Karaaslan, yaptığı yazılı açıklamada, Adıyaman'ın Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma Programı 2 (IPARD) kapsamına alınmadığını belirterek, "Yine alınmadık kapsama alanına bu bizim kaderimiz değil."ifadesini kullandı.

Adıyaman'ın kalkınması için devlet desteği ve teşvikleriyle desteklenmesi gerektiğine işaret eden Karaaslan, "Sulu tarıma geçilmeli ve tarım ile ilgili Adıyaman devlet desteği ve teşvikleri  ile desteklenmeli Adıyaman’ımızın kalkınması için olmazsa olmazdır."dedi.

-"SAHİPSİZ VE YETİM KALMIŞ BİR MEMLEKETTİR"

Karaaslan, Adıyaman'ın tarımda ve hayvancılıkta, turizm de  desteklemelerden payına düşeni tam manası ile alamadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Adıyaman Allah’ın kendine verdiği lütuf ile hem jeopolitik olarak hem de dünya üzerindeki yeri olarak her türlü imkana sahip,  ancak her zaman dediğimiz gibi sahipsiz ve  yetim kalmış bir memlekettir.

Kalkınmak için gerekli olan baş aktörlerden turizm, tarım ve hayvancılığa uygun olan ender bir şehirdir. Hemen yanı  başımızda  sulamada kullanılacak Türkiye’nin en büyük barajı olan GAP Barajı var ancak gariban memleket hiç bir şeyden hak ettiğini alamıyor. Basireti bağlanmış sanki. Barajdan da hak ettiğimizi alamıyoruz. 
Her zaman söylediğim bir sözüm vardır benim Adıyaman gibi ülkemizde gelişmekte olan illerimize özel destek projeleri daima olmalı diğer gelişmiş iller ile rekabeti sağlayabilmek için desteksiz olmaz. Ancak anlaşılan Adıyaman’ı pek tanıyan yok. Sebep odur ki Adıyaman’a şifa can olacak olan kalkınma projelerinin başını çektiği tarımsal ve kırsal kalkınma anlamında IPARD 2 programında yer verilmemiştir. Evet yanlış duymadık tarımda ve hayvancılıkta gelişmeye çok ihtiyacı olan Adıyaman yine kalkınma projesine alınmamıştır."

-

IPARD kapsamındaki mali desteklerin karşılıksız olmakla birlikte şartlı ve mükellefiyetli olduğuna değinen Karaaslan, destekleme kararı alındıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde belirtilen hususlara uyulması durumunda desteklerin karşılıksız yani geri ödemesiz olarak verileceğini kaydetti.

Karaaslan, sözleşme hükümlerinin ihlali durumlarında ise sağlanmış mali desteklerin varsa gecikme faizi ile birlikte geri alımının söz konusu olduğunu belirterek, "Yani Adıyaman bu programa alınmamıştır. Bu kadar ilin arasında Adıyaman bulunmamaktadır."dedi.

-"ADIYAMAN'A BİR MEMLEKET SEVDALISI GEREKLİDİR"

İPARD  programının uygulandığı 42 ilin dışında yine saf dışı bırakıldığını vurgulayan Karaaslan, şöyle devam etti:

"Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.

Bu  iller var iken Adıyaman bu konuda yine saf dışı bırakılmıştır. Adıyaman bu harici tutulma meselelerinden ne zaman kurtulacaktır. Adıyamanlı hemşerilerimiz bunu hak etmemektedir. Adıyaman tarımda hayvancılıkta ve özellikle turizm de teşvik ve destekler ile hak ettiği yere gelmesi gerekmektedir.Halkımızın zenginlik hamlelerine ket vurulmaya devam edilmesi bu Adıyaman'a yapılmış bir zülümdür. Tabi ki Adıyaman halkı bu maruz kaldığı kaderi hak etmediğini bilmektedir. O neden ile  bir meşale yakılması gerekli bir adım atılması gerektiğini görmektedir. Bunun içinde Adıyaman’a bir memleket sevdalısı gereklidir. Meşaleyi bulamadığında ciğeri yüreği yanacak biri  aşk ile varlığını  ortaya koyacak bizden biri."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha