TBMM Genel Kurulu’nda Kitle İmha Silahlarının Finansmanının Önlenmesinin Yayılmasına ilişkin Kanun Teklifi’nin görüşmeleri yoğun bir şekilde devam ediyor.

Teklifin görüşmeleri sırasında CHP Grubu adına söz alan Tutdere, konuşmasında, "Bu teklifte anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı birden fazla madde var. Millet açken, yoksullar perişanken, milletin temel sorunlarına çözüm getirecek yasaları getirmeniz gerekirken nereden icap etti böyle bir yasa? Bir hukukçu olarak iktidarınızı uyarıyorum, hastaneye ve hapishaneye kimin ne zaman düşeceği belli olmaz. Siz siz olun avukatlarla uğraşmaktan vazgeçin." ifadelerini kullandı.

"Bu teklifte siyasi nüfuz sahibi şahıslara ilişkin herhangi bir düzenleme yok"

Görüşülen teklifin komisyon görüşmelerinde teklif sahiplerini uyardıklarını söyleyen Tutdere, "Millet aç iken, yoksullar perişan iken, milletin bu temel sorunlarına çözüm getirecek yasaları getirmeniz gerekirken nereden icap etti böyle bir yasayı getirdiniz?

Diye sorduğumuzda, bize aynen şunu dediniz: Mali eylem görev gücünün raporu var, eğer biz yıl sonuna kadar bunu getirmeseydik Türkiye gri listeye girecekti. Baktık, evet böyle bir rapor var. Raporu incelediğimizde raporda yaklaşık 40 maddelik başlıklar hâlinde ülkemize tavsiyeler var. Bu raporun 12’nci maddesinde siyasi nüfuz sahibi kişilerin mal varlıklarına ilişkin de tavsiye kararı var. Açtık, baktık teklife; bu teklifte siyasi nüfuz sahibi şahıslara ilişkin herhangi bir düzenleme yok. Biz sorduk: “Neden bunu koymadınız? Cevap yok. Büyük ihtimalle, iktidar sahiplerinin gerçekten açıklamaktan korktukları mal varlıkları var da herhâlde ondan koymamışlar."dedi.

"Milletimiz sizi kara listenin başına yazdı"

İktidarın ‘Gri liste’ savunmasını da eleştiren Tutdere, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kanun teklifi Türkiye'yi gri listeye koymaktan kurtarır mı onu bilemem ama şundan emin olun, milletimiz sizi kara listenin başına yazmış durumda, bundan kurtulamayacaksınız. Bu teklifte Anayasa'ya, uluslararası sözleşmelere aykırı birden fazla madde var. Ben bir avukat olarak, yıllarca savunma görevi yapan bir savunman olarak, özellikle bu kanunun 20'nci maddesinde yer alan avukatlara şüpheli işlemleri bildirme sorumluluğuna ilişkin düzenlemeyi gerçekten hayretle karşıladım. Bu düzenleme, bağımsız savunmayı temsil eden, demokrasiyi, hukuku savunan avukatları gerçekten itibarsızlaştıracak ve avukatların mesleğini kanuna uygun olarak yerine getirmelerine engel olacaktır."

"İktidarınız döneminde avukatlar demokrasiyi, hukuku, insan haklarını savunmakla zaten yeteri kadar yoruluyorlar"

İktidar temsilcilerinin kanun teklifiyle ilgili "Biz bunu Avukatlık Kanunu'nun 35'inci maddesindeki düzenlemeyle sınırlı tuttuk" sözlerini hatırlatan Tutdere, "35'inci maddeye bakıyoruz, yapılan bütün işlemler resmî dairelerde yapılacak işlemler. Peki, devletin resmî dairelerinde yapılacak şüpheli işlemleri zaten devletimizin polisi, jandarması, MİT'i, diğer kamu kurumları zaten haberdar. Siz neden illa avukatı da bu sorumluluğun içine sokuyorsunuz? Avukatlara böyle bir yük yüklüyorsunuz? Avukatların zaten yükü yeterince var çünkü iktidarınız döneminde avukatlar demokrasiyi, hukuku, insan haklarını savunmakla zaten yeteri kadar yoruluyorlar. Bunun yanında ekstra avukatı ihbarcı konumuna sokacak, avukatın müvekkiliyle güven ilişkisini sarsacak bir pozisyona düşürmeye neden ihtiyaç duydunuz? Sorduk, dedik ki: Arkadaşlar, herhangi bir olumsuz işlemi yapan bir avukat mı oldu? Yok. Peki, nereden icap etti? Sizin iktidar olarak avukatlarla sorununuz var." ifadelerini kullandı.

"Ne yaparsanız yapın avukatlar hakkı, hukuku savunmaya devam edecektir"

İktidarın avukatlara olan bakış açısını eleştiren Tutdere,sözlerini şöyle tamamladı:

"Siz avukatları sevmiyorsunuz. Çünkü siz avukatları yargılamanın önünde bir engel olarak görüyorsunuz. Avukatları böldünüz, avukatları copladınız, avukatları milletin Meclisine bile sokamadınız ama yetmedi, hızınızı alamadınız, şimdi avukata "İlla da ihbarcı olacaksınız." diyorsunuz. Ben bir hukukçu olarak sizleri buradan uyarıyorum: Hastaneye ve hapishaneye kimin ne zaman düşeceği belli olmaz. Siz siz olun, avukatlarla uğraşmaktan vazgeçin. Bir gün avukatlar, size de lazım olur, avukatların hukuksal yardımından faydalanmak isteyebilirsiniz. Sizin yaptığınızı FETÖ'cüler de yaptı; yeri geldi hakimler, savcılar avukatları muhatap almadılar, taleplerini almadılar. Gün geldi, devran döndü, nezarete girdiklerinde aman yaman "Avukat nerede?" diye bağırdılar. Onun için, siz siz olun, avukatlarla uğraşmaktan vazgeçin. Gelin, yol yakınken bağımsız savunmayı tehdit eden bu uygulamadan vazgeçin. Siz, ne yaparsanız yapın, ne tür düzenlemeler getirirseniz getirin, avukatlar, hakkı hukuku savunmaya devam edecektir."

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha