Tutdere, yazılı açıklamasında, “Önceki gün Gaziantep’te 433 milyonluk raylı sistem yatırımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı, Adıyaman ziyaretinde ise Edirne’den Şanlıurfa’ya kadar olan ancak Adıyaman’ın kıyısından köşesinden geçmeyen otoyol ağlarından bahsetti. Oysa Adıyaman halkı Çelikhan yolu, Göksu Köprüsü, Gerger’in yolu olmayan köylerine ulaşım, Adıyaman trafiğini rahatlatacak yeni projeler ile yarım kalmış ya da hiç başlanmamış projelerin bir an evvel hayata geçirileceğini duymak istiyordu.” dedi.

"3 yıldır iletmemize rağmen ulaşımdaki sorunlar bir türlü çözülmedi"

Adıyaman’ın ulaşım ve altyapı ile ilgili sorunlarını her platformda ısrarla dile getirdiklerini ifade eden Tutdere, şöyle devam etti:

 “2018 yılında, 2019 yılında ve en son 2020 yılında gerçekleşen bütçe ve kesin hesap görüşmelerinde Ulaştırma Bakanları’na bizzat ilettiğimiz, dile getirdiğimiz sorunlarda neredeyse bir arpa boyu yol kat edilmediğini üzülerek görmekteyiz. Adıyaman maalesef ulaştırma ve altyapı projelerinde gerekli ilgiyi görmüyor. Adıyaman’daki her müjde ya proje aşamasında kalıyor ya da sembolik rakamlarla iz ödenek kapsamında sadece yatırım programlarında yer alıyor. Ne hikmetse komşu illerimizi Adıyaman'a bağlayan ana arter yollar Adıyaman'ın sınırlarına girdiğinde yarım kaldı ve çoğu da hâlâ yarım yamalak şekilde duruyor. Vatandaşlarımız artık sadece sembolik rakamlarla yatırım programlarında görünmesini değil, icraata geçilerek bu yatırımların tamamlanmasını istiyor." 

"Adıyaman’da ki bölünmüş yol uzunluğu Türkiye ortalamasının 83 km altında"

Ulaştırma Bakanı’nın Adıyaman ziyaretinde Adıyamanlıları heyecanlandıracak herhangi bir projenin açıklanmamış olmasını eleştiren Tutdere, “Ulaştırma Bakanı Adıyaman’da 2003 yılında 23 km olan bölünmüş yol uzunluğunu 256 km çıkardıklarını ifade etti. Sayın bakanın sözlerinden de anlaşıldığı gibi 19 yıllık AK Parti iktidarı Adıyaman’a sadece 233 km bölünmüş yol yapmış. İlk bakışta büyük bir icraatmış gibi ifade edilse de Adıyaman’a yapılan toplam bölünmüş yol uzunluğu Türkiye ortalamasının 83 km altında. Türkiye’deki bölünmüş yolların toplam uzunluğunun 27 bin 470 km olduğu dikkate aldığında Adıyaman’daki bölünmüş yol uzunluğu yüzde birin altında! Ak Parti iktidarları süresince Adıyaman’ın kamu hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamadığı sadece bölünmüş yol tablosundan bile açıkça anlaşılıyor. Sayın Bakan’ın Adıyaman ziyaretinde Adıyaman Belediye Başkanı, “Çevreyolu Olmayan Nadir İllerden Biri Adıyaman” sözleriyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlarının ve AK Parti iktidarlarının Adıyaman karnesini çok net özetlemiştir.şeklinde ifade etti..

"Ulaştırma Bakanı, hızlı tren, Göksu Köprüsü ve Çelikhan yoluna hiç değinmedi"

Ulaştırma Bakanının Adıyaman’ın ulaşımdaki temel sorunlarından olan projelerin birçoğu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındığını belirten Tutdere, “Sayın bakan yıkım kararı bulunan ve adeta kaderine terk edilen Göksu Köprüsü, İktidarın temsilcilerinin dillerinden düşürmediği Hızlı Tren ve yıllardır tamamlanmadığı için adeta ölüm yoluna dönüşen Adıyaman-Çelikhan yolu ile ilgili tek kelime söylememesi manidardır.” dedi.

"Öğrenciler su deposu üzerinde şebeke arıyor"

Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Sakız Köyü, Derecik Mezrasında yaşayan öğrencilerin köylerinde internet çekmediği için köyün üst tarafında bulunan su deposunun üzerine çıkarak canlı derslere katılabildiğini hatırlatan Tutdere, “Adıyaman’ın Sincik ilçesi Sakız Köyü Derecik Mezrasında internet çekmediği için tepeye tırmanan öğrencilerin mezradan yaklaşık 1 km uzaklıkta bulunan su deposunun üzerinde canlı derslere katılabildiğini geçtiğimiz günlerde basınımız gündeme taşımıştı. Başta Gerger, Sincik ve Çelikhan olmak üzere birçok yerleşim yerinde internet altyapısı yok. Buralarda yaşayan öğrencilerimiz online derslere giremediği için mağdur! Sayın bakan Adıyaman’ın diğer önemli sorunları gibi bu sorunu da görmezden geldi.” dedi.

"Çevreyolu dahi olmayan Adıyaman’ın ulaşım ve altyapı konusunda birçok sorunu var"

Adıyaman’ın ulaşım ve altyapı konusunda acil çözüm bekleyen sorunları olduğunu hatırlatan Milletvekili Tutdere, “Adıyaman yol konusunda komşu illerine göre geri bırakıldı. Adıyamanlılar için çileye dönüşen yol sorunlarından sadece birkaçına değinecek olursak, Adıyaman-Çelikhan Yolu, Şanlıurfa-Adıyaman yolu üzerindeki Fırat Köprüsü, Gaziantep-Adıyaman yolu, Besni Viyadüğü, Adıyaman-Diyarbakır bağlantı yolunun özellikle Narince-Kahta kısmı, Gerger’in yolları gibi pek çok sorun ilgili bakanlık ve iktidar temsilcileri tarafından görmezden gelinmektedir. Biz sayın Bakan’a, Adıyaman'a yapılan bu ayrımcılığın nedenini defalarca sorduk, yine soruyoruz. "Yol" deyince yollar Adıyaman'da niye çıkmaz yola dönüyor? Adıyaman halkı bunun cevabını bekliyor.” dedi.

"Adıyaman daha fazlasını hakediyor"

Altınşehir’de yapılan battı-çıktı için emeği geçenlere teşekkür eden TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Tutdere, “Altınşehir mevkiinde yapılan farklı seviyeli kavşakta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ancak Adıyaman bundan çok daha fazlasını hak ediyor. İktidar temsilcileri geç de olsa bakandan hastane kavşağına farklı seviyeli kavşak yapılmasını talep ettiler. Günaydın! Hastanemiz 2015 yılında hizmete açıldı. Aradan 6 yıl geçti, yeni mi aklınıza geldi? Sadece hastane kavşağında böyle bir çalışmanın yapılması Adıyaman trafiğini rahatlatmayacaktır. Daha önce de talep ettiğimiz gibi hastane kavşağının yanı sıra yeni valilik binası önüne de farklı seviyeli kavşak yapılması gerekmektedir. Adıyaman kamu yatırımlarından hakkını alana kadar halkımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha