Mahkeme, söz konusu ihalenin yapılmasının ardından İl Genel Meclisi’nde onaylanan imar planı ve imar planı onayının ardından alınan ÇED olumlu raporunun alınmasını, ÇED raporu alınmadan ihaleye çıkılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade ederek ilgili ihalenin iptal edilmesine karar verdi.

“Hukuk mücadelesi sonuç verdi, yaşam alanları ve su kaynaklarını tehdit eden ihale iptal edildi”

Yaşanan adli süreç hakkında açıklama yapan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, “Atık tesis projesinin çevresel etki değerlendirmesine tabi olduğu, projenin etki alanı içerisinde ikamet eden yurttaşların yaşam alanları ve su kaynakları üzerinde doğrudan tehdit içeren atık tesisinin çevresel etki değerlendirmesi kararı olmadan ihale edilmesinin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla 6 köy ve mahalle muhtarı adına dava açmıştı. ÇED raporu alınmadan yapılan ihale hukuka aykırı bulundu. Bölgede yaşayan yurttaşların yaşam alanları ve su kaynaklarını tehdit eden projenin ÇED Raporu alınmadan ihaleye çıkılamayacağının ifade edildiği mahkeme kararında, ‘Adıyaman Belediyeler Birliği Meclisi’nin kararıyla katı atık düzenli depolama tesisi alanlarının yapımı, imalatı ve işletilmesi ile bu alanlarda depolanan atıklardan enerji elde edilmesi işinin 29 yıllığına işletilmesine ilişkin ihalenin ÇED raporu alınmadan ihale edildiği, ÇED Olumlu kararının ise ihale işleminden sonra alındığı tespit edilmiştir’ kararı verildi” dedi.

“Mahkeme kararı önceki açıklamalarımızı teyit etti”

Tutdere, konuşmasının devamında ise, “Adıyaman’ın kuzeyine katı atık tesisinin inşa edilecek olması, şehirde yaşayan bütün halkın sağlığını ve kırkgöz su kaynağı başta olmak üzere çevredeki yeraltı sularını tehdit edecek mahiyetteydi. Mahkemenin bu kararı daha önceki açıklamalarımızı teyit etmiştir” diye konuştu.

“Atık tesisi ihalesinin hukuka aykırı olarak yapıldığı mahkeme tarafından tescil edildi”

Adıyaman İdare Mahkemesinin 2021/291 esas numarası ve 2021/508 karar numarasıyla ihalenin hukuka aykırı olduğunu belirtilerek iptal ettiği kararda, “Çevre Kanunu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereği ÇED Olumlu kararı alınmadan ihale işleminin gerçekleştirilemeyeceğinden dolayı, “Katı Atık Düzenli Depolama Alanının İşletilmesi ve Katı Atık depolama Alanları İçerisinde Depolanan Atıklardan Enerji Elde Edilmesi İşi” ihalesinde hukuka uygunluk bulunmadığı, bundan dolayı da ihalenin iptaline karar verilmiştir” denildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha