Tütün üreticileri ve tütün esnafı için meclis kürsüsünden inmedi, bu kürsü işgali üzerine oturumu yöneten Meclis Başkanvekilinin ara vermesine rağmen meclis kürsüsündeki eylemini sürdürdü. CHP sıralarındaki milletvekilleri ise “Tütünüme Dokunma” pankartlarıyla Milletvekili Tutdere’ye destek verdi.

Adıyaman, Malatya ve Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında yasaya karşı büyük bir tepki olduğunu ve AK Parti iktidarının tütüncülerin sorunlarına kulak tıkadığını dile getiren Milletvekili Tutdere, “1 Temmuz’da yürürlüğü giren zulüm yasasına karşı halkın büyük bir tepkisi var. Tütün üreticileri, emekçiler, esnaf, halk bu zulüm yasasına karşı tepkilerini koymak için alanlara, meydanlara indiler. Tütün esnafı ve tütün üreticisi; tütün konusunun bütün ayrıntılarıyla yasal bir zemine, güvenceye kavuşmasını yirmi yıldır bekliyor, gelinen noktada ise bir arpa boyu dahi yol alınmadı.” ifadelerini kullandı.

“Birtakım iftiralarla bu haklı mücadeleyi gölgeleyemezsiniz”

Sarmalık tütünün Türkiye’nin 13 ilinde üretilebildiğini, tek başına içim özelliği nedeniyle de bir dünya markası olduğunun fakat yapılan açıklamalara bakıldığında tütün meselesinin AK Parti tarafından anlaşılamadığını gördüklerini ifade eden Milletvekili Tutdere, “Sarmalık tütün meselesi sadece Adıyaman’ın meselesi değil, Türkiye’nin meselesidir. Sarmalık tütün meselesi bir ekmek ve onur mücadelesidir. Yurttaşlarımızın ekmeği için, onuru için meydanlara çıkmalarına ve haklı taleplerini dile getirmelerine iktidar cephesinden “Bunlar provokatör, bunlar kışkırtıcı! Cumhuriyet Halk Partisi bunun üzerinden meydanları, sokakları hareketlendiriyor.” demek insafsızlıktır, vicdansızlıktır! O insanlar çocuklarının geleceği için, ekmekleri için, onurlarıyla meydanlara çıktılar. Meydanlara inen yurttaşlarımız yıllardır alın teriyle helal para kazanmak için, çocuklarına helal lokma yedirmek için mücadele eden insanlardır; onları başka adlarla nitelendirmek büyük bir ayıptır. Birtakım iftiralarla üreticilerimizin bu haklı mücadelesini gölgeleyemezsiniz.” dedi.

“Yurttaşlarımız iktidarın beceriksizliğinden dolayı meydanlara çıktılar”

AK Parti iktidarının her seçim döneminde tütün meselesinin çözümünü gündeme getirdiğini, fakat bir ilerleme kaydedilemediğini vurgulayan Milletvekili Tutdere, “Yirmi yıldır her seçimde tütün meselesini, “Çözdük, çözeceğiz; tamamen yasal zemine oturtacağız.” dediniz, yapmadınız! 1 Temmuz geldi, ortada hiçbir çözüm yok. İnsanlar ne yapsın? Şu anda 2020 yılı ürünü depolarda duruyor; insanlar bunu nasıl satacak? Üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası getirdiniz, bu nasıl bir vicdan? Tütüncüye hapis getirmek AKP iktidarının eseridir. Siz, bu tütüncüye söz verdiniz, her seçim öncesi “Çözeceğiz.” dediniz; en son, üreticiyi üç yıl hapisle karşı karşıya bıraktınız.” şeklinde konuştu.

“Tütüncülerimiz sizden ihale istemiyor, iş istemiyor, yandaşlarınız gibi torpil istemiyor” 

Tütüncülere hapis cezası getiren yasanın ertelenmesine ilişkin torba kanun geleceği söylenmesine rağmen meclise hala getirilmediğini anımsatan Tutdere, tütün üreticilerinin diken üstünde olduğunu ve bir an önce yasal düzenlemenin meclis gündemine alınması gerektiğini ifade etti.

Milletvekili Tutdere, “Şu an Türkiye’de milyonlar diken üstünde. Özellikle iktidara sesleniyorum: Geçen hafta “Torba kanunu getireceğiz.” dediniz. Fakat hala ortada bir torba kanun yok. Bu memlekette bütün insanları perişan ettiniz, bari yıllardır ekmeğiyle, onuruyla geçinen tütün üreticisini mağdur etmeyin. O insanlar sizden ihale istemiyor, iş istemiyor, yandaşlarınız gibi torpil de istemiyor. “Bize karışmayın, üretelim, alnımızın teriyle çocuklarımızı okutalım; büyüsünler, milletine, memleketlerine hizmet etsin.” diyorlar. Böyle masum bir talebe yirmi yıldır nasıl karşılık vermezsiniz? Karşılık vermezsiniz çünkü siz, gözünüzü büyük sigara şirketlerine dikmişsiniz. Onlar ne diyorsa onu yapıyorsunuz.” dedi.

“Çözüm yasası Meclise gelene kadar kürsüyü terk etmeyeceğim”

Adıyaman ve Malatya başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafında ekmek ve onur mücadelesi veren yurttaşlarımızla dayanışma adına kürsüyü işgal ediyorum ifadelerini kullanarak Tütün Direnişi’ni Meclis kürsüsüne taşıyan Milletvekili Tutdere, “Çözüm bekliyoruz çözüm, bugün getirin bu torbayı, hep beraber bu zulüm yasasını önce bir erteleyelim. Sonra da bunu taraflarıyla bir konuşalım. Birlikte bir çözüm bulalım. Çözüm için yasa Meclise gelene kadar ben burada olacağım, millet adına milletin kürsüsünde olacağım. Yirmi günden beri Genel Kurulda söyledim, oturduğum yerde söyledim, basın açıklamaları yaptım. “1 Temmuz geliyor, Allah rızası için bu insanları mağdur etmeyin, insanlar sizden çözüm bekliyor.” dedim. Fakat bir çözüm getirilmedi, getirilmediği gibi de çözüme yönelik Meclise getirdiğimiz öneriler sürekli olarak reddedildi.” ifadelerini kullandı.

“Tütüncüler iktidardan çözüm bekliyor, iktidar çözümsüzlük dayatıyor”

Tütün üreticileri ve tütüncü esnafının iktidardan çözüm beklediğini, fakat iktidarın tütüncülere hapis cezası getirerek çözümsüzlüğü dayattığını söyleyen Tutdere, “Bunu kabul etmiyoruz, bu dayatmayı reddediyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi milletin Meclisiyse bu sorunu çözmek zorunda! İlla Adıyaman’da, Malatya’da milletin eline kelepçe vurup cezaevine mi atsınlar? Siz onu mu bekliyorsunuz? Şu anda herkes sıkıntı içinde elinizi çabuk tutun bu insanların talebini bir an önce karşılayın.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha