Kahta ilçesine bağlı Yelkovan köyünde ekinlerin zarar gördüğü arazilerde incelemelerde bulunan Tutdere vakit kaybetmeden çiftçilerin yanında olabilmek için İl Başkanı Burak Binzet, Kahta Ziraat Odası Başkanı F. Rüştü Zorlu Turanlı ve CHP Kahta İlçe yöneticileri ile birlikte Yelkovan köyüne geldiklerini kaydetti.

-Ekili alanlarda ciddi tahribat var

Köy muhtarının eşliğinde dolu yağışı nedeniyle ekinleri zarar gören çiftçileri ziyaret ettiklerini belirten Tutdere, “Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi ilettik ve arazilerde incelemelerde bulunarak gerek muhtarımız, gerekse çiftçilerimizden bilgi aldık. Yaptığımız incelemelerde, şiddetli dolu yağışı nedeniyle, arpa ekili bir tarlada ne yazık ki başak diye bir şeyin kalmadığını tespit ettik. Yoğun ve şiddetli dolu yağışı sonrasında ekili alanlarda ciddi bir tahribat olduğunu ve buna bağlı olarak büyük bir mağduriyetin söz konusu olduğunu gördük.” ifadelerinde bulundu.

-Afet bölgesi ilan edilsin

Tutdere, çiftçilerin pandemi süreci nedeniyle de ayrıca mağduriyet yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koronavirüs salgını nedeniyle hemen her kesimden yurttaşlarımız mağduriyet yaşamaktadır. Özellikle çiftçilerimiz bu süreçte daha fazla mağdur olmaktadır. TARSİM kapsamında olmayan ve afet sonrası gördükleri zararla baş başa kalan çiftçilerimizin olduğunu da unutmamak gerekiyor. Benzer şekilde geçtiğimiz haftalarda Tut ilçemizde de meydana gelen şiddetli yağmur ve dolu yağışı nedeniyle bazı köylerimizde fıstık ağaçları zarar görmüş, buradaki çiftçilerimiz de olumsuz etkilenmişti. Bu nedenle Tut ve Kahta ilçe kaymakamlarımıza ve sayın valimize çağrıda bulunuyorum: Bu bölgelerin afet bölgesi olarak ilan edilmesini, buradaki zararların yerinde ve eksiksiz tespitiyle köylülerimizin, çiftçilerimizin zararlarının karşılanarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz. Aksi durumda çiftçilerimizin alın terinin karşılığı afet nedeniyle yok olacaktır.”

-Çiftçilerimizle dayanışma içinde olacağız

Şu anda Adıyaman’da hasat mevsimi olduğuna dikkati çeken Tutdere, “Tam biçerler girmek üzereyken böyle bir felaketin yaşanmış olması bölgemiz için insanımız için çok ciddi bir mağduriyet yaratmıştır. İnşallah kısa süre içerisinde zarar tespitleri yapılır ve çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilir. Bizler köylülerimizle, çiftçilerimizle dayanışma içerisinde olacağız. Çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için ne gerekiyorsa yapacak, konunun takipçisi olacağız. Bir kez daha çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Allah bir daha bu tür şeyler yaşatmasın inşallah. Belirttiğim gibi bütün kurumların bu zararı bir an evvel tespit edip ödemesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız.” ifadelerini kullandı. 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha