CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantılarında söz alarak Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, GAP için topraklarını veren Adıyaman’ın barajın yanında susuz tarım yapmak zorunda kaldığını hatırlattı.

Tütünde ise gereken yasal düzenlemenin hayata geçmediğini belirterek, “Bakanlık üzerinde Philip Morris gibi büyük şirketlerin oluşturduğu bir baskı olduğu için mi yasal düzenlemeler yapılmıyor? diye sordu.

-"TÜTÜNÜN ADI 2020 BÜTÇESİNDE GEÇMİYOR"

Milletvekili Av. Tutdere, tütünde çiftçi ve üretimin özellikle AK Parti döneminde önemli sorunlarla karşılaştığını belirterek, “Uluslararası piyasalarda Türkiye'nin gerçekten en önemli marka değeri olan bir ürün ancak tütünle ilgili Bakanlığınızın şu andaki sunum kitapçığında tek bir kelime yok.” dedi.

-"TÜTÜN ÜRETİCİSİ YILDAN YILA AZALIYOR"

2002 yılında 405 bin olan tütün üreticisi sayısının, 2018 yılında 56 bine düştüğünü belirten Tutdere, “Üretici sayısındaki gerileme yüzde 86 oranında. Ürün bazında 2002’de 159 bin 521 ton olan tütün, 2018 yılında 82 bin 500 tona düştü. Dolayısıyla hükümetinizin tütüne ve tütüncüye bakışı aslında bu rakamlarla ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Tutdere, şunları kaydeetti:

"Tek başına içim özelliğine sahip tütün için Bakanlıkça yapılması gereken yasal düzenlemelerinin yapılmadığının altını çizdi.

Türkiye'nin gerçekten en önemli marka değeri olan bir ürün ancak tütünle ilgili Bakanlığınızın şu andaki sunum kitapçığında tek bir kelime yok. Türkiye’de, özellikle AK Parti iktidarı döneminde tütün üretiminde ciddi anlamda sıkıntılar var, tütün kan ağlıyor.

-"YASAL DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLMİYOR"

Sözleşmeli tütünde durum buyken bir de sözleşme dışı, özellikle Türkiye’de sarmalık tütün sorunu var. Sayın Bakanım, özellikle Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay ve Muş’ta geleneksel anlamda üretimi, satış ve pazarlaması yapılan bir tütün var, tek başına içim özelliğine sahip bu tütün. Bu tütünle ilgili 2017 İkinci Yasama Yılında ciddi bir yasal düzenleme yapıldı, tek başına içim özelliğine sahip olan tütün merkezlerinin belirlenmesi, üretici kooperatifleri eliyle bunların satılmasının, pazarlanmasının önü açıldı. Ancak bu yasal çalışmaya paralel olarak özellikle sizin Bakanlığınız tarafından bugüne kadar herhangi bir çalışmanın yapılmadığını görmekteyiz.

-"TÜTÜN ÜRETİM ALANLARINI TESPİT ETMEK BU KADAR MI ZOR?"

Sayın Bakanım, geçen yıl, 2019 yılı bütçe sunum kitapçığınızın 72’nci sayfasında -eğer bakarsanız- aynen şu ibare geçiyor: “Sarmalık tütüne ilişkin yasal çalışmalar devam etmektedir, üretim merkezlerinin belirlenmesine devam edilmektedir.” diye geçiyor. Bugün görüşmekte olduğumuz 2020 yılı bütçesindeki kitapçığa da baktığımızda aynı hususların kopyalanıp yapıştırıldığını görmekteyiz. Dolayısıyla, Bakanlığınız aradan geçen bir yıllık bir süreye rağmen bugüne kadar çıkan yasaya paralel olarak diğer mevzuatlarda bir değişiklik yapamamıştır, üretim alanlarını bugüne kadar belirleyememiştir. Türkiye’de tek başına içim özelliğine sahip olan tütünlerin yetiştiği 8 tane il var. Bu kadar mı zor Sayın Bakanım, üretim alanlarını tespit etmek gerçekten bu kadar zor mu? Eğer bu kadar zor değilse aklımıza başka şeyler geliyor, acaba büyük sigara şirketlerinin, Philip Morris gibi Türkiye’yi pazar olarak kullanan büyük şirketlerin Bakanlık üzerine bir baskısı mı var, bu çalışmaları birileri mi engelliyor, neden bu kadar gecikti acaba sarmalık tütüne ilişkin mevzuatın yapılması, yönetmeliklerin çıkarılması neden yapılmıyor?

Binlerce tütün üreticisi artık bu korkuyla yaşamak istemiyor. Yani Anadolu’da, yüz yıllardan beri bu topraklarda yetiştirilen, insanlarımızın ürettiği, çiftçilerimizin alın teri, gençlerimizin, çocuklarımızın harçlığı olan bu ürüne neden iktidarınız tarafından hor bakılıyor? Bunu anlamakta gerçekten güçlük çekiyoruz. Türkiye’de yüz binlerce tütün üreticisi bu konuda Bakanlığınızın yapacağı çalışmayı merakla beklemektedir. Türkiye’nin her tarafında her gün tütün üreticilerine, özellikle sarmalık tütün satan yerlere operasyonlar yapılmaktadır, insanların ürünlerine el konulmaktadır, kendileri hakkında ağır idari para cezaları uygulanmaktadır. Artık bu sorunun bir an evvel çözülmesi gerekiyor."

 -"TÜRKİYE’Yİ KALKINDIRACAĞI SÖYLENEN GAP, ADIYAMAN’A UĞRAMADI"

1985’te başlayıp 2005 yılında bitirilmesi öngörülen GAP’a da değinen Tutdere, Adıyaman’da suyun kenarında kuru tarım yapıldığını hatırlattı.

“Bugüne kadar GAP kapsamındaki barajların sulama sistemlerinin hiçbiri yapılamadığının altını çizen Tutdere, "İnşaatlarına başlananlarda da ödenek yetersizliği nedeniyle işler durma noktasına gelmiştir. Seçim bölgem olan Adıyaman, etrafı sularla çevrili bir yarımada konumunda ancak suyun kenarında kuru tarım yapılmaktadır. Buradan ben açıkca sizlere Adıyaman adına çağrıda bulunuyorum; Sayın Bakanım, Koçali Barajı, Gömükan Barajı, Çetintepe Barajı için artık gerekli ödeneğin bu yıl gönderilmesini bekliyoruz.” dedi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha