Ülkede herkes çocuklarını askere gönderirken ellerine kına yakarak davul- zurna eşliğinde gönderdiğini belirten Tutdere,"Her ne kadar bir dönem içerisinde hain FETÖ terör örgütü mensupları sızmış da olsa milletimizin nazarında ordumuz hepimizin göz bebeğidir. Ülkemizde bütün insanlarımız, Anadolu'nun her kentinden, her bölgesinden çocuklarını askere gönderirken ellerine kına yakar, davul zurnayla, halaylarla gönderirler. Asker Ocağı Anadolu'da yaşayan bütün insanlar için kutsaldır. Peygamber ocağı olarak görülür ve bütün toplumumuz tarafından da bu şekilde benimsenmiştir. Ancak ordumuzun içerisinde, özellikle zaman zaman yaşanan birtakım olaylar maalesef bu algıyı olumsuz yönde etkilemekte ve gölgelemektedir. Ben sizlere Adıyamanlı bir ailenin yaşamış olduğu bir sorunu aktarmak istiyorum: Kendi çocuklarını 2012 yılında halaylarla askere gönderen aile, daha sonra çocuklarının cenazesini almak zorunda kaldılar ve çok büyük bir trajediyle karşı karşıya kaldılar. Tabii, ailenin yaşamış olduğu bu dramın hukuk mücadelesi ve adalet mücadelesi hâlâ devam etmektedir. Başvurdukları bütün yargı makamlarından olumsuz şekilde cevap alan aile, en son çareyi Anayasa Mahkemesinde buldu. 2012 yılında Uşak İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Güre Jandarma Karakolu’nda vatani görevini yerine getiren İmam Bildik'in soruşturmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi 19/9/2018 tarihinde çok tarihî bir karar verdi. Burada hak ihlali olduğuna, etkin bir soruşturmanın yapılmadığına karar verdi ve yaşam hakkına ilişkin bir ihlalden dolayı hüküm kurdu. Ancak Anayasa Mahkemesinin bu kararına rağmen bugüne kadar o aile adalete ulaşamadı. İlgili kurumlar Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen bu olayı aydınlatamadı." dedi. 

“Yüreğimizdeki ateş ancak olay aydınlığa kavuşunca söner”

Bildik ailesinin her gün gözyaşı döktüğünü ve her fırsatta kendilerine ulaştıklarını belirten Tutdere,"Aile bu acı olayın bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmasını istiyor. Eğer gerçekten bu olayda sorumlular varsa adalet önünde hesap versinler. "Eğer olay gerçekten bütün yönleriyle aydınlığa kavuşursa bizim de o zaman yüreğimizdeki ateş söner" diyorlar. Bu nedenle, gözü yaşlı anne ve baba için, Sayın Bakanım sizden, bu olayın bütün ayrıntılarıyla araştırılmasını, Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar doğrultusunda gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Aile ve bütün akrabaları da bunu beklemektedirler. Eğer bu tür hadiseler, özellikle orduda şüpheli şekilde olan ölümler ve can kayıpları uygun bir şekilde, etkin bir soruşturmayla ortaya çıkarılırsa ailelerin de annelerin de babaların da hem ordumuza hem de devletimize olan güvenlerinde herhangi bir sarsılma olmayacaktır. Bu konuda sizden hassasiyet bekliyoruz."şeklinde konuştu

Sivil memurlar sorunlarına çözüm bekliyor

Ordudaki sivil personelin sorunlarına da değinen Tutdere,"Ordu denilince akla hep üniformalı şahıslar geliyor. Aslında şu anda, ordu bünyesindeki askerî kurumlardaki sivil memurların da durumlarında, özlük haklarında, sosyal haklarında çok ciddi sıkıntılar var. Buradaki sivil memurlar da -sayıları yaklaşık 50 bin civarında olan- sizlerden çözüm bekliyorlar. Mevzuattan kaynaklı sorunlar olduğunu biliyoruz, 657 sayılı Kanun'dan kaynaklı, 211 sayılı İç Hizmet Kanunu'ndan kaynaklı sorunlar olduğunu biliyoruz. Bu konuda da gerekli yasal çalışmaların biran evvel yapılması gerekmektedir. Ordu, siviliyle, askeriyle bir bütündür. Ordu’nun güçlü olması burada yaşayanların haklarının tam olarak karşılanmasıyla mümkün olacaktır. Bu konudaki çalışmalarınızı yakinen takip edeceğiz." dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha