TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, tütün sorunlarına yönelik yaptığı açıklamada, Adıyaman’ın bütün ilçelerinden il merkezine ulaşımdan, sağlığa bütün sorunlarını yakından takip ettiklerini belirterek, "Tütünün Adıyaman’ın can alıcı bir özelliği var, çünkü tütünün üzerinde ciddi bir tehdit var. Tütünün üzerindeki tehdit nedir?1 Temmuz’da yürürlüğe girecek bir hapis cezası var. Bütün dengeleri altüst eden bu ilin bütün sosyolojisini bozacak, ekonomisini bozacak bir tehlikeyle karşı karşıyayız."ifadelerini kullandı.

Ekonomi masasını tütün esnafının sorunları ve vatandaşı bizzat dinlemeleri Adıyaman’ın tütün pazarına taşıdığını anımsatan Tutdere, şu ifadelere yer verdi:
“12 milletvekili Cumhuriyet Halk Partisini kurmayları, bu tabloyu yerinde görsün, çünkü anlatmak ayrı bir şey, gelip bir şey yerinde görmek oradan geçinen insanların gözünün içine bakmak ve o sorunu onlardan dinlemek ayrı bir şey. İktidarın zaten şu anda yapmadığı tek şey daha doğrusu yapamadığı şeylerden bir tanesi bu iktidar son dönemlerde sahaya çıkmıyor, esnafa gitmiyor, vatandaşa gitmiyor, dinlemiyor. Gitse sorunu görecek ve çözüm için çalışacak. Ben mecliste her zaman konuşuyorum. Elimde çıktım kürsüde Adıyaman tütününü de gösterdim kaç defa verilen emeği anlattım. Türkiye Büyük Millet Meclisi duvarında Adıyaman’ın en kıymetli değerlerinden olan tütünü duvara astım ve herkese tanıttım tütünü. 
Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisinde biz zaman zaman genel kurul tartışmalarında kendi milletvekillerimizle de orada tartıştık konuşmalar yaptık. Gece yarısı genel kurulu üstüne kilitledim. Tütünü gündeme getirerek bütün milletvekilini ve 1:30 mesela hatırlıyorum gece yarısı Adıyaman tütününü konuştum, ben çıktım söyledim, iktidar vekilleri söyledi, ben söyledim, onlar söyledi. Bütün milletvekilleri onlarda bu konunun farkına vardılar. Bu konudaki parlamento mücadelesi ediyor devam edecek de.  Ekonomi masasını getirdik onlarda gördü ve artık onlarda bundan sonraki süreçte Adıyaman’ın yanında olacak zaten daha önce genel başkanımızın da bu konuda konuşmaları ve desteği var.”
 AK Parti  iktidarının bütün seçim beyannamelerinde parti programlarında milli ve yerli kelimelerini ağızlarından düşmediklerini ifade eden Tutdere, “Tamda bu noktada milli iseniz gelirseniz buyurun size milli ve yerli ürün. Milli ve yerli ürünün gelişmesi için büyümesi için kazanç payın artması için iktidar olarak bir çalışma yapın. 2017’de bu iş gündeme geldi, tartışma, heyetler, mitingler her adımda içindeydim yaptık nasip oldu. Halkımız yetki verdi, şimdi de parlamentodayız. Bütün tütün üreticileri rahat olsunlar. Adıyaman’da tütün üreticilerinin mecliste sesi var. Bu saatten sonra bu Adıyaman’ın aşı işi olan bu tütünün yok olması için mücadele verenlerin karşısında olacağız, biz bunlara karşı direneceğiz, halkımızla beraber direneceğiz ve bunu mutlaka başka yere götüreceğiz.”

“3 yıl sonra bir yönetmelik çıkardılar, bu yönetmelikte, kanun ruhuna aykırı”

Tütün konusunun çok kapsamlı bir konu olduğunun altını çizen Tutdere, şöyle devam etti:
“İktidar bu konuda açıklamalar yapıyor. Kooperatifler kurduk. Kooperatiflere ilişkin bir yasal düzenlemeler oldu. Yasal bir tarafları da birtakım değişikler de oldu. Onun hakkını da teslim etmedik. Sarmalık tütünle ilişkin kanun 2017 yılında çıkmıştı. Mecliste biz defalarca konuşmamıza rağmen, yönetmelik ancak 2020 yılının aralık ayında çıktı. 3 yıl sonra AK Parti iktidarı, tütüne ilişkin bir yönetmelik çıkarabildi. Tütüne gösterdiği ilgi ve alakanın, örneklerinden bir tanesi de bu. 3 yıl sonra bir yönetmelik çıkardılar. Bu yönetmelikte, kanun ruhuna aykırı.
Tek başına işçinin özelliğine sahip, tütün üreticilerini koruyan, onları büyük sigara şirketleri karşısında, mücadele etmekten uzak bir içeriğe sahip. Birazcık da tütün üreticilerinin kuracağı kooperatifler, piyasada yaşayabilmesi için rekabet edebilmesi için, devlet tarafından bunların desteklenmesi lazım. Geçen gün açıklanan Cumhurbaşkanı Kararnamesinde özellikle tütün işletmelerinde yüzde 52 desteği çıkacağına ancak onun da şartlarını ağır koymuşlar. Biz mesela şu anda Adıyaman’da, birden fazla kooperatif teşkilatlanıyor, örgütleniyor. Muhtarlar bir araya gelmiş durumda. Bulam da Çelikhan’da farklı isimler altında kooperatifler var. Aslında bir taraftan üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Bu çalışmalar devam ediyor bir taraftan da vatandaşımızın kafasında kuşkular var.”

“İktidara geldiğimizde, hapis cezası kökten sileceğiz atacağız”

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 1-3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasını öngören yasanın yürürlüğünün ertelenmesi için yine bir yasa teklifi vereceklerine dikkat çeken Tutdere, şöyle devam etti:
“Ben bu konuda iktidar vekilleriyle de iktidar grup başkanvekilleri ile görüşeceğim. Çünkü kooperatiflerin bu süreç içerisinde, yetişme şansı yok da hiç biri makinasını alamadı, testi tam olarak kuramadı. Dolayısıyla 2 ay içerisinde bu oluşumun hayata geçmesi ve vatandaşlar ürün alabilmesi mümkün görünmüyor bu şartlar altında. Dolayısıyla Adıyaman'ımızın bir riskle karşılaşmaması için biz bu konuda gerekli adımları atacağız ve bu konunun yine öncülüğünü yapacağız. Bu yasanın yürürlüğe ertelenmesi için mücadele edeceğiz. Zaten bu yasanın kendisi bile başlı başına bir saçmalık. İnşallah en yakın seçimde iktidara geldiğimizde hapis cezasını kökten sileceğiz atacağız. Tamamen saçmalık milli ve yerli tütün üreten bir adama, kaçakçı muamele yapmak, uyuşturucu muamelesi yapmak, hiçbir vicdana hiçbir hukuki hiçbir ahlaka sığmaz. Kim yaparsa yapsın ve bunu açıklamak zaten bir mantıkla açıklamak da mümkün değil, tütünle ilgili mücadele ben buradan tüm hemşerilerime de çağrıda bulunuyorum. Müsterih olsunlar. Biz birlikte bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek önümüze konulan engelleri bir bir nasıl yıktıysak bundan sonra kim aynı kararlılıkla mücadele edeceğiz ve bu işin yasal güvenceye kavuşması ve insanlarımızın rahat bir nefes alması için her türlü gayreti çabayı, izlerle ortaya koyacağız.”
“Adıyamanlı, Adıyaman tütün üreticisini serbest bıraksınlar”
Tutdere, her bir ilçede bir üretim olacağı bu üretim merkezlerinde de birer kooperatif olacak şekilde, bir tebliğ yayınlandığını ancak tebliğin hukuka aykırı olduğunu belirterek, “Adıyaman'daki gerçekliğe sahaya tam olarak uymadığını söyledik. Hatta ben bu konuda kooperatifleri genel müdürü ile de görüşmeler yaptım. Bakanlıktan randevu aldım. Yakın zamanda bakanla da görüşeceğim. Bu insanların engel olarak konmaya çalışıldı ama biz bu engelleri aşacağız. Bu çünkü hukuki değil. Bu engel belki başka masraflarla kurulmuş olabilir. Ama biz bu engeli aşacağız. Kim liberal ekonomi şartlarında, kim nerede hangi çatı altında bir araya gelmek istiyorsa bir araya gelecek. 250 şartını üye şartını yerine getirecek ve bu şekilde örgütlenmesini yapacak bunun önüne kim çıkarsa iktidar partisi eğer bu konuda sizin anlattığınız gibi yandaşlarına veya birilerine peşkeş çekmek adına hareket ederse yanlış yapar, doğru olmaz. Bu Adıyaman’ın yararına olmaz.
Adıyaman'ın iktidar milletvekillerine de iktidara da çağrımızdır. Adıyamanlı Adıyaman tütün üreticisini serbest bıraksınlar. İnsanlar özgür iradesiyle nerede nasıl bir araya gelmek istiyorlarsa bir araya gelsinler. Biz ne yapalım biz sadece onların önünü açalım, onlara yardımcı olalım. Bürokraside de yardımcı olalım, işlerinin hızlanması için yardımcı olalım. Onlara destek olalım. Ben Adıyaman milletvekili olarak üzerime bu konuda kooperatifleşme sürecinde ne düşüyorsa, halkımın yanındayım üreticinin yanındayım ve onların önüne düşüp her türlü çalışmayı, gayreti onlarla birlikte yapacağım. Bundan da kimsenin endişesi, kuşkusu olmasın.” şeklinde ifade etti.

