Doğan, yazılı açıklamasında, Adıyaman ilinin sahipsiz  bir il olduğunu belirterek, Adıyaman Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma Programı 2 (IPARD) kapsamına alınmamasına yönelik, "Bu bizim kaderimiz değil."dedi.

-"TÜTÜN ÜRETİCİLERİ YOKSULLAŞTI"

"Ne sivil toplum örgütlerinin nede memleketin sahipleri gibi böbürlenerek gezen siyasetin abilerinden ses seda çıkmıyor" şeklinde ifade eden Doğan, "Bakalım ilgili ziraat odaları ne diyecek bekleyip göreceğiz. Adıyaman, ekonomisi tarıma dayanan bir il. AKP iktidarında herkes tarafından bilindiği üzere Adıyaman merkez, Besni,Gölbaşı,Çelikhan, Kahta, Samsat ilçelerinde yaşayan nüfusun  çok büyük bir bölümünün işi tarım ve hayvancılık ve bunun önemli bir bölümünün de  geçim kaynağı olan tütün ekimi yasaklandı. Geçimini tütün yetiştirerek sağlayan üreticiler yoksullaştı."ifadelerini kullandı.

Doğan, Tut, Besni, Adıyaman merkezde çiftçilerin, kendi imkanları ile Göksu Çayı üzerine sulama tesisleri kurduklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Çaydan su alıp arazilerini suluyorlardı. Göksu Çayı üzerine HES’ler kuruldu. Göksu Çayı üzerine sulama tesisleri kurup arazilerini sulayan çiftçilerin, çaydan su alamaz duruma düştüler. Sulu tarım yapan çiftçiler, kuru tarım yapmak zorunda kaldı. Tarımda verim düştü. Bu çiftçiler yoksullaştılar. Tarımda kullanılan tohum, gübre, ilaç, elektrik, mazot fiyatı sürekli arttı. Üretilen ürünün maliyeti, ürünün değerinin (satış fiyatının) üstüne çıktı. Maliyetteki artışa yetişemeyen çiftçi , ekim yapamaz hale geldi. Geçimini tarımda sağlayanlar yoksullaştı.Tohum, gübre, ilaç, elektrik, mazot fiyatlarına neden süreli zam yapılıyor diye hiç bir itirazda bulunmadığı gibi sandığa gidildiğinde bir ihtar bile vermedi. GAP Eylem Planı Kapsamında olmasına karşın Adıyaman'da Fırat Havzası Baraj ve Sulama Projeleri Kapsamında Adıyaman-Kahta Projesi,Çamgazi Barajı ve Sulaması,Gömikan Barajı ve Sulaması, Koçali Barajı HES ve Sulaması, Büyükçay Barajı HES ve Sulaması Atatürk Barajı Gölünde Pompaj Sulaması Adıyaman-Göksü-Araban projesi, Çataltepe Barajı Kesun, Kızılın Sulaması  gibi porojeler hayata geçirilemediğinden Adıyaman'da yaşayan çiftçi kardeşlerimiz büyük çoğunlukla hala kuru tarım yapıyor."

-"BARAJ VE SULAMA PROJESİ OLMADI"

Doğan, AKP Genel Başkanı  ve Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 27 Mayıs 2008 tarihinde Diyarbakır’da, yeni bir GAP Eylem Planı açıkladığında yeni GAP eylem planına ilişkin yaptığı konuşmasında; 'Güneydoğu Anadolu Projesi'nin tamamlanması kararını aldık ve GAP Eylem Planı çalışmalarını başlattık. Her ilimizde tek tek, hangi tarih aralığında neler yapılacağı, hangi kurumun bu işleri yapacağı, hangi kurumla işbirliği yapılacağı Eylem Planı'nda açıkça belirtilmiştir. Sulama projeleri hızlandırarak, GAP'ta yer alan 1,8 milyon hektarlık nihai sulama hedefinin 1,06 milyon hektarlık kısmı 2012 yılına kadar tamamlanacaktır' ifadelerini kullandığını anımsattı.

Ancak, baraj ve sulama projesinin yapılmadığının altını çizen Doğan, "2008-2020 arasında GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman’da yapımı öngörülen baraj ve sulama şebekelerinden inşaatı tamamlanıp işletmeye açılan baraj ve sulama projesi olmadı.Ekonomisi tarıma dayalı olan Adıyaman’da kuru tarım yapılmaya devam edildi."dedi.

- "ADIYAMAN, 2003 YILINA GÖRE GERİLEDİ,YOKSULLAŞTI VE FAKİRLEŞTİ"

Adıyaman halkının AKP Genel Başkanı Erdoğan’a ve AKP Adıyaman Milletvekillerine 'Adıyaman halkına verdiğiniz sözü neden tutmuyorsunuz?' diye sormadıklarını vurgulayan Doğan,şöyle devam etti:

"İllerin nüfus, istihdam, eğitim, sağlık, sanayi, tarım, inşaat, mali durum, altyapı, refah düzeyi göstergeleri ölçü alınarak her yıl, iller arası sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması yapılıyor. Devlet Planlama Teşkilatı'nın 2003 yılında yaptığı iller arası gelişmişlik araştırması sıralamasında Adıyaman, 81 il arasında 65. sırada yer aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a bağlı olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 yılında yaptığı iller arası gelişmişlik araştırması sıralamasında Adıyaman, 81 il arasında 72. sırada yer aldı. AKP’nin iktidarda olduğu 2003-2018 arasında Adıyaman, iller arası gelişmişlik sıralamasında 65. sıradan 72. sıraya geriledi.AKP iktidarında Adıyaman 2003 yılına göre geriledi, yoksullaştı ve fakirleşti."

Adıyaman halkının, verdiği sözlerini tutmayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’a, AKP Adıyaman milletvekillerine 'biz, 5 milletvekilinin 4’ünü size verdik. Sizi ödüllendirdik. Fakat siz Adıyaman’ı cezalandırdınız' diye sormadıklarına değinen Doğan,"Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı IPARD programına alınmadığımız için Avrupa Birliği yardım programlarına büyük proje sunamayacağız ve yardım alamayacağız."dedi.

-"İLK SEÇİMDE GEREKLİ DERSİ VEREREK BİZE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRMEKTİR"

Adıyaman halkının kentin fakirleşmesini dert etmediğini ve sorgulamadığını vurgulayan Doğan, "Bir Adıyaman düşünün fakirleşiyor, yoksullaşıyor, geriliyor. Ancak bunu dert etmiyor. Sonrada çıkıp hep birlikte sahipsiz Adıyaman diye bağırıyoruz. Oysa yapmamız gereken verdiği sözü tutmayan 18 yıllık iktidarları boyunca çevre illerle karşılaştırıldığında çok gerilerde kalmış bir ilin yaşayanları olarak önümüzdeki ilk seçimde gerekli dersi vererek bize düşen görevimizi yerine getirmek ve şımararak bize yüksekten bakma kibrine kapılan bu insanlara gerekli dersi vermektir."ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha