bütçesinin ‘kar amacı gütmeyen kuruluşlara transferler tertibine’ bir miktar ödenek konulmaktadır. Bu ödeneklerden cami ve Kur’an kursları için başkanlığımıza iletilen taleplere istinaden ‘cüzi’ miktarda yardım gönderilebilmektedir. Bu itibarla, anılan külliye(türbe ve cami) için özel bir bütçe ayrılması imkanı bulunmamaktadır.” şeklinde ifadelere yer verdi. 

Sahabenin kabrine sahip çıkamayan diyanet ne iş yapar?

Diyanet’in cevabını değerlendiren Tutdere, "Diyanet’e açık ve net şekilde sorduk: Türkiye’de mezarı kesin olarak bilinen iki sahabeden biri olan ve Adıyaman’da bulunan Hz. Safvan Bin Muattal’ın türbe ve camisini yapacak mısınız? dedik. Ancak 7 bakanlık ve 12 başkanlığın bütçesini geride bırakan bir bütçesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı ‘Ülkemiz genelinde cami ve mescitler, mahalli imkanlarla şahıslar, dernekler, vakıflar vb. kuruluşlar tarafından yaptırılmaktadır. Başkanlığımızca, camiler için özel bir bütçe ayrılması şeklinde bir imkan bulunmamaktadır.’ demiş. Başka bir tabirle cami yapmak bizim sorumluluğumuzda değil demiş. Bu kadar bütçesi bulunan bir kurum, Türkiye’deki iki sahabeden biri olan Hz. Safvan Bin Muattal’ın kabrini ve camisini yapmaktan imtina ediyor. Cumhurbaşkanlığı’na soruyoruz, Diyanet İşlerini muhatap gösteriyor, Diyanet İşleri Başkanı’na soruyoruz, İLBANK’ı ve ismini dahi vermediği bir derneği muhatap olarak gösteriyor ve ekliyor, ‘ilgili dernek tarafından İl Müftülüğü aracılığıyla yardım talebinde bulunulursa, imkanlar ölçüsünde değerlendireceğiz’ diyor. Şimdi tek bir soru soracağız sahabenin kabrine sahip çıkamayan Diyanet ne iş yapar?”şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Kaynak : PHA
Kaynak: pha