"Bu adımları iktidara attıran kimdi ?Adıyaman halkıydı, Adıyaman tütüncüsüydü"

2017’de yasanın ilk çıktığında tütün platform olarak Adıyaman'da muhtarlarla birlikte çok güzel örgütlendiklerini anımsatan Tutdere, şunları kaydetti:
“Organizasyonlar yaptık, halkımızla beraber tepkimizi koyduk. Adıyaman meydanında gerçekten vatandaşlarımız ciddi bir eylem ortaya koydular ve o eylemden sonra da 100'e yakın arkadaşımız gözaltına alındı. Hatta o aralar İşte o eylemin terörize etmek adına dönemin valisi tarafından, yok adamlar dışarıdan geldi denildi hepsi asparagas çıktı. Çünkü gözaltına alınanların hepsi de Adıyamanlı hepsi de tanıdığımız tütüncüydü. O eylemler sırasında o gözaltına alınanlar hakkında davalar açıldı, bunlardan bir tanesi de benim partili birlikte yol arkadaşım, Fatma Hanımdı. Orada toplantı ve gösteri yürüyüşü aykırılıktan dava açıldı yani o tütün kaçakçılığı tütünden dolayı değil de toplantıya gösteri ücretsiz üye katıldı diye niye katılmış Adıyamanlı çıkmış demiş bir milletvekili adayı, demokrasi hakkını kullanmış. Biz de onun önündeydik en önde biz yürüdük ve bir tepkimizi koyduk sonra geri adım attılar. Yavaş yavaş kanuna girdi, yönetmelik çıktı. Demek ki demokratik tepki zamanında koyarsan sonuç alabiliyorsun. Şu anda mesela burada gerçekten adımlarda atıldı bunu tespit etmek lazım ama bu adımları iktidara attıran kimdi Adıyaman halkıydı, Adıyaman tütüncüsüydü."

“Güç birliği ile birlikte bu ürünümüzün geleceğe taşıyacağız ve birlikte ticaret yapacağız”

Milletvekili Tutdere, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Bundan sonraki süreçte de aynı kararlılık aynı duyarlılık devam ettiği sürece bu engeller bir bir kaldırılacak şu anda yeni bir süreç.
Çünkü bu Türkiye'de örneği yok bizim insanlarımızın kooperatifleşme anlamında ciddi bir kültürümüzde yok gerçekçi olmak lazım işte kardeş kardeşle ticaret yapamıyor. Ama bu kooperatifçilikte felsefe, kültür nedir? Gücümüzü birleştireceğiz ve o güç birliği ile birlikte bu ürünümüzün geleceğe taşıyacağız ve birlikte ticaret yapacağız. Bu kültür olmadığı için toplumda yeni yeni yeni kuşkular var sorular var insanlar soruyor. Bizde açıklıyoruz. Bu bir yeni bir süreçtir ve bu süreci birlikte yöneteceğiz, bir sonuca gideceğiz. Şunu söyleyeyim; bu iktidar yaptı-yaptı, yapmadı zaten en yakın seçimde biz iktidara geleceğiz ve biz bu sorunu bilenler olarak en iyi şekilde halkımızın yararına çözeceğiz, bundan kimsenin kuşkusu olmasın.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha