Milletvekili Toprak, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun TBMM'de yapılan 78. toplantısında konuşma yapan bazı Avrupalı milletvekillerine cevap verdi.

Hollandalı Komisyon Üyesi Mariyatta Şaki’nin konuşmasında FETÖ terör örgütünü Gülen Cemaati olarak nitelendirmesine cevap veren Toprak, “Bu söyleminizi şiddetle kınıyorum. Biz iktidara geldiğimizden bu yana devlet içerisinde yuvalanmış tüm vesayetlerle mücadele ettik. Bunlardan biri de FETÖ terör örgütüdür. Bizim şu anda içinde bulunduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi, hain darbe girişiminde sizin az önce Gülen Cemaati diye nitelendirdiğiniz terör örgütü tarafından bombalanmış, 250 insanımız şehit olmuş, binlerce insanımız da gazi olmuştur.” Bu konular hakkında bilgi alırken sadece belli bir kesimden değil, her kesimden bilgi alarak bu tür konuşmaları yapmanızı tavsiye ediyorum.” dedi.

HDP’li Leyla Güven’in haksız yere tutuklandığını iddia eden bir komisyon üyesine de cevap veren Toprak, “Leyla Güven, terör örgütü mensuplarından şiddet yöntemleriyle ilan edilen sözde özyönetim ilanını ve terör örgütü mensuplarının yerleşim yerlerindeki eylemlerini meşru göstererek silahlı terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru göstermek suretiyle terör örgütü propagandası yapmak suçundan şu anda tutuklu olarak cezaevindedir. Türkiye’de hiçbir siyasetçi, gazeteci ifadelerinden dolayı değil terör örgütü propagandası yapmaktan ve diğer suçlardan dolayı cezaevindedir.” ifadelerini kullandı.

Avrupalı Parlamenterlerin Selahattin Demirtaş’ın tutuklanması üzerine getirdikleri eleştirileri decevapsız bırakmayan Toprak, “Ben 6-8 Ekim olaylarında öldürülen Yasin Börü ve arkadaşlarının avukatlığını yaptım. Canlı şekilde resimlerle Yasin Börü ve arkadaşlarının taşlanarak, başları ezilerek,  nasıl öldürüldüklerini şahsen gördüm. Bu olayların çıkmasını provoke eden lider Selahattin Demirtaş’tı. Ve Türk yargısı tarafından yargılandı, hakkında birçok yargılama vardır birimde 26. Ağır Ceza Mahkemesinin 07.09.2018 tarihli mahkûmiyet kararı ile 4 yıl 8 ay ceza aldı.  Selahattin Demirtaş AİHM’ne başvurdu ve AİHM ‘si başvuranın kuvvetli suç şüphesi olmaksızın tutuklandığı iddiasını esastan incelemiş ve herhangi bir ihlal bulunmadığına karar vermiştir. Başka bir deyişle başvuranın tutuklanmasının kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu belirtmiştir. Bunu belirten AİHM. Ayrıca başvurunun Anayasa Mahkemesi tarafından bireysel başvuru sürecinde hızlı bir biçimde inceleme yapılmadığına dair şikâyeti esastan incelemiş ve ihlal bulunmamıştır. İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair şikâyetleri ayrıca incelemeye gerek bulmamıştır. Devletimizin AİHM başvuru hakkını engellediğine ilişkin iddiayı incelemiş ve hükümetimizin sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğini AİHM belirtmiştir. Türk yargısı tarafsız ve bağımsızdır.” dedi.

Milletvekili Toprak, komisyon toplantısı sırasında gerek HDP Milletvekili gerekse Avrupalı Komisyon üyelerinin Türkiye’de etnik ayrımcılık suçlamalarına ise, “Ben Kürt kökenli bir Milletvekiliyim, bir Türk veya Kürt etnik unsuru ve alt kimliği ne olursa olsun Türkiye’de herkes eşittir. Tüm kurumlarda ve her yerde kesinlikle bir ayrımcılık yoktur.” ifadeleriyle karşı çıktı.

Birçok Avrupa ülkesindeki siyasetçilerin ülkelerindeki ırkçı söylemlerden de örnek veren Toprak, Avusturya, Fransa, İsveç, Hollanda, Almanya başta olmak üzere, Avrupa’daki çarpıcı İnsan Hakları ihlalleri ve Türk toplumlarına Müslüman kimliklerinden dolayı yapılan saldırılara vurgu yaparak Avrupa’nın insan hakları ve özgürlük karnesinin kötü olduğunu belirtti.

Editör: Adıyaman Haber