Çiftçinin 45 lira olarak açıklanmasını beklediği badem taban fiyatı 38 lira olarak belirlendi.

Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, konu hakkında yaptığı açıklamada, üretici devletten kuruyan ağaçları için destek beklerken, taban fiyat 40 liradan 38 liraya düşürüldüğünü ifade etti.

Üreticinin 45 liraya yükselmesini beklediğini belirten Tutdere, "Hayat pahalılığı bu kadar şiddetliyken, hükümetten de üreticinin yanında olan gerçekçi politikalar bekliyoruz. Bu gidişle yerli badem hayal. Çiftçilerimiz can çekişiyor, ürünler hak ettiği değere satılmıyor. Hükümeti bu konuda tedbir almaya davet ediyorum. Badem üreticisi devletten kuruyan ağaçları için destek beklerken, şimdi de taban fiyatları 40 liradan 38 liraya düşürüldü. Hükümetten günübirlik değil, gerçekçi çözüm politikaları bekliyoruz” dedi. 

-"120 BİN AĞAÇ KURUMUŞTU "

Geçtiğimiz dönem içinde çiftçi borçları ve seçim bölgesinde kuruyan badem ağaçlarını meclis gündemine taşıyan Tutdere, çiftçinin tarım kooperatiflerine olan borçlarını ödemekte güçlük çektiğini ve badem üreticilerinin fazla yağışlar nedeniyle kuruyan 120 bin ağaç için destek beklediğini anımsattı.

Açıklamasının devamında, çiftçinin emeğinin karşılamadığını belirten Milletvekili Tutdere, "120 binden fazla badem ağacı kurudu. Rakam verecek olursa yalnızca bir kişinin bin ağacının kuruduğunu biliyoruz. Bunu Adıyaman geneline vurursak ciddi bir rakamdan bahsediyoruz. Çiftçiler Bakanlıktan kuruyan badem ağaçlarının yerine yenilerinin verilmesini istedi. Bir ağacın meyve vermesi en az 5 yılı buluyor. Bu emeğin karşılığındaki rakam ise oldukça düşük. 70 bin dekar üzerinde arazimizle rekoltede de üretimde de Türkiye’nin ilk 5 ilinin içindeyiz.” dedi. 

-"KARADENİZ İÇİN FINDIK NEYSE BADEM DE BİZİM İÇİN O DUR"

Aşırı ve normalin dışındaki yağışlardan da  bahseden Tutdere “Bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle bademde büyük bir rekolte oluşmadı. Aşırı yağışlar konusu ise önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız büyük bir sorun olarak önümüzde duruyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle, bu sorunla daha çok karşılaşacağız. Badem ağacının da fındıkta olduğu gibi destek kapsamına alınmasını bekliyoruz. Çünkü Karadeniz için fındık neyse, badem de bizim için odur. Bu politikalarla yerli bademi mumla arar hale geliriz." şeklinde ifade etti.
 
-"ÇİFTÇİLER BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR"

Geçtiğimiz dönem içinde TBMM Genel kurulunda konuşan Tutdere, çiftçilerin rekolte düşüklüğü nedeniyle Ziraat Bankası başta olmak üzere, tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödemekte büyük güçlük çektiğini ve kuruyan badem ağaçları nedeniyle badem üreticilerinin fidan desteği beklediğini Tarım ve Orman Bakanlığı ve hükümete hatırlatmıştı. 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha