Milletvekili Tutdere, Adıyaman’da kanser tedavisi gören vatandaşların neredeyse sürekli tekrar eden onkoloji uzmanı eksikliği ve kanser tedavisine ilişkin bölümlerin yetersizliği nedeniyle çevre illere gitmek zorunda kaldıklarını ve bu durumun hastalarla ailelerinin maddi manevi mağduriyetler yaşamasına sebep olduğunu ifade etti.

"Dünya genelinde en fazla ölüme sebep olan ikinci hastalık kanser"

Sağlık Bakanlığı'ndan Adıyaman'da ışın tedavisinin uygulanabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını ve Adıyaman’a radyasyon onkolojisi bölümünün açılmasını talep eden Tutdere, kanser hastalıklarının en fazla ölüme neden olan hastalıklardan biri olduğunu vurguladı.

Tutdere, Türkiye'de ve dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölüme neden olan ikinci hastalık türünün kanser olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Günümüzde kanser hastalığının görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Kanserle ilgilenen tıbbi birim olan onkoloji kliniklerinde cerrahi yöntemlere ek olarak kanser tedavisi için tercih edilen iki temel uygulama mevcuttur. Bunlar kemoterapi ve radyoterapidir.

Kanser hücrelerinin radyasyon ışınları kullanılarak tahrip edilmesini sağlayan radyoterapi hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Tedavinin ilk günü ve tedavi boyunca en az haftada bir kere hastanın plana göre uygun tedavi aldığının kontrolünün gerekliliği gibi hususlar birlikte değerlendirildiğinde tedavinin bir süreç gerektirdiği açıktır.”

"Işın tedavisinin yapılamaması hasta ve hasta yakınlarını mağdur ediyor"

Adıyaman’da onkoloji servisi bulunmasına karşın radyasyon onkolojisi bölümünün bulunmadığını ifade eden Tutdere, Adıyaman’da onkoloji servisi bulunmasına karşın radyasyon onkolojisi bölümü bulunmamaktadır. Bu durum kanser tedavisi gören ve radyoterapi ihtiyacı olan hastaların tedavi olmak için başka şehirlere gitmesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla maddi-manevi külfetler meydana gelmektedir. Bu durum zaten zor bir hastalıkla mücadele eden vatandaşlarımızın ve ailelerinin ileri derecede mağduriyetler yaşamasına neden olmaktadır. Bu mağduriyetlerin önlenmesi, Adıyaman’da yaşayan kanser hastalarının Adıyaman’da tedavilerini sürdürebilmeleri için ivedi olarak radyasyon onkolojisi bölümü açılması gerekmektedir."dedi.

"Maddi imkansızlıklar nedeniyle şehir dışına gidemeyen hastalarımız var"

Bakan Koca'nın cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle, öncelikle Adıyaman’da sürekli boşalan onkoloji uzmanı kadrosuna ilişkin sorular soran Tutdere, Adıyaman’daki onkoloji uzmanı başına düşen hasta sayısını ve Adıyaman’da ki kanser hastalarının toplam sayısını, hastalığın türe ve evrelere göre dağılımını sordu.

Tutdere ayrıca, "Adıyamanlı hemşehrilerimizin mağdur olduğu konulardan biri olan ışın tedavisi konusunda bakanlığı somut adım atmaya teşvik etmek için öncelikle verileri talep ederek bu konuda bir çalışma yapıp yapmayacaklarını sorduk. Ayrıca kemoterapi gören hasta sayısı ile ışın tedavisi görmesi gereken hasta sayılarına ilişkin verileri talep ettik. Işın tedavisi görmesi gereken ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle şehir dışına gidemeyen vatandaşlarımızın olduğunu ifade ettik.

Adıyaman’da bulunan kanser hastalarının ve hasta yakınlarının bu haklı taleplerini Sağlık Bakanına ileterek Adıyaman’a radyasyon onkolojisi bölümü açılmasının gerekli olduğunu belirttik.Bakanlığın bu konuda somut adımlar atmasını ve hemşehrilerimizin bu haklı talebini karşılamasını istiyoruz."diyerek somut adımlar atılıp, sorun çözüme kavuşana kadar konunun takipçisi olacağını ifade etti.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha